Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

7
Apr
Zac Harmon
21:00
15€


NEW YORK V CVETLIČARNI:
Zac Harmon, Četrtek, 7.april 2016 ob 21:00

Jackson, Mississippi:
Blues, Rock, Soul, Gospel, Reaggae
ZAC HARMON vokal, kitara
TEXAS SLIM kitara
COREY CARMICHAEL klaviature
MR. BUTHEL bas
CEDRIC GOODMAN bobni

Produkcija: Cvetličarna/Brane Rončel 2016

Zac Harmon, večkrat nagrajeni kitarist, organist in pisec besedil, v svojem slogu združuje najboljši blues in soul »stare šole« s sodobnimi besedili ter tako pelje blues naprej v novo stoletje. Njegov najnovejši album Right Man, Right Now, izdan pri založbi Blind Pig, prinaša glasbo, ki dokazuje, kako živ in pomemben je blues v današnjem času.

V reviji Blues Revue je Harmon opisan kot »velemojstrski glasbenik in izvajalec bluesa«. Glasbeni blues kritik in pisec Don Wilcock je njegov slog označil za »prefinjeno mešanico Bobbyja ”Blue” Blanda s kančkom Freddie Kingove kitare«. V reviji Jazz Review pa so zapisali: »S svojim misisipskim zvokom se lahko postavi ob bok najboljšim blues izvajalcem. Nikar ne bodite sramežljivi, kar pogumno omenite Harmona v istem stavku kot Bobbyja ”Blue” Blanda, Alberta Kinga in Bobbyja Rusha – če jih naštejemo le nekaj«.

Harmon se je rodil in odraščal v mestu Jackson v osrčju Misisipija, zato resnično pooseblja glasbo, ki se je razširila iz zgodovinskega okrožja Farish Street, kjer je svoj čas živel legendarni Elmore James. Glede na to, da je bil Zac takrat ves čas v tesnem stiku z glasbo tako doma kot v lokalnem kulturnem okviru, ni presenetljivo, da je postal blues glasbenik. Njegova mama je igrala klavir, njegov oče, prvi temnopolti farmacevt v mestu, pa je igral na orglice in poznal glasbenike kot so Muddy Waters, B.B. King, Ike in Tina Turner, Albert King in Little Milton. Njegovo sosedo, učiteljico glasbe, so obiskovali prijatelji kot so Cab Calloway, Duke Ellington in Harry Belafonte. Tudi njegov sosed Bill Farris, blues strokovnjak, ki je sodeloval s priznanim folkloristom in etnomuzikologom Alanom Lomaxom in na tamkajšnji univerzi ustanovil Center for the Study of Southern Culture, je na svojem domu gostil številne ”Delta blues” umetnike vključno s Skipom Jamesom.

Zac je svojo kariero začel kot kitarist pri očetovem prijatelju Samu Myersu. Dve leti kasneje je igral z Dorothy Moore, Z.Z. Hillom in drugimi dobro znanimi blues glasbeniki, ki so prišli v mesto med regionalnimi turnejami.

V zgodnjih osemdesetih se je pri 21. letih preselil v L.A., da bi se uveljavil v glasbeni industriji. Najprej je delal kot studijski glasbenik in si kariero zgradil kot uspešen producent in skladatelj. Sodeloval je pri ustvarjanju izjemnih filmov, televizijskih oddaj in ameriških reklam, za nekaj časa se je na povabilo Michaela Jacksona pridružil tudi kolektivu v založniškem podjetju Sony/ATV Music Publishing. Harmon je pisal pesmi za izvajalce kot so Evely ”Champagne” King, Freddie Jackson, The Whispers, K-Ci & Jo Jo in The O’Jays. Napisal je tudi skladbe za album Mystical Truth reggae skupine Black Uhuru, ki je bil leta 1994 nominiran za nagrado grammy.

Po tem, ko je za nek filmski projekt sestavil in izvedel nekaj bluesovskih skladb, je Harmon začutil, da mora slediti dolgoletnim sanjam o vrnitvi k svojim glasbenim koreninam in posneti album. Rezultat je leta 2003 izdani album Live at Babe & Ricky’s Inn, navdušujoč dokaz misisipskega bluesa v brezhibni izvedbi, ki je Harmona predstavil kot vodilnega nosilca »naslednje generacije bluesa«.

Harmon je s svojo skupino The Mid South Blues Revue leta 2003 pod sponzorstvom organizacije Southern California Blues Society odpotoval v Memphis, kjer so na mednarodnem tekmovanju Blues Challenge osvojili prestižni naziv Best Unsigned Band (najboljša skupina brez založbe).

Leta 2005 je sledil album The Blues According To Zacariah, ki je bil predvajan na mnogih radijskih postajah, vključno z XM, Sirius in American Blues Network. Poslušalci radia XM so na prireditvi XM National Awards 2005 Harmona razglasili za najboljšega novega blues izvajalca. V naslednjem letu je Harmon za album The Blues According to Zacariah prejel še zelo zaželeno Blues Music Award za najboljši prvenec. Takrat je bil v reviji Blues Revue predstavljen med desetimi glasbenimi ustvarjalci, ki »zastopajo prihodnost blues glasbe« ter označen kot » novodobni Eric Clapton ali Robert Cray, z odtenki Luthra Allisona in BB Kinga«.

Zac Harmon je bil leta 2008 med nastopajočimi na koncertu Bluzapalooza, na turneji The Pizza & Pyramid Tour po Siciliji in v Egiptu, konec leta 2009 pa je izvedel zgodovinski koncert na prizorišču Keopsove piramide in velike sfinge v Gizi ter se s takratno zasedbo proslavil kot drugi blues izvajalec, ki je nastopil tam; prvi je bil Louis Armstrong. Istega leta je v Evropi izdal album Shot in the Kill Zone, ki je bil v živo posnet v jazz klubu Lionel Hampton Room v Parizu. Nato se je pridružil založbi Northern Blues in leta 2009 v ZDA izdal težko pričakovani tretji album From the Root. Kot so zapisali v reviji Living Blues: »Le izjemno nadarjen glasbenik kot je Harmon lahko na enem samem albumu ubere toliko različnih smeri in hkrati ohrani celovitost. Že to je velik dosežek, a pravi užitek se prične ob neverjetni kakovosti glasbe, od začetka do konca.« Leta 2009 so Zaca za njegove karierne dosežke počastili tudi v domačem mestu na podelitvi Jackson Music Awards, nekaj tednov za tem pa mu je organizacija Jus’ Blues Music Foundation podelila še »Little Milton« Guitar Award za izjemne kitarske dosežke. Istega leta se je Harmon preizkusil kot igralec v eni izmed vodilnih vlog v neodvisnem filmu Black and Blue (2010).

Leta 2010 je nastopil na proslavi Mississippi Celebrates its Grammy Legacy (Misisipi slavi svojo dediščino grammyjev), ki jo je vodil takratni guverner Misisipija Haley Barbour ter prejel nagrado Peavy, s katero so bili počaščeni posamezniki, ki so imeli ključno vlogo pri razvoju in nadaljevanju glasbene dediščine Misisipija.

Svoj naslednji album Music Is Medicine je Harmon izdal leta 2012. Spletna revija Blues Bytes ga je opisala kot: »Album z vznemirljivo vrsto bluesa, ki se lahkotno poveže z elementi soula, funka, gospela in R&B-ja ter se uvršča med njegovo najboljše delo doslej.« Od takrat mu gre vse kot po maslu, postal je eden najmočnejših koncertnih izvajalcev in blues privržence navdušuje vse od Memphisa do Mumbaja. Na koncertih združuje zvočne elemente vsega, kar vpliva nanj: soul-blues, gospel, reggae in sodobni blues-rock.

Na portalu BluesWax so o njegovem nastopu zapisali: »Harmonov odrski nastop je kakor blues simfonija, kjer brez trenutka odlašanja prehaja iz ene skladbe v drugo in tako stopnjuje orgazmično navdušenje. S prepletanjem klasičnih boogie in originalnih kitarskih prijemov je prišel do West Side kitarskega zvoka, ki je prijeten in grob hkrati, kakor klasika Magic Sama, a ga na koncertnem odru nadgradi z dinamiko po vzoru Buddyja Guyja. Ena ura njegovega nastopa mine v hipu.«

V eni izmed kritik v reviji Jazz Now pa tole: »S koncertom je potrdil ves pomp, ki obkroža tiste, ki so uvrščeni med najboljše novince na glasbeni sceni. Emocionalni vokal, osupljiv nastop … v njegovem vpadljivem kitarskem slogu je čvrst zvok, ki ga izžareva z vsako melodijo, podkrepljeno z občudovanja vredno spremljevalno zasedbo.«

Z Right Man, Right Now Harmon prinaša vznemirjenje ob sveže izdanem albumu, njegovim najbolj bluesovsko obarvanim doslej. V skladbah obravnava tematike, ki prihajajo naravnost iz naslovnic dnevnih medijev in jih predstavlja v svežem in izvirnem slogu, zgrajenem na tradiciji bluesa. Spremlja ga skupina neverjetno nadarjenih glasbenikov – na albumu gostujejo Lucky Peterson, Bobby Rush, Anson Funderburgh in Mike Finnegan.

Album nedvomno potrjuje, da je Zac Harmon glasbena osebnost, ki učvrščuje vse tisto, kar bi blues lahko in kar bi moral predstavljati v tem trenutku – v drugem desetletju novega tisočletja. V Sloveniji bo nastopil prvič.

ALBUMI:
Live at Babe and Ricky’ Inn (2002)
Blues according to Zacariah (BLUESTONE, 2005)
From the root (2009)
Road to nowhere (2009)
Music is medicine (2012)
Right man, right now (2015)

AKTUALNI VIDEO: ‘LONG LIVE THE BLUES’
I’M BAD LIKE JESSE JAMES (CD ‘RIGHT MAN RIGHT NOW 2015′)

Povezava do Facebook dogodka

Datum:
Četrtek, 7. april 2016 ob 21:00

Vstopnice:
Predprodajna cena: 15,00 €
NAKUP VSTOPNIC PREKO SPLETA

Predprodajna mesta:
Poslovalnice Eventim in Petrol

Lokacija:
Cvetličarna, Kranjčeva 20, Ljubljana