Firefox vse bolj priljubljen pri nas

Raba spletnega brskalnika Firefox, nad katerim bdi organizacija Mozilla, je v Sloveniji vse bolj razširjena. Sredi decembra lani je namreč ta brskalnik z odprto kodo uporabljalo 29,5 odstotka obiskovalcev slovenskih spletnih strani.

Raba spletnega brskalnika Firefox, nad katerim bdi organizacija Mozilla, je v Sloveniji vse bolj razširjena. Sredi decembra lani je namreč ta brskalnik z odprto kodo uporabljalo 29,5 odstotka obiskovalcev slovenskih spletnih strani, kar je sicer 64 odstotkov več kot januarja lani, so sporočili iz ljubljanskega ponudnika medijskih in tehnoloških rešitev za spletno oglaševanje Iprom. Podatki analitskega podjetja XiTi pa Slovenijo po rabi Firefoxa uvrščajo celo v sam evropski vrh. 

Najbolj razširjen brskalnik sicer ostaja Microsoftov Internet Explorer, ki ga uporablja 67 odstotkov uporabnikov slovenskih spletnih medijev, manj kot štirje odstotki uporabnikov pa domače spletne medije pregleduje z drugimi brskalniki (Opera, Safari, Nestcape). Spletni mediji so po Ipromovi definiciji spletne strani, ki ponujajo oglasni prostor.

Ipromova analiza je bila izvedena v drugem tednu lanskega decembra s pomočjo opreme za distribucijo, poročanje in ciljanje s spletnimi oglasi Iprom AD Server, ki spremlja tudi uporabo brskalnikov. Tedenski vzorec je po standardu IAB zajemal 521.388 obiskovalcev tistih slovenskih spletnih medijev, s katerimi Iprom sodeluje na področju spletnega oglaševanja.

Po ugotovitvah analitskega podjetja XiTi pa je Slovenija po rabi “ognjene lisičke” celo na prvem mestu v Evropi. Firefox je namreč konec novembra na slovenskem trgu brskalnikov zasedal kar 40,5-odstoten delež. To tudi pomeni, da se je raba Firefoxa v Sloveniji povečala za 1,5 odstotne točke, je razvidno iz sporočila, objavljenega na spletni strani XiTi Monitor.

Navedeni podatki temeljijo na študiji, ki je bila izvedena v obdobju od 20. do 26. novembra lani na 86.402 spletnih straneh, pregledanih s strani XiTija. Te podatke je podjetje nato primerjalo s podatki iz prejšnje raziskave, ki je bila narejena v času od 28. avgusta do 3. septembra.

Sloveniji na lestvici evropskih držav, vključenih na XiTijevo lestvico, do desetega mesta sledijo Finska z 39,3 odstotka, Poljska (33,6 odstotka), Nemčija (33 odstotkov), Slovaška in Hrvaška (po 32,8 odstotka), Estonija (31,5 odstotka), Madžarska (31,1 odstotka), Češka (26,7 odstotka) in Grčija (25,9 odstotka).

Delež Firefoxa, vse resnejšega konkurenta Microsoftovemu Internet Explorerju, je tako novembra na evropskem trgu brskalnikov znašal 23,2 odstotka. S tem se nadaljuje postopna rast rabe tega odprtokodnega spletnega brskalnika. V aprilskem merjenju je namreč Firefoxov delež v Evropi znašal 19,4 odstotka, v julijskem pa 21,1 odstotka. (Delo)Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Pimped out

Podarjamo 2 vstopnici za letošnji Pimped out - trap dogodek poletja! Spodaj izpolni spodnje podatke in v polje za odgovor navedi ime in priimek osebe, ki bi jo povabil/a zraven.


Spremeni besedo.


Nagradne igre

Ultra Europe 2019

Podarjamo 3 vstopnice za letošnji Ultra Europe festival, ki se bo odvijal v Splitu med 12. in 14.7. Izpolni spodaj svoje podatke in v polje za odgovor dopiši zakaj si ravno TI zaslužiš prejeti brezplačno vstopnico!


Spremeni besedo.


Nagradne igre

5. Tušev tek barv

Podarjamo 2 majici "Tušev tek barv": Spodaj izpolni svoje podatke in v polje za odgovor pripiši velikost majice (S/M/L) in naslov na katero jo lahko pošljemo, v kolikor te izžrebamo!


Spremeni besedo.