Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

Hammerfall v Kinu Šiška

“Kaj takšnega svet še ni videl” se je z menoj strinjal Larry Howe, bobnar Vicious Rumors najstarejše skupine večera, ki so bili v zgled tudi samim Hammerfall. Gora najstnic in najstnikov stoji mirno in potrpežljivo v, do točilnega pulta dolgi, koloni, kot da bi čakala v vrsti za šolsko malico. In ko jim prijazni vratarji odobrijo vstop v prvo nadstropje, se to mlado govedo zapodi po stopnicah, tako naglo in s tako širokim iskrivim nasmeškom na ustnicah, kot da jih na vrhu le teh čakajo zlate lizike in smaragdne bombonjere.

“V Ameriki kaj takega preprosto ne vidiš!” je navdušeno dejal Larry ter zagotovil, da so smrtno resno mislili z odrsko najavo, da smo najboljši doslej. In res je bil večer poln energije, kateremu ni primanjkovalo niti resnega “headbanganja”.

“Europen Outbreak 2011” je ime turneje švedskih heavy metalcev Hammerfall. V soboto 3.12. so se legende ustavile tudi v Kinu Šiški.

Za otvoritev večera se nam je predstavila skupina Death Destruction, pri kateri sodeluje tudi sam kitarist Hammerfall Fredrik Larsson. Žal je bila dvorana zapolnjena le do dobre tretjine, pa še to z deviškimi glavami, ki pa še niso bile dobro ogrete in so preprosto ignorirale pevčevo prošnjo po “mosh pitu”. Za njimi nastopi švedsko-danska “melodic death metal” skupina Amaranthe, ki je popolnoma obnorela zbrane najstnice. Pevka oblečena v svetleče pajkice je po mnenju starejšega občinstva (ki smo ga sestavljale 20 in še nekaj letnice, ter radodarni starši), grdo zgrešila oder. Kljub vsem pričakovanjem pa se dama na žalost ni razgalila. Da pa ne omenjamo glasbe, ki je bila kombinacija Aque in medvedjega parjenja, skratka več kot nagnusno.

Šele ko so na oder stopili Vicious Rumors se je zabava pričela. Kalifornijska “power metal” skupina obstaja že od leta 1979. Fantje so že precej izkušeni in še vedno mladi po srcu. Na odru pevcu ni primanjkovalo kovinskega okrasja in kitaristom ne znamenitih Dimebag kitar. V primerjavi s prejšnjima skupinama so bili pravi pravcati zalogaj. Od glasbe in videza do odlične odrske energije.

Pred začetkom nestrpno pričakovanih headlinerjev večera sem utegnila pokramljati tudi s starim rokerjem po duši, očetom Robijem, ki se je koncerta udeležil za voljo svoje hčerke. Kapo dol vsem staršem, ki skrbijo, da bodo glave njihovih otrok, če že ne parcialnih diferencialnih enačb, vsaj polne dobre heavy metal glasbe.

Čez nekaj minut oder oblijejo novi žarometi. Mladi pobalini še pridno trgajo trzalice izpod mikrofonov, ko iz teme stopi znamenita peterica imenovana Hammerfall. Začetki skupine segajo v leto 1993, ko se je trenutni kitarist Oscar Dronjak odločil, v svoj glasbeni projekt povabiti danes nekdanjega kitarista In Flames Jesper-ja Strömblad-a. Band je zaslovel v letu 1997, ko jim je nemška založba Nuclear Blast ponudila pogodbo za evropsko izdajo štirih albumov. Kasneje tega leta je izšel “Glory to the Brave” in rezultati so bili nepojmljivi. Album je zasedel 38. mesto na nemški glasbeni lestvici v prvem tednu izdaje. Nekaj kar doslej ni dosegel še noben debitantski metal album. Na trenutni turneji oglašujejo novo ploščo izdano maja 2011 “Infected”. Za enkrat se zelo dobro drži na evropskih lestvicah. Gre tudi za prvi album, katerega naslovnice ne krasi njihova maskota po imenu Hector.

Z usklajeno koreografijo “vratoloma” so zvrhani dvorani glav postregli s skladbami kot so: Patient Zero, Heeding the Call, Any Means Necessary, Bang Your Head, Blood Bound, Let’s Get It On, Last Man Standing, Renegade, Always Will Be, Dia De Los Muertos, Riders of the Storm, Steel Meets Steel, Legacy of Kings, Let the Hammer Fall, The Dragon Lies Bleeding in The Templar Flame. Za podaljšek pa še Glory To The Brave, One More Time in seveda po besedah pevca Joacim-a Cans-a “how the hell can we leave Ljubljana before sending some Hearts on Fire!”(Kako za vraga naj zapustijo Ljubljano ne, da bi prižgali nekaj src!).

Odlično izbran zaključek, s katerim so zagotovili, da nam njihov najbolj odmeven hit, ni ušel iz glave tudi pozno v noč.

Vse fotke s koncerta pa si že lahko ogledate v fotogaleriji.

Tekst: Maša Mlakar
Foto: Anja Ivanovič