Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

Goribor navdušili na YU GO!

V sredo, 14. Marca, sta v Kinu Šiška v sklopu YU GO! večerov nastopili skupini Goribor in East Rodeo.

Po pol urni zamudi so prvi na oder stopili avant-rockerji East Rodeo, ki smo jih še decembra lahko slišali v Menzi pri Koritu, kjer so nam predstavili njihov tretji album »Morning Cluster«. Naj omenimo, da sta skupino hrvaško-italijanske naveze med študijem v Padovi leta 2002 ustanovila brata Alen in Nenad Sinkauz (Pula, Hrvaška) in sicer pod okriljem gledališča za eksperimentalno glasbo Teatromusica.  Kot sami pravijo inspiracijo najdejo v filmih in gledališču, kar je tudi očitno v njihovem delu.  Na žalost so nas na včerajšnjem koncertu popeljali skozi eksperimentalno-rock-noise popotovanje le na kratke pol ure.  Publika tudi tokrat ni bila hvaležna, saj je le nekaj privržencev vztrajalo v prvih vrstah medtem, ko so ostali čakali na zvezde večera.

Sledil je pol urni premor na kar smo končno dočakali trip-hop blues »Vožnjico« z Željkom Ljubićem – Pitijem (kitara),  Miroslavom Užarevićem (bas, kitara) in Darkom Uroševićem (bobni), katerim se je nekoliko kasneje pridružil tudi Aleksandar Stojković – ST (vokal).

Goribor prihajajo iz Srbije, bolj natanko iz rudarskega mesteca Bor, ki se nahaja na skrajnem vzhodu države. Zasedba, ki jo poznamo pod današnjim imenom se je oblikovala sredi 90tih let. Sami začetki njihovega ustvarjanja pa segajo v konec osemdesetih let. Leta 2007 so za hrvaško založbo Dancing Bear izdali svoj prvi uradni album »Goribor« . Po petih letih premora smo na dan koncerta dočakali tudi  drugi dvojni album »Evo je banja«, ki je obenem bil povod, da se fantje podajo na krajšo turnejo, ki se bo zaključila aprila v Novem Sadu.

V eni uri pa pol smo lahko slišali skladbe z njihovega prvega in drugega albuma. Dobremu uvodu z inštrumentalom »Vožnjica« so sledile skladbe »Ko sam?«,«Ti i ja« in »Ljubavi moja«. Slišali smo še »Sjajne niti«, »Voli me«, »Niko nije kriv«, »Početka« ter nove uspešnice kot so »Uzalud se budiš«, »Burle« in »Moje Misli«.

Vzdušje, ki je vladalo na koncertu je bilo več kot odlično. Vsekakor nepričakovano na njihov temačen slog. Ob bolj živahnnih ritmih se je pozibavala cela Komuna. Nekateri so celo znali besedila na pamet. Tudi obiskanost je bila zadovoljiva glede na to, da so našemu občinstvu neznani.

Lahko rečemo, da so Goribor eden tistih bendov, kjer za pristen stik s publiko ni potrebna dodatna komunikacija. Tudi, če bi na včerajšnjem koncertu izpolnili ST-jevo željo in pustili bend v temi se nič ne bi spremenilo, saj je njihova glasba na čelu z njim in njegovimi avtobiografsikim besedili prežetimi z bolečino tisto, kar redko koga pusti ravnodušnega.

Vse, kar smo že celo desetletje pogrešali na glasbeni sceni bivše YU, smo sedaj končno dobili z Goribori. Zato, če jim še niste prisluhnili – toplo priporočamo! Ostale fotografije s koncerta pa si že lahko ogledate v Infosceni.

Tekst: Mojca Peternelj
Foto: Maša Mlakar