Fogerty v Ljubljani

John Fogerty, legendarni ‘frontman’ ¹e bolj legendarne skupine Creedence clearwater revival, je prviè v svoji veè kot 40 let dolgi glasbeni karieri obiskal Ljubljano.

®e eno uro pred koncertom je vladala odlièna atmosfera, ki je ni moglo unièiti niti celodnevno de¾evanje. Koncert se je prièel z enourno zamudo, v le napol polni dvorani Tivoli. Med obèinstvom so prevladovali predstavniki srednjih let, kar je bilo za prièakovati, saj je John vrhunec slave do¾ivel v 60tih letih s skupino Creedence clearwater revival. Z njihovim hitom »Travelin’ band« je tudi prièel sam koncert. Sledile so  »Bad moon rising«, »Green river« in »Looking at my backdoor«. Da je velik zabavljaè, je dokazal s pogostim obraèanjem obèinstvu in nam v eni od anegdot omenil de¾evni Woodstock, o katerem je napisal komad »Who’ll stop the rain«.

Naj še omenimo, da je kitarist, pevec in tekstopisec John skupaj s svojim bratom Tomom ustanovil band Creedence clearwater revival. Skupina je samo med letoma 1969 in 1972 izdala kar devet singlov, ki so dosegli "Top Ten" ameriške lestvice. Z uspešnico Proud Marry pa so si prisvojil kar 8 zlatih albumov. Po razpadu skupine v 70. letih pa je John nadaljeval kar s solo kariero. Leta 2007 je izdal zadnji album »Revival«, po katerem nosi ime tudi letošnja turneja, in ga predstavil s komadi kot so »Don’t you wish it was true«,  »Gunslinger«, ki ju je Johnov dobro uigran spremljajoèi bend odigral kar sede na barskih stolih,  in balado »Broken down cowboy«, ki jo je namenil svoji ¾eni, katera ga spremlja na turneji. Z njima potuje tudi njegova hèerka. Njeno risbo morskega konjièka  pa je z veseljem in ponosom pokazal obèinstvu. Zadnje pol ure koncerta so zaznamovali najveèji hiti Creedencov »Have you ever seen the rain«, katerega je publika v celoti odpela skupaj z bendom ter »Down on the corner« in »Hey tonight«. Koncert so zakljuèili s »Fortunate son« in zapustili oder, vendar jih je glasno obèinstvo priklicalo nazaj. Za bis so zaigrali svoja dva najveèja hita in sicer »Rockin’ all over the world«, ki nam je bolj znan v izvedbi angle¾ov Status quo in »Proud Mary«.
Po toèno dvournem koncertu se je Fogerty poslovil s tipiènim ameriškim pozdravom »God bless you all!«

Dokazal nam je, da leta (63) niso pomembna in tako koncert naredil bolj ¾ivo in energièno od veèine mlajših izvajalcev, kar nikogar ni pustilo ravnodušnega.

Za konec lahko reèemo le vsaka èast John in God bless you too!

Piše: Matija Kne¾eviè
Foto: Mojca PeterneljKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.