Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

21
Feb
Yann Tiersen + Tiny Feet
21:00
20€, 23€ na dan dogodka, 16€ d-š-u


Po dobrih štirih letih od prvega in popolnoma razprodanega nastopa, na katerem je francoski šarmer in multiinstrumentalist YANN TIERSEN strastno in predano pokazal, kako širok je namreč njegov glasbeni dar, se v preobleki zadnjega, 8. studijskega albuma ‘∞ (Infinity)’, ki je izšel pri založbi Mute, vrača na mesto zločina. S svojo skupino bo Yann Tiersen, ki se sicer nima za filmskega skladatelja, čeprav ga vsi najbolj poznamo po glasbi iz filmov “Amelie”, v okviru prihajajoče turneje nastopil v soboto, 21. februarja 2015 v Kinu Šiška.

Na koncertu, na katerem bomo priča tako mešanici skladb novega albuma in starejših uspešnic, bo v okviru projekta Tiny Feet, na katerem se mu bodo pridružili glasbeniki izpod okrilja založbe Unknown Capability Recordings, prvič izvajal tudi izbor glasbe Martina Zeichneteja, avtorja nedavno odkritih posnetkov ‘Kosmischer Laufer – skrivnostna kozmična glasba vzhodnonemškega olimpijskega programa 1972–83′.

Francoski skladatelj Yann Tiersen, ki je na glasbenem prizorišču prisoten od leta 1995, med sabo čarobno prepleta indie rock obsesijo in novodobno klasično glasbo že dobro desetletje. Glasbenik, rojen v Bretaniji leta 1970, je svojo klasično glasbeno pot pričel že kot kratkohlačnik, ko je sprva preigraval klavir in violino, v najstniških letih pa ga je zaneslo v punk in k zvoku kitare, zato ni nenavadno, da ga še vedno navdušujejo skupine kot so Joy Division, Velvet Underground in The Stooges. Ob razsvetljenju leta 1993, ko se je zavedel, da lahko svojo več žanrsko magijo tudi združi, pa uspešno utira povsem svojo pot. »Nikoli nisem bil virtuoz, nekaj v virtuoznosti pravzaprav sovražim iz dna srca,« pravi. »Všeč mi je preprostost in zabavanje z glasbo, obračanje gumbov, udarjanje po strunah, povzročanje kričanja v ojačevalcih, božanje tipk, ustvarjanje hrupa.«

Yann se z aktualnim albumom ‘∞ (Infinity)’ vrača k svojim koreninam, saj ustvarja hrup z instrumenti igračami, kot je to počel v svojih zgodnejših delih.

Kljub temu, da se osnovna ideja albuma navezuje na njegovo klasično preteklost, pa se avtor s svojo elektronsko obdelavo in nenehno nadgradnjo zvokov ves čas poigrava z večlastnim dodajanjem akustičnih instrumentov, pri čemer ponovlja isti postopek. ”Nazadnje sem proces ponovil z godali, tako da je celoten album kar naprej nihal sem in tja, od akustičnega do elektronskega do digitalnega, pa spet nazaj do analognega. In potem spet nazaj v drugo smer.” In tako se kot pri kači, ki požira lastni rep, cikel neskončnosti spet začenja povsem na novo. Predvsem pa neobremenjeno in z veliko občutka Yann Tiersen, ki velja za enega najbolj znanih francoskih umetnikov svoje generacije, čez cel album čara svoj pogled na glasbo, ki se bo s svojo neskončnostjo še najbolj dotaknil tistih, ki so odprti do svobodnega ter čustveno obarvanega in inspirativnega koncepta njegovega ustvarjanja.

Tiny Feet

Glasba Martina Zeichneteja, ki je bila skrivoma posneta v Vzhodni Nemčiji med letoma 1972 in 1983, bo tokrat prvič odigrana v živo pred občinstvom. Zeichnete, ki je delal za ezoterično vejo Državnega olimpijskega programa v NDR, je posnel katalog »kozmične glasbe«, v katerem se kaže močan vpliv zvokov, ki jih je prek zidu skrivaj lovil z Zahoda. Njegova dela vključujejo skladbe za tek in spremljevalno glasbo za programe v gimnastiki in umetnostnem drsanju. Ker te »zahodnjaške« glasbe ni smel izvajati v živo, so bili njegova edina publika olimpijci, ki so jo uporabljali za treniranje. Ta čudoviti kozmični nabor je šele leta 2013 našla edinburška založba Unknown Capability Recordings, kjer so Zeichneteja, ki se izogiba publiciteti, prepričali v snovanje niza izidov pod imenom »Kosmischer Läufer«. Yann Tiersen in glasbeniki izpod okrilja založbe Unknown Capability Recordings bodo predstavili kratek izbor Zeichnetejevega dela in naposled oživili pulzirajoče, motorične vizije projekta »Kosmischer Läufer«.

www.yanntiersen.com

www.facebook.com/yanntiersen.official

www.youtube.com/user/YannTiersenOfficial

www.mute.com

www.facebook.com/muterecords

https://www.youtube.com/watch?v=FJifgV5bjZA

https://www.youtube.com/watch?v=_FdQwlBL9kU