Internetne radijske postaje

V današnji kolumni se lahko poučite o internetnih radijskih postajah, o tem kaj je to stream in še o marsičem drugem.

Dostikrat me starši vprašajo, pa kaj hudiča delaš ti na tem internetu toliko časa? Velikokrat jim rečem, da berem, se izobražujem, informiram, ustvarjam (recimo študentarijo )!
V ozadju pa je tudi ena zadeva brez katere mi po moje živeti ni!
To je glasba!  No, izvirajoč še iz starih časov, ko so bili mp3 nekaj kar je rabilo 20-25 minut da je prišlo iz Napsterja in drugih spletnih virov, so bili mp3 večinoma na CD-jih. O kakih internetnih radijskih postajah tukaj ni bilo kaj razmišljati, kaj šele o kakem poštenem stream-u.
Ker hočem da je tale kolumna malce izobraževalna, se ustavimo na temle stream terminu. V duhu moje profesorice za angleščino (pozdravljeni prof. Trampuš) najprej angleški termin:
“The primary meaning of stream is a body of water, confined within a bed and banks and having a detectable current. Stream is the umbrella term used in the scientific community for all flowing natural waters”

Kdor je razumel tole naj dvigne roko! :P No zdaj pa še bolj pravilni izraz: To send data in such a way as to provide or simulate real-time delivery of media.
Torej niz podatkov poslan uporabniku. Zakaj se je Ljubo zataknil za tole zadevo ? Zato ker za razliko od mp3-jev, jih je “nemogoče” spraviti sebi na disk. Torej, ti ne moreš, zadeve ponovit še enkrat. Lahko se vključiš še enkrat v tok podatkov, toda nihče ti ne zagotavlja, da bo izkušnja ista. Zakaj je “nemogoče” v narekovajih? Zato ker tam kjer je volja, je tudi moč in se vse da ampak o tem ne tukaj in zdaj. V glavnem si zapomnite da se streamov ne krade ker to ni lepo niti legalno .

Torej, poleg mp3 ki ležijo po internetu, sej veste kje in kako, (če ne veste mi plačate pivo in vam povem, ženske lahko malo pivo ;) ) imamo radijske postaje v živo, ki oddajajo tako ali drugačno glasbo. Pri nas jih je kar nekaj. Sam poslušam samo radio Antena. V Winampu imate cel spisek glasbenih postaj. Če kliknete seveda File –> Internet Radio

Lahko greste tudi na eno izmed bolj specializiranih strani, kot je recimo www.di.fm Digital imported že par let lepo skrbi za navdušence nad malce bolj poudarjenimi ritmi, nudi zelo obširno zvrst kanalov, kjer lahko poslušate zadeve prek Winampa ali Windows media playerja ali katerega koli programa, ki podpira take vrste datotek.

Toda celotni razlog, za pisanje tele kolumne je tisto brskanje iz začetka… Dobim mail bla bla bla moj blog bla bla bla… Ker sem bil ravno pri volji pa v redu te kliknem. In poleg neuporabnega, najdem tudi nekaj zelo uporabnega.
Fantje so stvar tako poimenovali in dejansko se obnaša kot pandorina skrinjica. To upam da veste kaj je.  Torej fantje (in dekleta verjetno ) trdijo, da imajo 400.000 komadov od 20.000 različnih izvajalcev vseh žanrov. In vi se igrate boga, vsaj za svoj glasbeni okus seveda. Kot prvo morate dati ime svoj glasbeni postaji, potem pa začnete vpisovati ali izvajalce ali pa naslove komadov. Iskalni motor v ozadju poimenovan Music Genom project vam bo našel skupino in/ali komad potem pa vam bo predvajal, še po njihovem podobne zvrsti oz. komade. Prvo izbiro je seveda naredil človek in glasbo razporedil v zvrsti in žanre. Ampak zgodba se ne konča tukaj. Ker zadeva ne rabi nič drugega kot internetno povezavo in brskalnik, lahko zadevo poslušate kjerkoli. In zakaj tako? Zato, da lahko ocenjujete svojo glasbo, vaša play lista (igralna lista, spisek pesmi) se bo spreminjala glede na to ali boste izbrali, da vam je komad všeč ali ne. Glede na to potem tudi ostalim računalnik dodeljuje kakor ljudje izbirajo glasbo. Seveda v eni radijski postaji lahko dodajate še druge “ključne” besede in tako mešate žanre in pesmi. Lahko pa ustvarite do 100 novih radijskih postaj. S par kliki  pa lahko izveste veliko zadev o komadih in izvajalcih in če vam je zadeva res všeč jo lahko kupite na jabolčni štacuni ali amazonu.

Počakajte, to še ni vse..če pokličete v naslednje pol ure… no ja ni tako hudo, ampak seveda so poleg reklame, ki se jih lahko znebite tako da plačate naročnino. Poleg reklam, pa je tukaj še nekaj omejitev in sicer po nekaj pesmih vas zadeva prijazno prosi, da se registrirate če hočete več glasbe. Registracija je seveda brezplačna,  omogoča pa vam da se priklopite na vašo postajo od koder koli in samo stisnete play.
Aja, storitev je namenjena samo Američanom, vsaj tako pravi licenca… ti smola …. No če še niste obupali v okvirček vnesite poljubno 5 mesto število in voila ameriško državljanstvo. No ta njihova licenca vam jo lahko zagode še ene parkrat, recimo ne smete prevečkrat klikniti skip gumba, ne morete prevrtavat komadov, prav tako ne morete poslušati enega in istega zapored. Licenca pač

Tukaj je še deljenje postaje s prijatelji,… tukaj je moja:
Uživajte !Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.