Infoscena priporoča

Ultra Europe 2018 / Festivali

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

18
Nov
Wampire Vines
21:00
12€, predprodaja 10€


INDEKŠ lekcija

Po STRFKR (Starfucker) iz Portlanda v Šiško prihaja dvojec WAMPIRE, ki je s svojimi electro-dance komadi najprej razburkal domačo party sceno, nato pa se je s prvencem podal v zvokovne širine in globine, primerljive s kolegi UNKNOWN MORTAL ORCHESTRA, in svojo poetiko našel nekje med Motownom in The Strokes!

Zasedba Wampire, ki sta jo l. 2007 ustanovila Rocky Tinder in Eric Phipps, je sad portlandske scene, iz katere izhajajo tudi STRFKR in Unknown Mortal Orchestra. S prvimi so Wampire odigrali skupni koncert v domačem Portlandu, medtem ko se je Jacob Portrait iz UMO kot producent podpisal pod njihov prvenec Curiosity (Polyvinyl Record Co., 2013).

Album je začel nastajati sredi avgusta lani, ko sta Tinder in Phipps vsak s svojimi zametki komadov prišla v studio, kjer sta jih potem razstavljala, preurejala in jih kos za kosom spet sestavila v celoto – včasih sta določena besedila in melodije zavrgla, jih potem spet obudila od mrtvih ali sproti improvizirala. V ta kreativni proces se je – na kar sta Wampire računala – v precejšnji meri vključil tudi Portrait, ki je prispeval zamisli za besedila ter finese k aranžmajem in instrumentaciji.

Nastalo je devet komadov, ki hitro zlezejo v uho in pod kožo poslušalca, čeprav se upirajo preprosti kategorizaciji. Kot pravi Phipps: »Zavedla sva se, da je album krenil s poti oblikovanja določenega zvoka, saj je postopoma postal pladenj z naborom zvokov. Na njem sva prikazala pridih, do katerega se prej še nisva podala.« Od tod tudi ideja za naslov albuma – Curiosity (radovednost).

Prvi single The Hearse služi kot popoln uvod za tiste, ki benda še ne poznajo, saj v prvih tonih nemudoma postreže z električnimi orglami, ki jih naprej žene beat bobnov. Ko nastopijo bas in vokali, ste že njihovi. V nadaljevanju komad Orchards stke nalezljivo vedro melodijo, ki temelji na harmoniji vokalov, melodičnem žvižganju in valujočih kitarah.
Wampire svoje edinstvene ritme v nekaterih primerih najbolje opišeta sama. Tako za posnetek Trains, v katerem se Motown sreča z The Strokes, Tinder na primer pravi: »Seksi je, zveni mogočno, in brez dvoma bi mu lahko pripisali bodoče dojenčke.«
Album se zaključi s prav tako čutnim posnetkom Magic Light, ki se osredotoča na temačen in zapeljiv basovski grooove, na katerega se uglasi Tinderjevo spogledljivo besedilo. S tem komadom plošča poslušalca še močneje stisne v svoj prijem in pusti trajen vtis, ki ostane še dolgo po tem, ko izzvenijo zadnji toni.

Karmakoma je tričlanska zasedba iz Krškega, ki bo še pred koncem letošnjega leta izdala svoj dolgo pričakovani prvenec in se podala na promocijsko turnejo po Sloveniji, bivši Jugi in Evropi; najprej pa se bo ustavila v Šiški!
Enej Mavsar (vokal, kitara, sintetizator), Benjamin Kovač (bobni) in Miha Škafar (kitara, bas in sint bas) pri ustvarjanju združujejo elemente rocka in elektronike,
kar na momente spominja na New Wave glasbo iz osemdesetih let. Zaradi svojih izvirnih idej so kmalu pridobili na prepoznavnosti in priljubljenosti znotraj ter izven domačega kraja. Nastopali so na Klubskem maratonu Radia Študent in Festivalu Kunigunda ter si oder delili s številnimi priznanimi skupinami kot so Eyesburn, Demolition Group, The War on Drugs, Shyam in še mnogimi drugimi. Na odru presenečajo z energijo, ki se hitro prenese na občinstvo in ga ogreje. Z glasbo, ki jo izvajajo na sebi lasten način, so dokazali, da je tudi danes možno ustvariti nekaj novega, udarnega in predvsem užitnega.

glej tukaj: http://www.youtube.com/watch?v=7wd9W91FEyA

poslušaj tukaj: http://wampire.bandcamp.com

lajkaj tukaj: https://www.facebook.com/wampiremusic