Generacija Y – od 20 do 30

Generacija Y je informacijska generacija z nalogo, da čim hitreje pridobiva informacije, ki jih potrebuje. Y-generacija, rojena po letu 1985, je posebna generacija, ki dela več stvari naenkrat (telefonira, jé, posluša radio ali pa gleda televizijo in piše domačo nalogo).

Obstajajo točno določene stvari, ki to generacijo opisujejo: internet, sms-i, digitalni svet, virtualni svet, sodobni operacijski sistemi, socialno omrežje… Ampak nekatere od njih so vedno iste.

Pri starosti 20 let se srečamo s študentskim življenjem. Prvič začutimo kaj pomeni samostojno življenje, po možnosti čim bolj daleč od staršev. Večina nas ima dohodek, ali je to štipendija ali pa študentsko delo. V prvem letniku študija si zamislimo nerealne naloge (prvi letnik bom naredil še preden se končajo predavanja, privarčeval bom 1000 € za poletne počitnice…). Vse „nove“ študentske „fore“ se nam zdijo tako zabavne, kot da nikoli niso obstajale (jutri se začnem učiti, še to spijemo pa gremo…). Pa seveda še žuri; hmmmm nikoli konca…; a najboljši žur je tisti, ki traja celo noč in se nadaljuje prek predavanj naslednji dan.

Ko smo stari 21 oz. 22 let se končno poslovimo od svojega „starega“ življenja. Končajo se tudi ljubezenska razmerja, ki smo jih imeli v srednji šoli „high school sweetheart“, z izgovorom, da ni več ljubezni. V tem obdobju se zgodi tudi kakšna resna neumnost (nesreča z avtom, spanje na policijski postaji,…).

Pri 23. in 24. letih se nekako počutimo najlepše, ker smo dovolj stari in izgledamo resni pred starejšimi ljudmi, po drugi strani pa smo še vedno mladi in tudi kakšno neumnost storimo, vendar nam zato nihče nič ne zameri. :)

Ko dopolnimo 25 let pa začnemo počasi razmišljati na zrelejši način. Malo smo že utrujeni od žurov in neresnega življenja. Vsega imamo že „polno glavo“ in bi radi čim prej končali študij, dobili službo, služili ogromno denarja…

„Ojoj, imam že 26 let“; takrat te že vsi grdo zmerjajo, ko jim poveš, da še vedno nisi končal študija, da še vedno delaš prek študenta,… Hitro iščeš izgovore, da si že absolvent in da imaš samo še dva izpita do diplome, da s punco oz. fantom živita skupaj, poroka je „itak“ samo strošek, da delaš prek študenta ker ni dela in je zato kriva država…

No potem pa nastopijo zares zrela leta 27. in 28., ko bi spet radi vse zamujeno dobili nazaj… Vse žure, vsako pivo, vsako kavo, izpite, ki smo jih opravili z nizko oceno, prijatelje… Skratka zaveš se, da nisi več študent, da ob šestih zjutraj moraš v službo, da kavbojke in majica s smešnim napisom niso več primerna oblačila in da si tokrat zares „sam“.

Kaj je sploh poanta tega članka? Študentje, ne sekirajte se zaradi zateženih profesorjev, padca na izpitu, dolgočasnih predavanj in alkoholnega mačka v četrtek zjutraj – študentska leta so zagotovo najlepša leta vsakega posameznika, zato jih izkoristite kakor se le da, da boste potem v zrelejših letih imeli toliko manj stvari “za nadoknaditi” :)

Tekst: Z.T.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.