Hrvati v Slovenijo le s potnim listom

Evropska komisija je opozorila Slovenijo, da krši schengenski pravni red, ker z izvajanjem sporazuma hrvaškim državljanom še naprej omogoča prehajanje meje le z osebno izkaznico, kar je neveljavno.Pravni red namreč določa, da morajo nedržavljani Evropske unija ob prestopu meje v povezavo predložiti potni list in ne več le osebno izkaznico.

Slovenija krši pravni red EU

Pravni red namreč določa, da morajo nedržavljani Evropske unija ob prestopu meje v povezavo predložiti potni list in ne več le osebno izkaznico. Slovenija “mora Hrvaški to pojasniti ter sprejeti potrebne pravne in praktične ukrepe”, so pojasnili v Bruslju. Dvostranski sporazum, ki ga je Slovenija s Hrvaško sklenila leta 1997 in hrvaškim državljanom omogoča prehajanje meje z osebnimi izkaznicami, je tako nepreklicno v nasprotju s pravnim redom EU. “Slovenija je imela vse možnosti, da bi to poskušala urediti v pogajanjih o schengenskem zakoniku, sedaj pa je prepozno. Sedaj nima več nobene možnosti za to, da bi hrvaškim državljanom še naprej dovoljevala prehajanje meje z osebnimi izkaznicami, če želi spoštovati pravni red EU,” so dodali.Slovenija po navedbah bruseljskih virov evalvacijskih sklepov izvedencev ni komentirala in tako v Evropski komisiji predvidevajo, da se z njimi strinja. “Predvidevamo, da bi Slovenija ta sklep komentirala, če se z njim ne bi strinjala,” navajajo.

Bruselj čaka na odgovor

Slovenija sicer mora – tako kot vse druge nove članice v postopku schengenske evalvacije pripravljenosti na odpravo notranjih mejnih kontrol – na poročilo odgovoriti in “ni izključeno, da komisija pred sprožitvijo postopka za ugotavljanje kršitev čaka na odgovor Slovenije na poročilo o schengenski evalvaciji”, so pojasnili v Bruslju.

S schengensko evalvacijo izvedenci EU ugotavljajo pripravljenost države na vstop v schengensko območje in uspešno končan proces evalvacije je poleg vzpostavitve schengenskega informacijskega sistema druge generacije nujen pogoj za vstop države v schengen, torej za odpravo notranjih mejnih kontrol. (24UR)Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

MotörCity 2018

Podarjamo 2x1 vstopnico za letošnji MotörCity 2018! Spodaj vpiši svoje podatke in odgovor na nagradno vprašanje, ki se glasi: "Kje se bo odvijal uradni Warm Up party festivala MotörCity?"


Spremeni besedo.


Nagradne igre

Ultra Europe 2018

Podarjamo 2x2 vstopnici za letošnji Ultra Europe 2018 v Splitu! Spodaj izpolni svoje podatke in v polje za odgovor dopiši ime, priimek in email osebe, ki jo boš povabil/a zraven, v kolikor osvojiš 2 vstopnici!


Spremeni besedo.


Nagradne igre

Fuksi 2018

Podarjamo 2x2 vstopnici za festival Fuksi. Spodaj izpolni svoje podatke in v polje za odgovor zapiši ime in priimek osebe, ki ji podariš drugo vstopnico ter za kateri dan festivala! Sodelujejo lahko samo polnoletne osebe.


Spremeni besedo.