Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

5
Jul
The Jesus and Mary Chain
20:00
29€ predprodaja, 32€ na dan dogodka


Po zvočnem udaru My Bloody Valentine bomo v Kinu Šiška gostili še drugo legendo shoegazea! Zasedba The Jesus and Mary Chain je s svojimi zidovi kitarskega hrupa in sanjavimi pop strukturami v osemdesetih letih prejšnjega stoletja zasejala semena tega žanra in spremenila alternativni rock za vse čase. Po mnenju NME je svojčas veljala celo za najboljši bend na svetu – poleg vseh drugih priznanj njen prvenec Psychocandy še danes spada med 1001 albumov, ki jih morate slišati pred smrtjo. Po razpadu in ponovni združitvi se še vedno izvrstna škotska naveza k nam vrača s prvo ploščo po 19 letih, letošnjo Damage and Joy.

Preden sta se vzkipljiva brata William in Jim Reid, ustvarjalno jedro The Jesus and Mary Chain, kar med nastopom konec devetdesetih divje sprla in za več let odkorakala z odrov, sta s spreminjajočim se naborom sočlanov izdala pol ducata albumov. Med njimi je tudi prelomni Psychocandy leta 1985, na katerem se je še kot bobnar kalil poznejši vodja benda Primal Scream, Bobby Gillespie.

Na omenjenem prvencu je skupina sladkobne pop planjave tistega časa ogradila s temačno trdnjavo kitarskega feedbacka, mimogrede postavila enega od temeljnih kamnov shoegazea in glasbeno zgodovino obogatila za enega njenih najboljših in najvplivnejših albumov.

Po razhodu sta brata potrebovala osem let, da sta spet nastopila skupaj, in še dodatno desetletje, da sta z osveženo postavo izdala prvo novo ploščo, Damage and Joy. Produkcijo sta zaupala ustanovnemu članu in nekdanjemu basistu kultne skupine Killing Joke, Youthu, v 14 novih komadih pa se poklonila zapuščini zamegljenega, nastrobiranega vzdušja “njunih” osemdesetih, a hkrati tudi uspešno tvegala s posodobljenim zvokom. Oziroma, kot je jedrnato zapisal The Guardian“album vsebuje stare in nove skladbe ter trenutke čiste blaženosti”.

Tisti, ki ste skupino ujeli leta 1989 v Hali Tivoli, veste, o čem je govora, tisti, ki ste jo zgrešili, pa se lahko veselite edinstvene priložnosti v živo izkusiti bend, katerega zvočna zapuščina še vedno vpliva na zvok mlajših izvajalcev, kot so A Place To Bury Strangers, Wavves, The Horrors in mnogi drugi.