Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

Glamuroznejši drugi večer Philips Fashion Weeka

Drugi dan Philips Fashion Weeka je bil po pričakovanjih še številčnejše obiskan, saj je Kino Šiška pokal po vseh šivih. Na modni pisti smo videli več glamurja, manekenke so bile za odtenek bolj sproščene, kar je prispevalo k prijetnejši atmosferi.

Videli smo nekaj izjemnih kosov in večina jih je prav tako nosljivih v vsakdanjem življenju.

Prvi sklop izhodov je odprla Nina Šušnjara, katero so za predstavljeno kolekcijo navdušili ljudje, njihovi karakterji ter odnosi med njimi. Eksperimentirala je z nasprotji in kontrasti, opazni so bili različni stili 70-ih let in ustvarila nekaj zares unikatnih kosov. Aplavz ob koncu je bil temu seveda primeren. Sledila ji je Maja Ferme s čudovitimi kreacijami, ki so delovale tako ženstveno, nežno, a hkrati zapeljivo, da je bilo iz občinstva slišati odobravajoče vzdihe. Svili, kot njenemu zaščitnemu znaku, se tudi tokrat ni odpovedala. Pravo nasprotje je prikazala naslednja dizajnerka, Natasa Hrupič, za katero je značilen uniformiran stil s strogimi predpisanimi oblikami in detajli, ki so se prepletali z lahkotnostjo, senzibilnostjo in svobodo telesa. Linije so bile elegantne, lahkotne ter plastne, za kar je poskrbel svileni šifon.

Kot prvo v drugem delu večera smo videli kolekcijo JSP, sester Jelene in Svetlane Proković, rojenih v Beogradu, toda trenutno delujočih na relaciji Ljubljana – Beograd. Tudi JSP uporablja simetrijo in asimetrijo, vojaško strogost, torej uniformnost v kombinaciji z urbanostjo in ženstvenostjo. Naslednja nas je navdušila Akultura, zlasti v izbiri materialov – fina volna, svila, kvaliteten bombaž ter najfinejše tanko usnje. Prepoznavnost blagovne znake se kaže v razkošju asimetričnih in čistih linij, ki tesno sledijo telesu. Istočasno pa kolekcija odstopa od klasičnih prijemov, saj je možno kose kombinirati na sto in en način. Garevski se je držal svojega recepta in ustvaril kolekcijo v črno-belih tonih, lahkotnost in hladnost je dosegel z enostavnimi modeli, izdelanimi iz tankih in prosojnih materialov. Pravi, da je rdeča nit predstavljene kolekcije modra kri. Jelena Leskovar je oblikovala za svojo lastno znamko Cliche, prav tako znano blagovno ime, ki za naslednjo leto zapoveduje hlačne obleke vseh dolžin, s številnimi in raznobarvnimi potiski – od cvetličnega do novodobnega retro stila. Zadnja se nam je predstavila Nataša Persuh, katere zaščitni znak je boemsko intelektualna ženska. S svojimi kreacijami, ki sicer ne bi bile nosljive v vsakdanjem življenju v obliki, kot so bile predstavljene, je pokazala izvirnost, svež veter, ki je zapihal med oblikovalci Squata.

Philips Fashion Week je imel nekaj pomanjkljivosti, toda že tovrsten in solidno izpeljan dogodek na slovenskih tleh si zasluži pohvalo, saj se je (vsaj upamo) tudi naša dežela začela prebujati in sprejemati modne dogodke. Slednji je pomemben predvsem za slovenske oblikovalce, saj jim je ponudil priložnost predstavitve širši javnosti, kar bo zagotovo pripomoglo k spodbujanju nakupa garderobe pri domačih oblikovalcih. Vsi prisotni so se lahko prepričali, da niso prav nič slabši od tujih firm, ki se prodajajo pri nas. Čestitke vsem oblikovalcem!

Tekst: Katja Šadl