Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

5
Dec
Tinariwen
20:00
18€ early bird, 22€ predprodaja, 25€ na dan dogodka


Po 15 letih se v Slovenijo vrača svetovna tuareška senzacija Tinariwen, grammyjevski nagrajenci in eni najbolj priznanih puščavskih blues rockerjev na svetu! V Šiški nam bodo decembra predstavili svojo najnovejšo ploščo Elwan in pokazali, zakaj veljajo za kralje in kraljice saharske kitarske poezije.

Tuareške zasedbe Tinariwen ni potrebno posebej predstavljati, saj je v že skoraj štirih desetletjih delovanja obredla že tako rekoč cel svet, zlasti po izdaji prelomne plošče Aman Iman leta 2007. “Resnični glasbeni uporniki”, kot jih je označil NPR, izvirajo iz Malija, čigar bogata glasbena dediščina je svetu med drugim dala Toumanija Diabatéja in velikega Alija Farko Touréja, njihova življenja ter glasbeni izraz pa so zaznamovali spopadi in krčenje svobod tamkajšnjega območja ter njihovega ljudstva. Pri ustvarjanju svojega puščavskega blues rocka črpajo iz zahodnjaških in domačih tradicij, iz bolečine domotožja in iz lepote domovine, iz spodbujanja upora in iz iskanja tolažbe. Svoj pečat so pustili na številnih mlajših generacijah glasbenikov, kot sta Bombino in skupina Imarhan, hvalospeve pa so jim namenjali tudi največji svetovni glasbeni zvezdniki – Thom Yorke, Damon Albarn, Robert Plant in Chris Martin, če naštejemo le peščico.

Tako kot za zasedbo samo je tudi za najnovejšo, osmo ploščo Tinariwen prav posebna zgodba. Prejemniki grammyja v kategoriji glasbe sveta leta 2012 so se v zadnjih letih znašli v izgnanstvu, saj so njihove domove zavzeli gospodarji vojne. Glasbeniki so zavetišče našli v kultnem ameriškem studiu Rancho de la Luna, kjer so med drugim snemali Queens of the Stone Age, PJ Harvey, Arctic Monkeys, Foo Fighters in Iggy Pop, na pomoč pa so jim priskočili tudi Kurt Vile, Mark Lanegan in kitarist Marc Sweeney (Johnny Cash, Bonnie Prince Billy, Cat Power). Enajsterica novih skladb na plošči Elwan tako vnovič potrjuje, da je Tinariwen glasbeni fenomen, ki mu dandanes ni para.

Skupina, ki je gostovala na vseh glavnih svetovnih festivalih (Glastonbury, Coachella, Roskilde, WOMAD …), je  v Sloveniji prvič nastopila v okviru Druge godbe leta 2002, še preden je eksplodirala na svetovni ravni, tokrat pa se vrača na prvi samostojni koncert na naših tleh. Pridite in se prepustite toplemu saharskemu vetru, ki bo decembra zavel v ŠiškI!