Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

Festival Utrip

Praznovanje 20-letnega obratovanja kultnega ljubljanskega kluba K4

Končno smo dočakali konec turobnega in tihega primanjkljaja glasbe in norega veseljačenja na Kersnikovi ulici. Letošnja otvoritev K4 je bila še posebno razveseljujoča, saj so radodarni organizatorji našli prostor za obletnico na najboljšem možnem mestu v Ljubljani, Plečnikovi mojstrovini Križanke. Čeprav je uradna obletnica šele marca prihodnjega leta, je bilo že zdaj začutiti mogočnost štirkinega delovanja kot enega večjih ljubljanskih alternativnih klubov.

®e ob vstopu v preddverje je bilo ozračje nabito z emocijami na zelo prijeten pozitiven način. Tam so poplesavali B-boyi, breakdancerji, ki so bili udeleženci v mednarodnem tekmovanju z domačimi in tujimi sodniki, ki se je odvijalo v preddverju Križank. Tu se je zbirala kar velika gneča »žejnih« obiskovalcev, kajti pijačo je bilo možno naročati zgolj v preddverju,  alkoholne pijače pa je bilo prepovedano nesti v poletno festivalno dvorano.

V omenjeni dvorani pa se je program začel z četrtim državnim prvenstvom slovenskih freestyle raperjev, med katerimi je letos posej izstopal Bobi, ki je resno ogrozil vstop Zlatkota v polfinale, sodeč po vzklikih občinstva, vendar je žirija odločila drugače. Ko smo ravno pri žiriji lahko omenimo, da je bila v njej tudi simpatična Katarina Čas, ki je ocenjevala mlade talente. Kar ni uspelo Bobiju, je v polfinalu uspelo Valterapu, ki je premagal ter izločil Zlatkota in se sam uvrstil v finale. Do finala je pa tudi prodiral Pižama, ki ni naletel na nobenega raperja, ki bi ga lahko dokončno zatrl in tako se je v finalu spretno soočil z Valterapom in ga na koncu tudi premagal.

Za party pa so poskrbeli odlični, svetovno priznani izvajalci odrske glasbe, med njimi legenda drum&bassa in breakbeata JFB, skupaj z Beardymanom ter umirjeni Bonobo & Band s svetlolaso pevko z zelo pomirjajočim glasom. Nastopili so tudi ustvarjalci kot Michael Farkesh in Raz Ohara, ki so tudi prijetno ogreli ozračje. Vsi koncerti so bili odlični, publika je bila navdušena in izvajalci zadovoljni.

Pravi žur pa se je začel šele pred K4, kjer je bila takšna gneča kakršne ni bilo že vrsto let. Tako so bili varnostniki pod okriljem ograje primorani spuščati naprej zgolj goste z že kupljenimi kartami in seveda novinarje in fotografe z akreditacijami. Ostali pa so morali čakati kar dolgo časa in še tako je uspelo zgolj najvztrajnejšim. Presenetil je JFB, ki je rolal izjemno dober in očitno preizkušeni set, saj je bilo v njem neprešteto uspešnic elektro glasbe, tako da so bili navzoči naravnost impresionirani. Poleg njega je bil za gramofoni še Alix Perez iz Velike Britanije, mlad obetaven drum&bass producent ter Jazzanova  soul/jazz band iz Berlina, kateri je poskrbel za relaksacijo na malem flooru.

Tekst: Žiga Flajs
Foto: Jure Jakin