Glavobol – 7 tehnik s katerimi ga lahko preprečite

Glavobol je velika nadloga, s katero se bori ogromno ljudi po vsem svetu. Zato smo se odločili, da vam predstavimo tehnike, s katerimi ga lahko preprečite.

vetovna zdravstvena organizacija (WHO) ocenjuje, da kar 4 odstotke odraslih trpi zaradi bolečin v glavi vsaj 15 dni na mesec, številka pa je lahko še večja. In ko glavobol udari, še posebej, če je to migrena, ste lahko popolnoma onesposobljeni celo za več ur.

Že star pregovor pravi, da je bolje preprečiti kot zdraviti. To vsekakor velja tudi za glavobol. Res je, da poznamo mnogo različnih načinov, kako lajšati težave, ki jih povzroča glavobol. A vseeno je najboljši način prav ta, da poskusimo preprečiti, da do njega sploh pride. V nadaljevanju članka vam bomo zato razkrili, kako si lahko sami pomagate in preprečite glavobol, še preden se razbohoti v vsej svoji bolečini.

Glavobol in njegovi sprožilci

Obstajajo določeni sprožilci, ki povzročajo glavobol. Na nekatere lahko vplivate sami, na druge pa žal ne morete. Med slednjimi so na primer vremenske razmere ali pa hormonska nihanja med menstruacijo, ovulacijo ali menopavzo.

Kateri pa so tisti sprožilci, na katere imate tudi sami vpliv? Glavobol lahko povzročajo:

 • Stres
 • Pitje alkohola, še posebej rdečega vina
 • Izpostavljenost premočni svetlobi, preglasnim zvokom in stvarem, ki imajo zelo močen vonj
 • Dehidracija – pijete premalo vode
 • Prevelik napor pri telesni vadbi
 • Kajenje
 • Izpuščanje obrokov
 • Napenjanje oči pri branju
 • Različni prehrambeni dodatki, še posebej nitrati

Glavobol in pisanje dnevnika

Zdaj, ko ste seznanjeni s sprožilci, ki lahko povzročajo glavobol, se lahko posvetite svojemu lastnemu programu, kako preprečiti to nadlogo. Pri tem vam bo zelo pomagalo prav pisanje dnevnika, saj boste s tem ugotovili, kateri sprožilci povzročajo glavobol pri vas. Zato v dnevniku vsak dan označite vso hrano, ki ste jo pojedli, vso pijačo, ki ste jo popili, zdravila, ki ste jih vzeli, kdaj ste se zbudili in kdaj ste šli spat ter tudi to, s kakšnimi aktivnostmi ste se čez dan ukvarjali.

Prav tako si morate zabeležiti tudi vsak glavobol, ki ste ga dobili. Pri tem zapišite, kdaj se je pojavil, koliko časa je trajal in kaj ste storili, da vas je prenehala boleti glava. Prav tako je zaželeno, da si zapišete, kakšno je bilo takrat vreme, če ste dobili menstruacijo in podobno.

S pisanjem dnevnika vztrajajte več tednov in kmalu boste lahko opazili določene vzorce. Morda boste spoznali, da se glavobol pojavi prav med vikendi, ko si privoščite malo več spanja ter prespite dopoldan. Bodite pozorni na to, kaj se zgodi v ponedeljek, ko morate spet v službo. Ali pa v petek, ko popijete kakšen kozarček ali dva rdečega vina. Na ta način boste lažje ugotovili, kaj povzroča vaš glavobol ter se s tem izognili dejavnikom, zaradi katerih prihaja do bolečin v glavi.

Glavobol lahko preprečite tudi z naslednjimi 7 preprostimi tehnikami:

 1. Poskrbite za pravilno telesno držo, večkrat vstanite in se dobro pretegnite. Poskrbite tudi za to, da vsake toliko časa odmaknete pogled od zaslona, s tem boste preprečili preveliko napenjanje oči in kasnejši glavobol.
 2. Za spanje izberite primerne vzglavnike. Če se odpravite na potovanje, vzemite s seboj domač vzglavnik, saj nekateri ljudje tujih vzglavnikov ne prenašajo ravno najbolje.
 3. Držite se rutine. Ne spreminjajte načina prehranjevanja, telesne vadbe in spalnih navad.
 4. Poskrbite za primerno količino kakovostnega spanja. Priporočamo 8 ur spanja na dan. Tudi prevelika količina spanja vam lahko še kako škodi in povzroči glavobol.
 5. Prehranjujte se zdravo, poleg tega pa poskrbite tudi za redno telesno aktivnost. Tudi na ta način lahko učinkovito preprečite glavobol. Ne preskakujte obrokov, med samimi obroki pa si privoščite tudi kakšen prigrizek, da ne boste ves čas lačni.
 6. Pijte veliko vode, dehidracija lahko namreč povzroča glavobol.
 7. Izogibajte se tudi stresnim trenutkom. Proti stresu in glavobolu se lahko borite z meditacijo in jogo, včasih pa prav pride tudi sproščen pogovor z najboljšo prijateljico ali prijateljem.

Je glavobol možno tudi odpraviti?

Obstajajo sestavine, ki znanstveno dokazano pozitivno vplivajo na glavobole. Ena takih sestavin nam je dobro znana, gre za Magnezij. Pomanjkanje le tega lahko privede do glavobolov, migren, omotičnosti, vrtoglavic, zaspanosti itd. Druga sestavina, ki pa je še bolj učinkovita v “boju proti glavobolom” pa je Griffonia Simplicifolia (t.i. afriški črni fižol).

Semena afriškega črnega fižola se uporabljajo za glavobole in migrene zaradi vsebnosti 5-htp, ki je pomemben gradnik serotonina v človeškem telesu. Za serotonin je splošno znano da prispeva k dobrem počutju in manjši ravni glavobolov, migren in depresije.

Ker pri nas afriški črni fižol ni ravno vsakdanja sestavina, se ob že aktivnih glavobolih priporoča uporaba obližev proti glavobolu, ki vsebujejo obe zgornji sestavini, saj jih na tak način lahko precej enostavno dovedemo v svoje telo.

Uporaba obližev je zelo enostavna – za preventivo ali že ob aktivnih glavobolih nalepite obliž na raven del telesa, ki ni poraščan z dlakami (npr. na roko ob pazduhi) in ga pustite zalepljenega 24 ur. Po 24 urah enostavno snamete star obliž in namestite novega ter to ponavljate vse dokler vaše telo ne prejme tolikšno količino sestavin, da glavobol dobesedno izgine.

Obliže proti glavobolu lahko naročite na tej (slovenski!) spletni strani: Griffoniapatches.info ali na telefonski številki 031 401 302.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.