Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

27
Nov
The Necks
20:00
13€ predprodaja, 15€ na dan dogodka


Ni jih malo, ki jim sive dni še vedno razvedri spomin na kakšnega od čudovitih zvočnih potovanj, na katera je Šiško že popeljal vrhunski avstralski trio The Necks, “vez med telesnim in miselnim, čutnim in duševnim, oprijemljivim in neizmernim”, kot ga je opisal Hrupmag. Z navdušenjem zato naznanjamo težko pričakovan povratek tega dragulja improvizirane godbe, tokrat ob že 30. obletnici delovanja in izdaji opojnega novega albuma Unfold!

Četudi bodo The Necksi na Šiškinem odru stali že tretjič, se ni bati monotonosti ali reciklaže. Prav vsak nastop zasedbe je namreč edinstven dogodek, povsem improviziran in prilagojen akustični specifiki prizorišča. Chris Abrahams (klavir), Lloyd Swanton (bas) in Tony Buck (bobni) so si tekom treh desetletij tako utrdili sloves kot mojstri lastnega glasbenega jezika improvizacije, zgrajene okoli repeticije, pretanjenih premikov in kopičenja plasti. S tem oblikujejo izjemno zgoščen, hipnotičen zvok orkestralne širine, ki prepriča, prevzame in odpelje, triu pa je prinesel oznake, kot so “ena največjih glasbenih sil na svetu” (LA Times), “zvočna izkušnja z malo vzporednicami ali tekmeci” (The Guardian) in celo “največja skupina na svetu” (Geoff Dyer na BBC Radio 3).

Kljub dolgemu stažu – na prvo evropsko turnejo so se odpravili že pred več kot 20 leti! – The Necksom, ki so med drugim sodelovali tudi s Swansi, Brianom Enom in Evanom Parkerjem, še zdaleč ne zmanjkuje zagona. Že samo letos so med drugim na svoji rodni celini ogrevali za Nicka Cavea, vknjižili več turnej po ZDA in Evropi, ter pri založbi drone božanstva Stephena O’Malleyja (Sunn O))), Burning Witch, …) izdali še en veličasten album. Njihov hvaljen devetnajsti studijski izdelek Unfold je Pitchfork na primer označil za album, na katerem “ideje mimo letijo, kot pri tej zasedbi niso še nikoli. Vsak zgoščen del te preprosto potisne do naslednjega v želji izkusiti, kako lahko četrt stoletja stara zasedba že spet preobrazi tvoje dojemanje bobnov, klavirja in basa”. Naj bo vendarle že november!