Hialuronska kislina – pomaga proti gubam ali pa gre za nateg?

Hialuronska kislina je trenutno ena od najbolj opevanih sestavin v kremah za ženske, mi pa razkrivamo kako se dejansko obnese kot vlažilnik kože oz. odstranjevalec gub.

Uredniki medijev, podjetja za nego kože in socialni-mediji nas zasipajo s takšnimi in drugačnimi reklamami za kreme, ki vsebujejo “čarobno” hialuronsko kislino. Ta pa se ne pojavlja zgolj v injekcijskih polnilih, pač pa tudi v serumih, kremah, in maskah. In nekaj tako popularnega že mora biti kvalitetno, kajne? NE. Znanstveno dokazano gre v večini primerov zgolj za prefinjen marketinški trik in pokazali vam bomo zakaj. Naj poudarimo še nekaj – ta članek ni plačan, napisalo ga je naše uredništvo in ni namenjen za oglaševanje nobene kreme, zgolj gre za znanstveno dokazana dejstva, ki jih želimo predstaviti.

Kaj sploh je hialuronska kislina?

stara kožaČas je, da zadevo preverite skozi prava očala in ne zgolj rožnata. In zato bomo preverili nekaj znanstvenih dejstev. Prvič, hialuronska kislina (ki jo prav tako imenujemo hialuronan ali hialuronat) ni kislina v dobesednem pomenu. Kot naravno prisoten polisaharid, ki ga najdemo v človeškem telesu, deluje kot “mazilo” za naše sklepe, živce, dlake, kožo in oči.

To je še posebej pomembno pri izgledu kože, ker se v kožnih tkivih nahaja približno 50 odstotkov telesne oskrbe, kjer viskozna, želatinasta substanca pomaga, da koža deluje mehko in voljno … vsaj nekaj časa. Naša sposobnost proizvajanja hialuronske kisline se zmanjšuje s starostjo, kar lahko privede do nastanka gub in nagubanja.

Torej, to je eden od razlogov, zaradi česar nas kozmetična podjetja spodbujajo, da uporabljamo sintetično pridobljene izdelke iz hialuronske kisline – trdijo, da nam pomagajo nadoknaditi izgubljene “zaloge”. Drugi razlog je edinstvena sposobnost molekul hialuronske kisline, da pritegnejo in zadržijo več kot 1000-krat večjo težo v vodi. Tisoč! To je več kot katera koli druga biološka snov. Kaj ni to super?

Zakaj hialuronska kislina ni učinkovita v kremah proti gubam?

hialuronska kislina injekcijaZaradi agresivnih marketinških kampanj se je razširilo zelo napačno mnenje, da je hialuronska kislina učinkovita anti-aging sestavina. Morda na način, da jo vnašamo okoli epidermisa z iglo (injekcijo), toda kaj, ko jo 99% uporabnikov uporablja lokalno (kreme, serumi…)? V tem primeru absolutno ni. Vse kar naredi je to, da lahko hidrira drobne črte in jih naredi nekoliko manj opazne, a če govorimo o stimuliranju kolagena in nadomeščanju “izgubljene” hialuronske kisline vas moramo razočarati – nima nobenega učinka.

Po mnenju dr. Leslie Baumann, avtorice knjige The Skin Type Solution in svetovno znane znanstvenice na področju kozmetike in dermatologije, so molekule hialuronske kisline preprosto prevelike, da bi lahko prodrle skozi epidermis.

Z njo se strinja tudi dr. Nowell Solish, ameriški dermatolog, o katerem je pisal celo Los Angeles Times. ”Ko jo uporabite lokalno, je molekula prevelika, da dobite hialuronsko kislino skozi kožo. Torej, ko jo vbrizgamo z injekcijo, da napolnimo gube ali črte, lahko deluje dobro. Ampak, ko jo nanašamo lokalno, je največ kar lahko naredi to, da daje mehki vlažilni učinek, zaradi česar koža navidezno postane gladka… vendar ne odpravlja gub. Moje osebno mnenje je, da kozmetična podjetja uporabljajo hialuronsko kislino, ker lahko zavajujoče komunicirajo to, da ženskam s starostjo primanjkuje hialuronske kisline. To je res. Vendar ne morete vnesti kolagena skozi kožo – ljudje pa poznajo kolagen in vejo, da pomaga v boju z gubami in gubicami, točno to pa so podjetja izkoristila v svojo korist. ”

Ali je Hialuronska kislina popolnoma nekoristna?

Ne, vendar odvisno kaj od nje pričakujete in koliko to plačate. Kar lahko hialuronska kislina naredi je to, da navlaži kožo. Na nek način.  Hialuronska kislina črpa vodo na kožo in pomaga preprečiti izgubo vlage. Potrebno je opozoriti, da tudi v tem primeru ni najbolj učinkovita med vsemi sestavinami, ki so na voljo. Po mnenju znanstvenikov v The Beauty Brains: “Ni dokazov, da bo lokalna uporaba natrijevega hialuronata ali hialuronske kisline imela kakršen koli neverjeten učinek vlaženja na kožo. Ni dvoma, da je dobra vlažilna sestavina, vendar obstaja veliko boljših izdelkov, ki bi jih lahko uporabljali (in cenejših)!”

Dr. Baumann prav tako opozarja:

“Če uporabljate vlažilno kremo s hialuronsko kislino, bodite previdni. V suhih podnebjih ta voda ne veže vlago iz okolja, zato lahko dejansko začne vleči vlago iz globljih plasti vaše kože, kar pomeni, da vam kožo še dodatno izsuši .”

Torej to pojasnjuje, zakaj precej ljudi takšne kreme ne bi smelo uporabljati zlasti v suhem zraku in zaprtih prostorih (kar je večina prostorov s centralno kurjavo). Po mnenju strokovnjakov se namreč izkaže, da lahko samo še poslabšate položaj, kar se pokaže v različnih reakcijah, kot so rdečice, srbenje, izpuščaji…

Pravilen način uporabe hialuronske kisline

Tega članka ne razumite narobe – hialuronska kislina v osnovi ni slaba stvar, če veste zakaj jo lahko uporabljate, kako jo uporabljate za ta namen in če imate denar za to. Torej če nameravate hialuronsko kislino koristiti proti staranju kože in proti gubam je edina možnost, da jo vnašate z injekcijo, za kar boste primorani obiskati dermatologa, da vam glede tega svetuje in pomaga. V kolikor jo uporabljate kot vlažilec kože, pa jo lahko nanašate tudi v obliki krem ali serumov, vendar bodite pozorni koliko denarja boste odšteli za to, saj lahko veliko bolj učinkovite vlažilce na trgu dobite že za par evrov.

Zakaj je dopuščeno podjetjem oglaševati pozitivne učinke hialuronske kisline?

Podjetja, ki pri nas prodajajo in oglašujejo različne kreme s hialuronsko kislino izkoriščajo neznanje kupcev in obračanje dejstev (kot je ta, da pomanjkanje hialuronske kisline vodi v nastanek gub), vendar hkrati zamolčijo, da pri temu njihove kreme ne morejo pomagati. Drugi, še bolj zasrkbljujoč razlog, je ta, da gre za podjetja, ki se skrivajo pred inšpekcijami in zakonodajo na način, da uradno prodajajo svoje izdelke iz “sumljivih držav”, kot je npr. primer podjetja Lux Factor, o katerem lahko nekaj več preberete tudi v članku Zveze potrošnikov Slovenije.

Ne izgubite upanja – navedeno ne pomeni, da so vse spletne trgovine pokvarjene in da preparati za izboljšanje kože ne obstajajo. Pač pa pomeni zgolj to, da se pred nakupom pozanimajte kaj kupujete in predvsem – na spletnih straneh preverite podjetja, ki to prodajajo. Če boste o teh podjetjih našli članke, kot je tudi zgornji, se jih izogibajte. Če pa gre za podjetja, ki so registrirana v Sloveniji že več kot 5 let, imajo možnost telefonskega in email kontakta in na splošno niso slabo zapisana pri kupcih – tem zagotovo lahko zaupate. Tudi mi v uredništvu redno opravljamo spletne nakupe pri preverjenih trgovcih in nikakršnih težav nismo nikoli imeli.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.