Hrvati v Slovenijo le s potnim listom

Evropska komisija je opozorila Slovenijo, da krši schengenski pravni red, ker z izvajanjem sporazuma hrvaškim državljanom še naprej omogoča prehajanje meje le z osebno izkaznico, kar je neveljavno.Pravni red namreč določa, da morajo nedržavljani Evropske unija ob prestopu meje v povezavo predložiti potni list in ne več le osebno izkaznico.

Slovenija krši pravni red EU

Pravni red namreč določa, da morajo nedržavljani Evropske unija ob prestopu meje v povezavo predložiti potni list in ne več le osebno izkaznico. Slovenija “mora Hrvaški to pojasniti ter sprejeti potrebne pravne in praktične ukrepe”, so pojasnili v Bruslju. Dvostranski sporazum, ki ga je Slovenija s Hrvaško sklenila leta 1997 in hrvaškim državljanom omogoča prehajanje meje z osebnimi izkaznicami, je tako nepreklicno v nasprotju s pravnim redom EU. “Slovenija je imela vse možnosti, da bi to poskušala urediti v pogajanjih o schengenskem zakoniku, sedaj pa je prepozno. Sedaj nima več nobene možnosti za to, da bi hrvaškim državljanom še naprej dovoljevala prehajanje meje z osebnimi izkaznicami, če želi spoštovati pravni red EU,” so dodali.Slovenija po navedbah bruseljskih virov evalvacijskih sklepov izvedencev ni komentirala in tako v Evropski komisiji predvidevajo, da se z njimi strinja. “Predvidevamo, da bi Slovenija ta sklep komentirala, če se z njim ne bi strinjala,” navajajo.

Bruselj čaka na odgovor

Slovenija sicer mora – tako kot vse druge nove članice v postopku schengenske evalvacije pripravljenosti na odpravo notranjih mejnih kontrol – na poročilo odgovoriti in “ni izključeno, da komisija pred sprožitvijo postopka za ugotavljanje kršitev čaka na odgovor Slovenije na poročilo o schengenski evalvaciji”, so pojasnili v Bruslju.

S schengensko evalvacijo izvedenci EU ugotavljajo pripravljenost države na vstop v schengensko območje in uspešno končan proces evalvacije je poleg vzpostavitve schengenskega informacijskega sistema druge generacije nujen pogoj za vstop države v schengen, torej za odpravo notranjih mejnih kontrol. (24UR)







Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.