Evro in mi

Je panika okrog nove valute upravičena?

Vsak, ki malo spremlja medije in dogajanje okoli sebe, lahko opazi, da se v zadnjem času pri nas govori samo še o evru.  Približuje se čas, ko bomo slovenski tolar pokopali in prevzeli novo valuto – evro. Tolar se po dolgih 16 letih poslavlja. Tolar nam je po dolgih letih nezaupanja v nacionalne valute zopet vzpostavil zaupanje v trdnost domačega sistema. Ljudje so ob osamosvojitvi dokaj hitro prenehali cene preračunavati v nemške marke in zaupanje v naš prvi lastni nacionalni denar se je krepilo iz leta v leto.

Ob prehodu na evro se največ govori tudi predvsem o dveh posledicah same uvedbe.

1. Prva se nanaša na očitke, da ob tem izgubljamo monetarno suverenost nad našim denarnim sistemom. Seveda je to zgolj medijsko napihnjeno, saj brez udarne novice ni prodaje. Suverenost smo izgubili že pri samem vstopu v sistem ERM II – tj. nekakšna čakalnica za evro. Kot že veste, se v tem sistemu testira, če je država kandidatka za sprejetje evra sposobna izpolnjevati Maastrichtske pogoje. Kritike na izgubo suverenosti neutemeljeno letijo, da bomo sedaj izpolnjevali ukaze Evropske Centralne Banke (ECB). Vedno pa se pozabi omeniti, da bo Slovenija s svojim predstavnikom Centralne banke (CB) enakovredna vsem članicam Evro območja. ECB pa zagotovo ne bo sprejemala ukrepov, ki bi škodovali samemu gospodarskemu napredku njenih članic. Na ECB je potrebno gledati kot na vsako CB različnih držav. Sprejema ukrepe v skladu z dogajanji na svetovnih denarnih in kapitalnih trgih. Poleg tega je evro tudi zagotovilo za trden in stabilen denarni sistem. Tudi »kazni«, ki so zagrožene ob občutnem kršenju Maastrichtskih kriterijev, so dobro opozorilo, da država preudarno in bolj racionalno razpolaga z denarjem.

2. Drugi očitek, ki se je pojavil je na podlagi višanja cen. Ta očitek se je že zdaj pokazal za dokaj upravičenega. Kljub močnemu ozaveščanju potrošnikov o tej problematiki pa se zdi, da so trgovci vseeno kar konkretno začeli zaokroževati cene navzgor. Niti ni bilo pričakovati, da bodo trgovci seveda priznali, da na lastno pest višajo cene, saj neposrednega učinka uvedbe evra na višanje cen nima. Gre torej izključno za ravnanje trgovcev in ostalih, ki nam prodajajo svoje storitve in izdelke. Na t.i. črni listi, se je znašlo tudi že kar nekaj velikih in uglednih slovenskih podjetij. Pri vseh seveda ne gre za povišanje cen samo zaradi prihajajočega evra in je povišanje dejansko odsev razmer na dobaviteljevih trgih. Kako se bomo potrošniki odzvali na to nepotrebno višanje cen, je seveda povsem odvisno od nas samih. Jaz vem, da bom po 1. januarjem kontroliral zaokroževanje tistega kar kupim. To bom sicer počel izključno zaradi tega, ker se rad skregam z nekom takrat, ko imam nekaj napisano črno na belem. Je pa tudi res, da sama uvedba evra prihaja ob najboljšem možnem času za trgovce. Najbrž ni pričakovati, da bi potrošniki zaradi nepoštenega višanja cen v času pred največjim potrošniškim praznikom bojkotirali trgovine.

Jaz osebno se veselim evra že zaradi praktičnih strani, ki so manjši nominalni zneski in nepotrebnega menjavanja ob odhodu v tujino. Tistim, ki se bojijo, da se ne bodo mogli navaditi na nižje zneske, pa jim sporočam, da bo ta strah konec januarja pri večini že splahnel.

 Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.