Infoscena priporoča

Ultra Europe 2018 / Festivali

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

11
Oct
The Jack Dejohnette group
20:00
32€, stojišča 25€


Jack DeJohnette je eden najpomembnejših glasbenikov na področju jazza v zadnjih 40 letih.

V zasedbi: Rudresh Mahanthappa – alt saksofon, David Fiuczynski – kitara, George Colligan – klaviature & Jerome Harris – bas

Prizorišče:Katedrala

Dobitnik grammyja Jack DeJohnette, je zahvaljujoč svojemu širokemu slogu, ki mu omogoča, da igra v najrazličnejših izrazih, hkrati pa ohranja prepoznaven glas, že več kot 45 let iskan kot bobnar in vodja zasedbe, hkrati pa tudi ljubljenec občinstva. Njegovo sijajno kariero vse od ključnega jazz-rock albuma Milesa Davisa, ‘Bitches Brew’ do 25-letnega igranja s Keithom Jarrettom in zasedbo ‘Standards Trio’, od njegove avantgardne fusion zasedbe ‘Directions’ (in pozneje ‘New Directions’) in inovativnega free-jazz ansambla ‘Special Edition’ do afriške in brazilske glasbe, elektronike, drum&bassa in meditativne glasbe pri lastni založbi Golden Beams zaznamujejo silovita ustvarjalnost, večplastna muzikalnost in edinstven pristop k bobnanju.

Kot odziv na nedavno navdušenje za pisanje se DeJohnette pri 68-ih obrača v preteklost in stopa naprej z novim projektom, za katerega črpa navdih iz preteklega dela in novih kompozicij. Tako je nastala zasedba The Jack DeJohnette Group, v kateri se predstavljajo Rudresh Mahanthappa na alt saksofonu, David Fiuczynski na dvovratni kitari, George Colligan na klaviaturah in klavirju ter dolgoletni sodelavec Jerome Harris na električni in akustični bas kitari.

DeJohnette je mojster jazza, ki pri izbiri sodelavcev, skladanju pesmi ali začetku snemanja pogosto pogleduje prek meja žanra, tokrat pa je zbral raznoliko skupino glasbenikov, ki tako kot njihov vodja brez težav prepletajo tradicijo z modernimi zvoki in ritmi, pri čemer jazz mešajo z elementi funka, rocka, r&b-ja ter bližnjevzhodne in afriško-iberske glasbe.

Rudresh Mahanthappa kot dvakratni prejemnik nagrade za alt saksofonista leta (v letih 2009 in 2010), ki jo podeljuje Jazz Journalist Association, zmagovalec v kategorijah »obetaven jazz umetnik« in »obetaven alt saksofonist« na izboru DownBeat International Critics leta 2009 ter prejemnik Guggenheimove štipendije v zasedbo prinaša izvirne improvizacije s svojim »izbruhom ognjene sape« (Jim Macnie, Village Voice), ki se spaja s kulturo njegovih indijskih prednikov in neštetih drugih vplivov. Plodni jazz-rock kitarist David Fiuczynski, ki se je rodil v ZDA, odraščal pa v Nemčiji, je s svojo mešanico funk-rock jazza, otipljivih ambientalnih improvizacij, elementov world glasbe, metala, reggaeja, housa, duba, drum&bassa in drugih novejših groovov, in s svojo naklonjenostjo tveganju točno tisto, kar je DeJohnette iskal. Pianist in večkrat nagrajeni skladatelj George Colligan, sicer tudi organist, bobnar, trobentač, učitelj in vodja zasedb, je sposoben »na sintetizatorjih splesti sci-fi retro-futurističen preplet« (David Adler, All About Jazz NY) in v melodije vključiti vse od funka do proste improvizacije in klasične glasbe 20. stoletja. Multi-instrumentalist, pevec, glasbeni direktor in publicist Jerome Harris, ki tudi sicer pogosto sodeluje z DeJohnettom (The Jack DeJohnette Quartet, The Latin Project, Oneness), po vsem svetu slovi po svojem raznolikem in prodornem slogu na kitari in bas kitari. Ko igra, »poskrbi, da njegove ideje vznikajo na površje in glasbo silijo k spremembam in razvoju« (New York Times).

Skupina svoj repertoar črpa iz DeJohnettovih legendarnih zasedb in albumov: Special Edition (‘Special Edition,’ ‘Audio-Visualscapes,’ ‘Earthwalk,’ in ‘Irresistible Forces’), ‘Parallel Realities,’ Directions (‘New Rags’), ‘New Directions,’ ‘Music for the Fifth World,’ ‘Album, Album,’ in Gateway; pa tudi iz posnetka, ki je leta 2009 v sodelovanju z Danilom Perezom in Johnom Patituccijem izšel pri založbi Golden Beams, ‘Music We Are’ (‘Tango Africain’ in ‘Soulful Ballad’) in iz novih kompozicij, kot sta ‘Six into Four’ in ‘Spanish 7’ (aka ‘Spanish Moorish’).

http://www.jackdejohnette.com