Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

27
Mar
Škrtice
20:00
10€ predprodaja, 13€ na dan dogodka, 8€ d-š-u


ŠKRTICE v ŠIŠKI – Novoformirana srbska rock superskupina premierno v Sloveniji!

ŠKRTICE so:

Zoran Kostić Cane – vokal
Vladimir Kolarič Kole – kitara
Boris Mladenović – kitara
Danilo Luković –boben
Boško Mijušković – bas

Pet glasbenikov, pet samosvojih osebnosti. Štirje matični bendi, štirje glasbeni stili – Partibrejkers, Veliki Prezir, Jarboli, Straight Mickey & The Boyz. Tri generacije – od sedemindvajset do petdeset let. En bend in… eno srce. ŠKRTICE so nova velika glasbena zgodba Beograda, bend z ustvarjalnim, čustvenim in izvajalskim nabojem, ki se redko zgodi in se ni zgodil že zelo dolgo.

Nekateri jim pravijo super skupina, uporabljajoč v rocku popularen izraz, ko izkušeni glasbeniki iz popularnih skupin začno skupaj igrati v novi formaciji izven matičnih skupin. ŠRKTICE imajo ne le izjemno glasbeno kemijo in samosvoj glasbeni slog, za razliko od velike večine tovrstnih super skupin imajo tudi izjemne pesmi, ki se iz njihovega ustvarjalnega vulkana valijo ena za drugo, kar preseneča tako poslušalca kot tudi same avtorje in izvajalce. Tudi za njih same je kreativna moč, ki jo pri sebi sproti odkrivajo, čisto nova. »Presenečamo se. To je avantura, posebno doživetje,« pove o skupini Cane, pevec ŠKRTIC, znan kot ustanovitelj Partibrejkers, ene najbolj vplivnih rock’n’roll zasedb. Pesmi Hit, Paranormalno, Kulise, Sestro, ki so jih predstavili na nekakšni »nulti« izdaji, EP-ju Klinika Petrović BIGZ, ki so ga posneli v prostoru za vaje in ga preko interneta predstavili javnosti, so polnokrvne rock pesmi močnega karakterja, in vsaka nova pesem, ki jo zaigrajo in predstavijo, ima svojo posebno čarovnijo. Denimo Vazduh, v kateri Cane sega po gospelu, Zaborava nema, hud funk rock z izjemnim basovskim rifom, Horizonti, Teška ljubav… so rezultat telepatske interakcije med petimi samosvojimi glasbeniki. Njihova gosta godba je dinamitna zmes rocka in rock’n’rolla, bluesa in psihadelije, art rocka in punka, garaže in grungea, kraut rocka in new wavea, noiza in ritma, ki prekipeva z ustvarjalno svobodo, radoživostjo, avtorsko in izvajalsko samozavestjo.

»V Škrticah smo vsi le del skupine. Prepuščamo se ustvarjanju kolektivne izkušnje. Odkrivamo se kot glasbeniki. To, kar nimamo v matičnih skupinah, nam dajejo Škrtice,« pravi Cane.

Nihče ni naredil ŠKRTIC. ŠKRTICE so preprosto nastale.

Prva iskrica se je zgodila, ko so Straight Mickey & The Boyz povabili Caneta, da skupaj naredijo pesem pri projektu, posvečenemu majanskemu koledarju. Na neki vaji se jim je pridružil Kole, kitarist skupine Veliki Prezir. Nastale so prve pesmi. Nato se zgodba začasno ustavi. A nastala glasba je celo v mirovanju oddajala vibracije, zaradi katerih je Cane marca 2014 predlagal Koletu, da nadaljujejo, kar so začeli. Drugo kitaro je prijel Boris Mladenović, ki je obenem producent novega albuma Partibrejkers Sirotinjsko carstvo, in začele so se dolge, javne, tudi sedem ur dolge glasbene partije Škrtic na Kliniki Petrović v BIGZ-u, arhitekturno sloviti, sedemnadstropni stavbi ob Savi, ki je nekakšen glasbeni, kulturni in ustvarjalni epicenter Beograda. Prvi nastop so imeli oktobra lani.

»Za nas je značilen session pristop. V tej neverbalni, intuitivni komunikaciji smo sami sebi najbolj zanimivi,« pravi kitarist Boris Mladenović. »V BIGZ-u se vsi hecamo, igramo eni z drugimi …, ampak pri Škrticah smo v nekem trenutku smo ugotovili, da je čas zrel, da se benda resno lotimo, zato je pri nas šlo vse tako hitro. Pomembno je bilo prepoznati ta trenutek.« Osnova materiala za prvenec z delovnim naslovom U škrtičnjaku je posneta, pesmi je na pretek, in le vprašanje časa je, kdaj bo objavljen bleščeč vinil, v katerega bo vrezana pogumna vizija rocka, kot ga čutijo in igrajo ŠKRTICE.

Z novim bendom člani ŠKRTIC ne zapuščajo svojih matičnih zasedbe, k svojemu ustvarjanju le dodaja še eno formo. »Naši matični bendi so osnovne celice našega obstoja,« pravi Cane in dodaja: »Moramo pa se spreminjati, da ne bi okamneli.« ŠKRTICE so lahko Canetovi Grinderman ali X-Pensive Winos, lahko jih primerjamo tudi z Raconteurs Jacka Whitea in somišljenikov. Predvsem pa so bend odličnih in navdihnjenih glasbenikov z osupljivo ritem sekcijo, z dvoglavim kitarskim zmajem, ki ustvarja vrtinec zvoka in ritma, v katerem se pevec, ki ga poznamo iz največjega rock’n’roll benda od Pariza do Pekinga, poganja v nove, neraziskane sfere, kjer skozi odprtokodna besedila podaja psihoanalizo časa, družbe in človeka. ŠKRTICE dajejo vse, kar pričakujemo od rocka, in še več.

Velike zgodbe so najbolj zanimive, ko so sveže in mlade. ŠKRTICE se bodo premierno predstavile v Sloveniji na petek, 27. marca, v Ljubljani v Kinu Šiška v mali dvorani Komuna. To bo koncert, o katerem se boste pogovarjali čez leta. Bodite tam, da se vam nekoč ne bo treba izmišljevat. Kapaciteta male dvorane Komuna je omejena, zato svetujemo, da si vstopnico zagotovite že danes. Jutri je lahko že prepozno.