Infoscena priporoča

Ultra Europe 2018 / Festivali

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

19
Jan
Zmelkoow
22:00


Primorski kolektiv Zmelkoow je stari znanec slovenske glasbene scene, pod vodstvom Goge za mikrofonom pa tokrat predstavljajo projekt Psy-kakadelik tour.

V koncert so združili dva tipa nastopov in tako bodo v dveh enournih polčasih, kot pravijo, predstavili dva obraza svoje sicer še bolj shizofrene duše. ‘Prvi obraz je obraz improvizatorsko-psihadelično razposajenega iskalca novih dimenzij duha, prostora in časa in zahteva od poslušalca nekaj več koncentracije. Drugi obraz pa je veseljaško-rokerski s šarmantnim pridihom nihiloidnosti.

‘Zmelkoow so sicer poznani predvsem po svojih nenavadnih besedilih, ki segajo od samo »odštekanih« do naravnost morbidnih. Njihov prvi večji hit je bila pesem Čau slonček! z albuma Kdo se je zbral?, širša slovenska javnost pa jih je spoznala leta 1999 z uspešnico Bit z albuma Dej, nosorog, pazi kam stopaš!. Njihovo glasbeno udejstvovanje odlično opiše tudi eden od zapisov na spletu: ‘Mnogo let nazaj se peljem v avtu, ko nekdo razlaga po radiu, kako so preplonkali besedila za komade iz šolskih klopi in čunga lunga ovitkov. Nato se začne YO! “Nikoli več ne bom streljal kremšnit, nikoli več ne bom majhen in zelen” . Tam nekje v času moje srednje šole in potem prvih let faksa je bil to edini slovenski bend, ki smo ga poslušali, se drli njihove komade v avtu in prebirali bedaste notice k ploščam: “Če kdo ne razume besedil, naj vpraša svojo tovaršico, v stilu: ´kaj je pesnik hotu povedat´” In če ti povrhu še Čuki na prvomajskem žuru na Rožniku pojejo “več kot spijemo, boljši smo…” ugotoviš, da so Zmelkoow čisti geniji, največji slovenski punk bend, luzerji, ki bi morali nazaj v malo šolo, ljudje na robu krize in seveda vse to skupaj. Še komentar Mihe Štamcarja iz Mladine: “Če je človek tole napisai trezen, si zasluži Prešernovo nagrado”(za pesem Živinopolicaj).’