Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

Itak Džafest itak navdušil

V soboto, 10. septembra, se je v Ljubljani odvijal enodnevni festival Itak Džafest.

Po malo manj uspešnem koncertu The Killers leta 2009 in lanskoletni trilogiji Florence & The Machine, The Gossip in Plan B, so nam letos Itakovci postregli s kar petimi zasedbami. Slišali smo vse od slovenskih The Toronto Drug Bust, Danza Macabra preko bosanske Dubioze kolektiv, kot “headliner-ji” pa so nastopili britanski The Wombats in Editors.

Festival so odprli The Toronto Drug Bust, ki so preigravali skladbe s svojega prvega albuma “Enfant Terrible”, ki je izšel leta 2010. The Toronto Drug Bust so nam definitivno dokazali, da so ena najbolj perspektivnih domačih zasedb, ki bi verjetno še bolje zvenela v slovenščini.

Sledil je nastop že vsem znane Dubioze Kolektiv, ki ni le poskrbela za stopnjevanje vzdušja, temveč ga je pripeljala kar do vrhunca s svojimi uspešnicami kot so “Eurosong”, “Kokuz”, “Walter”, “Blam”, “Firma ilegal”, “Marijauna” in drugimi.

Kot zanimivo opazko omenimo izbor glasbenih skupin, saj edino Dubioza Kolektiv žanrsko odstopa od drugih. Verjetno je šlo za ciljano povečanje obiskanosti, glede na njihovo enormno popularnost v Sloveniji.

Po Dubiozi je na oder stopila britanska indie zasedba The Wombats, ki jo sestavljajo vokalist in kitarist Matthew Murphy, basist Tord Øverland-Knudsen in bobnar Dan Haggis. The Wombats imajo za sabo dva albuma “A guide to love loss & desperation” in “This glitch”, ki je izšel letos in s katerim so se zasluženo uvrstili na tretje mesto britanske lestvice.

Slišali smo “Tokyo”, “Jump into the fog”, “Techno fan”, “Let’s dance to Joy Division”, “Moving to New York”, “Kill the director”…

Zagotovo je to bil, poleg Dubiozinega, eden najbolj energičnih nastopov večera, ki vse do zadnje minute ni pustil publike ravnodušne.

Nekaj po deseti uri smo že lahko uživali ob zvokih težko pričakovanih Editors.

Štiričlano britansko indie zasedbo sestavljajo vokalist Tom Smith, kitarist Chris Urbanowicz, basist Russell Leetch in bobnar Ed Lay.

Zaigrali so nam “Bones”, “Munich”, “You don’t know love”, “All sparks”, “Smokers outside the hospital doors”, “The racing rats”, “An end has a start”… Za konec so pustili še “Weight of the world”, “In this Light and on this evening”, “Bricks and mortar”, “Papillon” in “Fingers in the factories”.

Editors so nam dokazali, da v živo zvenijo enako dobro kot na studijskih posnetkih in da se  upravičeno uvrščajo na vrh glasbenih lestvic. Glede na to da jim primerjava z Joy Division laska, lahko jim le zaželimo da bi bili tako veliki kot oni.

Ne pozabimo omeniti tudi slovenski elektro duo Danza Macabra, ki naj bi skrbel za vzdušje med izmenjavami nastopajočih. Na žalost jim to ni šlo od rok.

Za konec le pohvale organizatorju in nastopajočim.

Itak Džafest 2012? Itak!

Tekst in foto: Mojca Peternelj