Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

1
Feb
Žan Tetičkovič – The Port of Life
20:00
8€ predprodaja, 10€ na dan dogodka


Ljubljanska premiera novega projekta v New Yorku delujočega mladega slovenskega vsestranskega glasbenega ustvarjalca z izbrano zasedbo vrhunskih domačih in tujih glasbenikov. The Port of Life je moderna avdio-vizualna pripoved, ki s prepletanjem prvin sodobne jazzovske, klasične, elektronske in svetovne glasbe prikazuje zgodbe in izkušnje imigrantov v New Yorku.

Zasedba:

Žan Tetičkovič – bobni, kompozicija
Myles Sloniker (ZDA) – bass
Marko Črnčec – klavir
Jani Moder – kitara
Lenart Krečič – saksofoni
Tomaž Gajšt – trobenta
Matija Krečič in Janus Atelier kvartet – godala

Glasba, napisana skozi kar nekaj prelomnih življenjskih obdobij, je bogata z dovršenimi prvinami jazz-a, klasične, elektronske in svetovne glasbe in skozi poslušljivo liričnost in harmonijo na edinstven način poslušalcu pričara razumljivo izkušnjo, katera ima moč pustiti globok pečat in definitivno ostane v spominu.

Glavno gonilo ter inspirativna sila zgodbe »Port of Life« je edinstvena kreacija kultur sveta, v obdobju med leti 1892 in 1954 najprej ob dolgem potovanju po oceanih srečala na majhnem otoku ob južnem delu Manhattana-a v spodnjem, južnem New Yorškem zalivu, največjem emigracijskemu središču Amerike, Ellis Islandu. Vsak imigrant ki je ali uspešno ali neuspešno prešel emigracijske postopke je bil za zmeraj zaznamovan z edinstveno izkušnjo in bil zaslužen za nastanek nove in malo drugačne nove kulture oziroma polikulture. Prav jazz je tisti medij, ki je v tako kratkem z različnimi vplivi doživel največji polistilski preporod in je neka glasbena smer, ki se znova in znova razvija, umira, rojeva in obnavlja.

Kljub temu da se novi preseljenci že več desetletij ne identificirajo več s prihodom na Ellis Island, pa je ta isti proces akulturacije v svetovni metropoli New Yorku in vse njegove stopnje še vedno zelo podoben in se z njim lahko poistovetijo prav vsi priseljenci, ki so zaradi kakršnihkoli razlogov odpravili na pot od doma. Takšno zgodba je tudi Žanova zgodba in po petih letih odkar se je prvič odpravil v New York je končno pripravljen da to zgodbo s svojo umetnostjo in ustvarjalnostjo tudi opiše in jo z glasbo poskuša naslikati tudi širši publiki.

Konceptualno, osrednjo 50- minutno, šest-stavčno suito z naslovom »Acculturation Suite« (stavki: »Memoir«, »Euphoria«, »Collapse«, »Alienation«, »Adjustment«, »New Beginning«) objemata dva (začetek in konec) razpolovljena dela naslovne skladbe »Port of Life«, z imeni »Dusk« in »Dawn«, oziroma somrak in svit.

Žan Tetičkovič, rojen 1991, je slovenski tolkalec, večkrat nagrajen skladatelj in aranžer, ki deluje v New Yorku in je diplomant “The New School For Jazz and Contemporary Music”. Je dvakratni zmagovalec in dobitnik skladateljske nagrade “ASCAP Young Jazz Composers Award” 2012 in 2014, dobitnik nagrade za najboljšo izvirno jazz kompozicijo “Jazzon LIVE Master Award 2012″, ter tudi dobitnik nagrade občinstva “Jazzon Audience Award 2012″ za najboljšo izvedbo kompozicije. Je član ter so-ustanovitelj številnih projektov tako v New York-u, kakor tudi v Sloveniji, kot bobnar, skladatelj ter aranžer pa je sodeloval pa tudi že z velikimi imeni jazzovske scene tako v New York-u (Yosvany Terry, Arun Luthra, Chris Stover, Reggie Workman, Jane Ira Bloom), kakor tudi v Sloveniji (Igor Bezget, Jure Pukl, Marko Črnčec, Lenart Krečič, Big Band RTV Slovenija, Ljubljanski Kvintet Saksofonov, Nina Strnad, Uroš Perić,…). Novembra 2013 je kot so-avtor v New Yorku s skupino “Balchemy” posnel svoj prvi album z naslovom “Balchemy”, ter po izjemnih recenzijah in sprejetju decembra 2013 prav z to skupino nastopil tudi v enem izmed najprestižnejših jazz klubov v Evropi, “Marian’s Jazz Room” v Bernu. S skupino Balchemy je prav tako aprila 2014 osvojil prestižno nagrado revije Downbeat in sicer v kategoriji “Outstanding performance – small group”. Maja 2014 je po izjemno uspešno izpeljanem projektu s koncerti z Big Bandom RTV Slovenija posnel dvojno zgoščenko za svoj projekt “Oasis”, projekt na katerem se se kot gostje pridružili izjemni Theodosii Spassov, Vlatko Stefanovski, Filip Novosel, Marko Črnčec ter Milan Nikolić.