Izid študentskih volitev

Skoraj tretjina študentov Univerze v Ljubljani ostala brez svojih predstavnikov v Študentskem zboru

Z današnjim dnem so znani trenutni izidi volitev v Študentsko organizacijo Univerze v Ljubljani, na katerih sta se pomerili Neodvisna študentska mreža in Samostojna akademska skupina. Kljub znanim rezultatom pa Študentski zbor ŠOU v Ljubljani še ni sestavljen, saj na nekaj fakultetah ni bila izvoljena nobena lista. Na FDV, FF in PF, kjer kandidati Neodvisne študentskem mreže (zaradi znanih zapletov okoli načina pošiljanja kandidatur) niso imeli možnosti nastopa na volitvah, se študentje niso odločili za edino predlagano listo – Samostojno akademsko skupino. Velika večina je glasovala »proti« in se tako izrekla za demokracijo, ponovitev volitev in možnost izbire. Ker pa na treh velikih fakultetah ni bila izvoljena nobena lista, je trenutno okoli 16.000 študentov brez svojih predstavnikov.

 »Študetje so se izrekli ZA demokracijo s tem, ko niso podprli edine predlagane liste – Samostojne akademske skupine«, je povedal predstavnik NŠM, ®eljko Milovanovič. »S svojim glasom proti se je velika večina študentov treh fakultet: FDV, FF in PF izrekla proti ukrepom, ki jih je pred volitvami sprejela Volilna komisija ŠOU v Ljubljani, ko je kar 45 kandidatom naknadno zavrnila kandidature. Z glasom proti so študentje jasno izrazili zahtevo po ponovitvi volitev in nestrinjanje z zatonom demokracije na ŠOU v Ljubljani. Prav tako nas veseli, da študentje aktivno spremljajo dogajanje na področju študentskega organiziranja in se želijo vanj aktivneje vključiti, kar kaže tudi višja volilna udeležba na letošnjih študentskih volitvah.«

Poleg 6 »izbrisanih fakulteth«, je Volilna komisija ŠOU v Ljubljani med samimi volitvami dopustila še nekaj nepravilnosti in tako študentom onemogočila izbiro. Dislocirana enota Akademije za likovno umetnost in oblikovanje tako ni imela volišča in študentje niso mogli oddati svojega glasu. Na Medicinski fakulteti pa so za več kot eno uro zmanjkale glasovnice, kar je študentom prav tako onemogočilo uveljavljanje volilne pravice. Neodvisna študentska mreža zahteva, da se na vseh enotah, kjer je prišlo do večjih nepravilnosti in kršitve načel demokratičnih volitev, le te ponovijo.

Zaradi vseh nepravilnosti, ki so se zgodile okrog letošnjih volitev, želijo opozicijski poslanci sklicati izredno sejo Študentskega zbora, ki je kljub njihovim večkratnim zahtevam predsednik ŠZ, Aleš Florjančič še ni sklical, kar onemogoča tudi nadaljnje postopke, vezane na volilna opravila.

V Neodvisni študentski mreži so mnenja, da se Študentski zbor ŠOU v Ljubljani ne bi smel konstituirati brez poslancev omenjenih fakultet, kjer so študentje jasno zahtevali izbiro.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.