Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

7
Sep
Sunn 0)))
20:00
18€ predprodaja, 20€ na dan dogodka


Bogovi dronea. Pa ne tistega, ki leta. Tistega ki se vali, plazi po nizkih območjih, nizkih frekvencah. Ki te zaobjame, prevzame, pretrese telo in duha na glavo postavi. Stephen O’Malley, guru drone metala in založbe Southern Lord, je Šiško že obiskal v njenih samih začetkih, jeseni 2009 je nastopil s projektom KTL skupaj z šefom založbe Editions Mego, elektro-nojzerjem Petrom Rehbergom. Končno pa je napočil čas, ko se Stephen vrača s polno postavo impozantne inkarnacije Sunn 0))), ki je pred kratkim izvalila novi album Kanon.

V Katedrali se bo zmračilo, zameglilo in nekaj bo počilo. In potem bo grmelo.

Facebook dogodek>

Sunn O))) sta leta 1998 ustanovila Stephen O’Malley in Greg Anderson. Kmalu po začetkih v Seattlu sta se preselila v Los Angeles, O’Malley pa danes prebiva v Parizu. Zasedba je zaslovela s svojim prepoznavnim “drone metal” zvokom in izjemno glasnimi nastopi v živo. Njen pionirski glasbeni izraz lahko opišemo kot zelo počasen, z distorziranimi kitarami in poudarkom na teksturi bolj kot na ritmiki. Tako logotip kot ime skupine se navezujeta na znamko ojačevalcev Sunn.

Na sedmih studijskih ploščah in neštetih EP-jih, koncertnih posnetkih ter drugih izdajah je Sunn O))) sodeloval in snemal z izvajalci s celega sveta, vključno s Scottom Walkerjem, Attilo Csiharjem (Mayhem), Kimom Thayilom (Soundgarden), japonsko zasedbo Boris, Norvežani Ulver, zasedbo Nurse With Wound, Petro Hayden, Julianom Copeom (The Teardrop Explodes), Johnom Wiesejem, Orenom Ambarchijem, Maleficom, Julianom Priesterjem, Eyvindom Kangom, Dylanom Carlsonom, Stuartom Dempsterjem in številnimi drugimi. Zasedbine zgodnje izdaje so bile odlično sprejete v raznih podtalnih glasbenih scenah, njen sloves pa se je postopoma širil. Danes velja za izjemno cenjeno ime v alternativni glasbi in umetnosti.

Skupina je nastopala na številnih prestižnih festivalih in lokacijah po svetu, v preteklem letu tudi na festivalu Meltdown Davida Byrna v londonskem centru Southbank, ter kurirala štiridnevni program festivala Le Guess Who? v Utrechtu. Med druge opazne nastope spadajo Sonar v Barceloni (2009), Unsound v Krakovu (2009), CTM Berlin (2013), Earthdom (2007) in Leave Them All Behind (2012) na Japonskem, Hopscotch v Severni Karolini (2012), Totally Huge New Music Festival v Avstraliji (2007) ter All Tomorrow’s Parties/The Nightmare Before Christmas (2003, 2004, 2007 in 2009) in Supersonic (2007 in 2009) v Veliki Britaniji. Sunn O))) je poleg tega leta 2011 kuriral tudi legendarni nizozemski festival Roadburn. Skupina vodi arhivsko zbirko posnetkov svojih nastopov v živo (pogosto jih prispevajo oboževalci) vse od leta 2002, ki jim lahko prisluhnete na njenem Bandcamp profilu.

Sunn O))) je večino svoje glasbe izdal pri založbi Southern Lord, ki jo je Greg Anderson (sicer tudi član zasedb Goatsnake in Engine Kid) ustanovil leta 1998. Tudi založba se je izkazala za uspešno in izdala več kot dvesto albumov metala, punka in drugih eksperimentalnih godb. Stephen O’Malley (tudi član zasedb Burning Witch in Khanate) pa je leta 2011 lansiral založbo Ideologic Organ, ki se bolj osredotoča na eksperimentalne zvoke.