Golobič podpisal

Novogradnja Medicinske fakultete v Mariboru trenutno največji investicijski projekt MVZT

Na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo sta 13. julija podpisala pogodbo o sofinanciranju novogradnje Medicinske fakultete Univerze v Mariboru minister Gregor Golobič in rektor Univerze v Mariboru, dr. Ivan Rozman.

Minister Gregor Golobič je ob tem poudaril, da podpis pogodbe ne pomeni, da se delo v zvezi z gradnjo omenjene fakultete šele pričenja, pač pa je to vrhunec obdobja priprav na investicijo, ki je velika tako po obsegu kot tudi po finančni konstrukciji. V njej je angažiran tudi velik delež evropskih sredstev.

Tisti, ki so dvomili v projekt študija medicine v Mariboru, so bili demantirani, saj je zanimanje za vpis ves čas izjemno veliko, je dejal minister ob podpisu pogodbe. »Študij in investicija pomenita priznanje prizadevanjem celotne severovzhodne Slovenije , posebej pa Univerze v Mariboru. Na ministrstvu se bomo trudili, da bo projekt v naslednjih korakih čim bolj gladko tekel in da bo investicija zaključena v predvidenih rokih ter opravljena kvalitetno, tako, da bo  dopolnila univerzitetno Infrastrukturo v Mariboru. S strani MVZT zagotavljam popolno podporo pri izvedbi tega, enega večjih investicijskih projektov s strani države,« je zagotovil minister Gregor Golobič. Spomnil je tudi na dejstvo, da je projekt izgradnje Medicinske fakultete v Mariboru s posrednimi učinki države razumljen kot del protikriznega ravnanja. Angažiral bo namreč precejšen potencial slovenskega gospodarstva.

Rektor Univerze v Mariboru, dr. Ivan Rozman, je poudaril nujnost izgradnje tega objekta, saj bo omogočil normalne delovne pogoje študentom in profesorjem. Glede na to, da  letos študij zaključuje prva generacija diplomantov Medicinske fakultete  v Mariboru, se potrjujejo pričakovanja, da bo študij medicine v mestu ob Dravi zaživel. »Skeptiki so morda menili, da je ta študij preveč kompleksen in da ga je težko realizirati drugod. Dokazali smo, da je to mogoče. Ko bo stavba zgrajena, bodo študentje in profesorji dobili normalne pogoje dela, saj bo objekt sodoben, zgrajen v skladu z evropskimi standardi. Objekt ne bo v ponos le Mariboru, temveč  celotni Sloveniji,« je dejal rektor.

Dr. Boštjan Brumen, glavni tajnik Univerze v Mariboru, je dodal, da je projekt vreden nekaj več kot 42 milijonov evrov. Predmet podpisa tokratne pogodbe pa je  38,6 milijonov evrov. Od tega bo evropskih sredstev 85 odstotkov, 15 odstotkov pa bo za investicijo šlo iz državnega proračuna. V Mariboru načrtujejo, da bi projekt lahko stekel oktobra ali novembra letos, rok izgradnje pa je 2011  jeseni, ob začetku študijskega leta.

V tem trenutku je na Medicinski fakulteti v Mariboru na voljo od 80 do 90 vpisnih mest, ko bo dograjena nova fakulteta pa načrtujejo, da bodo vpisno kvoto lahko povečali na okoli 100 do 120 študentov.

Mitja Valič, v.d. generalnega direktorja Direktorata za investicije na MVZT je poudaril, da trenutno na ministrstvu ni investicijskega projekta, ki bi presegal ocenjeno vrednost izgradnje Medicinske fakultete v Mariboru.

 
Vir: Ministrstvo za visoko šolstvoKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.