Iskanje prve zaposlitve – kako biti pri tem uspešen?

Če iščete (prvo) službo, se boste morali na to tudi ustrezno pripraviti. Začnite z zbiranjem informacij o prejeti izobrazbi, o vaših kompetencah preko psihometričnega testiranja in se spomnite na vse vaše neformalne delovne izkušnje.

Rezultati psihometričnega testiranja vam bodo ponudili celovit pregled vaših kompetenc, katere lahko nadaljnje uporabite tudi pri pisanju življenjepisa. Tudi če še niste imeli “prave” službe, za katero bi dobivali plačilo, se tudi prostovoljstvo, varstvo otrok, dostava papirjev in podobne vrste izkušenj štejejo za delovne izkušnje, ko sestavljate življenjepis ali izpolnjujete prošnjo za delo.

 

Zagotovo se vam zdi iskanje prve zaposlitve zahtevno, a brez skrbi, iskanje službe je težko za vsakogar. Vas le daje strah pred neznanim, ker še niste bili na razgovoru in ne veste, kako začeti s pisanjem življenjepisa. Zato upoštevajte nasvete MojeDelo.com.

Pred prijavo na delovno mesto so potrebne priprave

 

Preverite omejitve: Glede na vašo starost obstajajo zahteve glede tega, kaj lahko delate in koliko. Na primer, če imate 14 ali 15 let, lahko delate le 3 ure na dan in največ 18 ur na teden. Pomembno je vedeti tudi, da do 18. leta ne smete rokovati z denarjem.
Raziščite svoje možnosti: Vaše prvo delo bi moralo biti zabavno! Razmislite, kaj bi radi počeli in kje. Se plaža sliši bolje kot nakupovalni center? Ste navdušeni nad popustom za zaposlene, ki ga dobite pri nekaterih prodajnih mestih? Sestavite seznam, v katera delovna okolja bi se radi vključili.
Razmislite o svojih izkušnjah: Potrebovali boste vse informacije o svoji izobrazbi – kam ste hodili v šolo in kdaj ste jo zaključili ter katere športne ali druge aktivnosti ste obiskovali. Naštejte tudi vse obšolske dejavnosti, ki jim pripadate, ali ste jim pripadali (skavti, nogometna ekipa, prostovoljstvo,…). Vodstvene funkcije v šolskih organizacijah so za delodajalce še posebej privlačne.

Bodite proaktivni

Napišite svoj prvi življenjepis in spremno pismo: Preverite naše nasvete za pisanje učinkovitega življenjepisa in spremnega pisma. Predlogi o tem, kaj vključiti in kako napisati življenjepis, so relevantni tudi, če želite svoj obstoječi življenjepis popraviti. Ne pozabite, da vsaka prijava na drugo delovno mesto zahteva prilagojen življenjepis in novo spremno pismo.
Uporabite svoja poznanstva: Mreženje je vedno dober način za iskanje prostih delovnih mest. Ali vaša mama redno kupuje v trgovini, kjer bi radi delali? Če je tako, naj omeni, da iščete službo. Delodajalci veliko rajši zaposlujejo mlade, ki jih podpira zaupanja vredna oseba.
  • Stopite v stik z zaposlenimi prijatelji in se pozanimajte o njihovih izkušnjah na delovnem mestu. Imajo dobre odnose s svojim nadrejenim? Delajo v prijetnem delovnem okolju? Če je tako, vprašajte ali bi vas lahko seznanili s svojim nadrejenim.
  • Obrnite se na sosede, učitelje, svetovalce, trenerje in družinske stike ter jih prosite za predloge o dobrih delodajalcih.
Včlanite se v študentski servis: Kot član študentskega servisa boste redno prejemali obvestila o prostih delovnih mestih, primernih za vaš profil dijaka ali študenta. Za nasvet ali priporočilo se lahko obrnete tudi na tamkajšnje svetovalce, ki imajo z zaposlovanjem mladih veliko izkušenj.

PREBERITE SI VEČ O ISKANJU PRVE ZAPOSLITVE IN KAKO SE IZKAZATI NA NOVEM DELOVNEM MESTU >>

 Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.