Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

Infiltracija med podivjano mladež na koncertu dEUS

Na oder Kina Šiške je v četrtek zvečer stopila ekipa elegantnih moških srednjih let. Občinstvo so navdušili s svojim spektakularnim nastopom, kateremu ni manjkalo niti svetlobnih in vizualnih efektov. Oder so namreč obdali z lastnimi lučmi, ki so ustvarjale pravo filmsko vzdušje.

Predskupina po imenu Little Trouble Kids se je rodila leta 2010 v Belgiji.  Noise-pop duet sestavljata s kitaro poplesujoč mladenič in predstavnica nežnejšega spola s prav tako nežnim glasom ter velikim posluhom za ritem. Little Trouble Kids so na Nizozemskem in v Belgiji zasijali čez noč in se zato v letu in pol igranja lahko štejejo za nadvse izkušene nastopa v živo.

Začetek februarja je izšla plošča Adventureland,  ki prikazuje temačno in hkrati prikupno vesolje na smrt iskrenih pesmi, odmevnih rifov in neustavljivih ritmov.

Na prvi pogled in po prvih tonih sodeč močno spominjata na White Stripes. Skozi nastop pa smo lahko dojeli, da je njuna glasba nekaj čisto svojega in edinstvenega. Priča smo bili preprosto oblečeni mladi dami stoječ na črtastem stomp boxu in fantu v majici Davida Bowieja, spretnih in hitrih prstov ter nežnega glasu. Drug drugega sta dopolnjevala ne le skozi glasbo, ampak tudi vizualno, saj je ženska vloga s svojim konstantnim korakanjem na mestu delovala precej avtoritativno, medtem ko je moška stran zasedbe prikazana kot najstniška naelektrenost, ki ob zvokih bobnov in kitare doživlja akustični in električni šok. Skupaj sta bila polna uporniške energije in ob koncu nastopa deležna bučnega aplavza, kot se pravzaprav spodobi.

dEUS belgijska zasedba, ki že lepih 20 let greje indie-rock sceno. Trenutno postavo sestavljajo Tom Barman (vokal, kitara), Klaas Janzoons (klaviature, violina), Stephane Misseghers (bobni), Alan Gevaert (bas kitara) in Mauro Pawlowski (kitara, spremni vokal). Glasbeno pot, ki so jo dEUS prehodili do danes, lahko delimo na dva dela; najprej na jazz rock eksperiment v 90-ih z nenehno spreminjajočo se postavo, ki je zakrivila tri odlične albume Worst Case Scenario, In a Bar under the Sea in The Ideal Crash, ter na obdobje po nekajletni pavzi, ko so z albumoma Pocket Revolution in Vantage Point pristopili k bolj konvencionalnemu, klasicističnemu romantičnemu rocku, ki pošteno razsaja tudi na letošnjem, z atmosferiko premazanem in orkestralno nabrušenem albumu Keep You Close (Universal / PIAS).

Na oder Kina Šiške je v četrtek zvečer stopila ekipa elegantnih moških srednjih let. Občinstvo so navdušili s svojim spektakularnim nastopom, kateremu ni manjkalo niti svetlobnih in vizualnih efektov. Oder so namreč obdali z lastnimi lučmi, ki so ustvarjale pravo filmsko vzdušje. Vizualizacije zapolnjene s pikslastimi podobami, časopisnimi odrezki in abstraktnimi elementi so plavale po kozi članov benda ter zapolnjevale temno ozadje.  Celoten nastop je bil premišljeno pripravljen in dodelan do potankosti. Po zaključku so oboževalcem, namesto trzalic podarjali uporabljene setliste. Tudi sama sem se s pomočjo mladih oboževalk dokopala do ene od le teh. Zaključne pesmi so nekoliko spremenili in končna setlista je izgleda takole: The Final Blast, The Architect, Constant Now, Oh Your God, Easy, Instant Street, If You Don’t Get What You Want, Dark Sets In, The Real Sugar, Ghost, Keep You Close, Little Arithmetics in Bad Timing. Za dodatek pa še Theme From Turnpike in Suds & Soda.

Zapolnjena dvorana nikakor ni bila razočarana.

Tekst: Maša Mlakar
Foto: Anja Ivanovič