Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

11
Apr
The Ills + ŠKM banda
20:00
8€ predprodaja, 10€ na dan dogodka, 6,40€ d-š-u


Aprila nas bodo obiskali slovaški prvaki instrumentalnega post rocka, shoegazea in proga, The Ills, ki so po izboru Clash Magazine leta 2017 poskrbeli za enega od vrhuncev festivala MENT Ljubljana. Takrat so nam predstavili prelomni četrti album Ornamental Or Mental, tokrat pa nas bodo obiskali s povsem svežo novo ploščo, februarja izdano Disco Volante / Mt. Average. Svoj novi album nam bodo pred njimi predstavili čarodeji ŠKM bande, ene najpomembnejših sodobnih glasbenih zasedb pri nas.

Bratislavski kvartet The Ills v svoji silni instrumentalni godbi združuje elemente post-rocka, math rocka, shogazea in prog rocka, zasije pa zlasti v živo. Na nastopih teh izkušenih glasbenikov njihova intenzivna glasbena atmosfera namreč sreča punkovsko držo in tako rekoč hardcorovski drajv. Preplet onostranske nežnosti in temačne kaotičnosti je navdušil poslušalce po celem svetu, vključno z novinarji znamenitega radia KEXP v Seattlu in BBC Radio Scotland, pa na festivalih, kot so MENT Ljubljana, Iceland Airwaves, Eurosonic Noorderslag, Pohoda, Waves Vienna in drugi.

Po navdušujočem obisku MENTa leta 2017 se bend v naše kraje vrača s povsem svežo ploščo, na dva dela razdeljeno Disco Volante / Mt. Average. Prvi je nastal pod taktirko kitarista Mira Lukyja in razvija bendov klasičen zvok, drugi pa pod taktirko drugega kitarista, Martina Ise Krajčíra, ki drzno odkriva nova obzorja. Celota deluje kot glasbena avantura po sanjskih krajinah, epskih kitarskih zidovih in novih zvočnih teksturah, ki poslušalca ves čas držijo na robu stola v pričakovanju, kaj sledi.

ŠKM BANDA

Pred The Ills nas bo do Prekmurja zapeljala domača četverica ŠKM banda, ki je letos izdala svojo peto ploščo, nouvi sad. Odličen album se je rodil iz petletnega ustvarjalnega premora po izdaji albuma Panontikon, “enega najpomembnejših slovenskih glasbenih presežkov iztekajočega se desetletja” (Mladina), ki mu je botrovalo udejstvovanje kitarista Iztoka Korena v enem naših najbolj markantnih glasbenih izvozov ta hip, triu Širom. Nouvi sad se še vedno giba v okvirih bendove glasbene realnosti, imenovane post-jazz, a hkrati obrača k tršemu zvočnemu miljeju, značilnemu za zgodnejše ustvarjalno obdobje zasedbe. Še vedno pa velja nenapisano pravilo: ŠKM banda je bend, ki ga vzljubiš na prvi posluh.

Vstopnice že v prodaji prek spleta in prodajne mreže mojekarte.si.

Organizacija: Kino Šiška.