Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

7
May
Škisova tržnica


Škisova tržnica je reprezentativna prireditev Zveze študentskih klubov Slovenije (Zveze ŠKIS), ki v Ljubljani poteka že 18. leto. Gre za enodnevno prireditev na prostem za mlade, ki jo Zveza ŠKIS v sodelovanju s šestinpetdesetimi klubi iz vse Slovenije pripravlja v začetku meseca maja. Ime je dobila po raznovrstnih atraktivnih stojnicah, na katerih posamezni klubi predstavijo svoje delovanje, najbolj znane projekte in lokalne posebnosti krajev, iz katerih prihajajo. Študenti predstavijo domačo obrt, kulturne in turistične značilnosti, značilno domačo kulinariko in običaje ter na ta način ustvarijo Slovenijo v malem.

Škisova tržnica je edinstven projekt, preko katerega Zveza ŠKIS v sodelovanju s klubi spodbuja pozitiven odnos do slovenske kulture, narave in sočloveka, povezovanje in medsebojno spoznavanje mladih iz različnih okolij ter poudarja pomen mladinskega delovanja. S prireditvijo na enem mestu združi znanje, prakse, veščine in zabavo.

Prireditev je razdeljena na popoldanski (kulturni) in večerni del. Popoldanski del je namenjen predstavitvi študentskih klubov, dogajanje na samem prizorišču in na glavnem odru pa popestri bogat animacijski in kulturni program.

V večernem delu je glavno dogajanje zastavljeno na dveh odrih. Na glavnem odru Škisove tržnice, ki je namenjen koncertni glasbi, se vsako leto predstavi mlada, še neuveljavljena glasbena skupina, ob vrhuncu večera pa za glasbeno vzdušje skrbijo nacionalno in tudi mednarodno znane glasbene skupine. Na malem odru se mladi zabavajo ob aktualni elektronski glasbi DJ-jev in drugih svetovno znanih izvajalcev.

S sproščenim vzdušjem je Škisova tržnica postala prepoznavna tudi kot prireditev, kjer se vedno sklepajo poznanstva, rojevajo nove ideje in kjer nikoli ne zmanjka iskrivih nasmehov na obrazov obiskovalcev. Pomembnost prireditve se kaže tako v medsebojnem povezovanju študentskih klubov in regij kot tudi obisku mnogih županov in drugih pomembnih osebnosti, ki prireditev počastijo s svojim obiskom.

PROGRAM

Dnevni/popoldanski program

Otvoritev

Uradna otvoritev Škisove tržnice 2015 se bo pričela ob 12:00 z mimohodom študentskih klubov in sprevodom mažoret Trebnje. Ob 12:30 bo začetek otvoritve s svojim govorom naznanila tudi predsednica Zveze ŠKIS Špela Oset ter častni govorniki, med drugimi tudi župan Mestne občine Ljubljana gospod Zoran Janković. Po otvoritvi bo v VIP prostoru pripravljen sprejem za častne goste ter predstavnike klubov.

Prizorišče študentskih klubov

Dnevni program bo obsegal predstavitev klubov in animacijo obiskovalcev. Spremljevalni program na prizorišču klubov bo vključeval:

- uradno slovesno otvoritev s sprevodom mažoret in mimohodom 56 študentskih klubov,

- predstavitev študentskih klubov na stojnicah,

- degustacije kulinaričnih posebnosti posameznih regij,

- sprejem gostov na regijskih otočkih in na Mednarodnem otočku (International Ocean),

- predstavitev programa tujih študentov in njihovih držav,

- tekmovanje študentskih klubov za najboljšo stojnico ter ostale

- študentske igre in tekmovanja.

Mednarodni otok

Študentski klubi Slovenije se predstavljajo na šestih otočkih, ki predstavljajo šest slovenskih regij, sedmi otok Škisove tržnice pa je mednarodni otok, na katerem so združeni mladi predstavniki tujih držav. S projektom Mednarodni otoček (International Ocean) želi organizator spodbujati medkulturni dialog izven naših meja. Kulinarične dobrote in zanimivosti iz tujine bodo tako predstavili tudi študenti iz zamejstva, svoje delovanje pa slovenske organizacije, ki promovirajo mobilnost mladih ter organizirajo izmenjave in študijske prakse v tujini.

Predstavitve študentskih organizacij

Poleg klubov se bodo v okviru popoldanskega programa predstavljale tudi:

- Zveza študentskih klubov Slovenije (Zveza ŠKIS),

- Študentska organizacija Slovenije (ŠOS),

- Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU v Lj),

- Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM),

- Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP) ter številne druge organizacije za mlade.

 

Glavni oder

Popoldanski program se bo na glavnem odru odvijal od 12:00 do 16:30. V tem času bo na njem potekala uradna otvoritev Škisove tržnice 2015 s pozdravnimi nagovori častnih gostov. Program na glavnem odru tradicionalno sooblikujejo tudi klubi, obogatita pa ga dva povezovalca. Poleg animacij bo glavni oder prizorišče stand-up nastopa.

Spremljevalni program na celotnem prizorišču

Atraktivno popoldansko in večerno dogajanje se bo letos pričelo s slavnostnim mimohodom študentskih klubov, nadaljevalo pa ob klubskih stojnicah. Izmed vseh stojnic bo organizator izbral najbolj atraktivno in ustvarjalno. Spremljevalni program, ki se bo odvijal na celotnem prireditvenem prostoru, bodo popestrile številne točke, aktivnosti in tekmovanja za obiskovalce:

nagradne igrechill-out kotičeknastop mažoret Trebnje
skate contestbungee jumpingnastop profesionalnih akrobatov F&B Acrobatics
zorbingslackline

 

Večerni program

Glavni oder

Škisova tržnica vsako leto gosti uveljavljena imena slovenske in tuje glasbene scene, priložnost pa dobijo tudi še neuveljavljene perspektivne glasbene skupine. V več kot sedmih urah glasbenega programa, s pričetkom ob 16:30, se bo na glavnem koncertnem odru zvrstilo kar 11 kakovostnih glasbenih skupin, po predvidenem programu:

16:30Dare Acoustic
17:00Greg & Domine
18:00D’šups Bend (zmagovalna skupina Škisolova 2015)
18:40Imset
19:20Banditi
20:00Hamo & Tribute 2 Love
20:40Orlek
21:30Mi2
22:30Parni valjak
00:10Klemen Klemen
01:00Help! A Beatles Tribute Band

Mali oder

Malo prizorišče bo namenjeno ljubiteljem elektronske glasbe. Na Collegium Clubbing elektronskem odru bodo nastopili: Blubird, Alex Ranerro, The Lickerz, Matteo Kunst, Clay Clemens, DY A-Lone in DJ MC Berny.

VSTOPNICE

Predprodaja

Vstopnice po enotni ceni 3 eur so že na voljo v predprodaji na spletni strani Eventima (www.eventim.si).  Vstopnice je možno prevzeti na dva načina: (1) Print@Home ali (2) mobilna vstopnica. Print@Home metoda ponuja možnost neposrednega tiskanja originalnih vstopnic za prireditve, mobilna vstopnica eventim.si pa je nova metoda, pri kateri kupec na telefon prejme sms sporočilo s povezavo do digitalne vstopnice. Več informacij o metodah prevzema je na voljo na spletni strani eventim.si (http://www.eventim.si/si/metode_prevzema/).

Na dan dogodka

Vstopnice bodo po ceni 3 eur na voljo tudi na dan dogodka in sicer na dveh vhodih: (vhod 1) pred Fakulteto za družbene vede ali (vhod 2) pred Ekonomsko fakulteto. Prodajni mesti vstopnic bosta pod šotorom in posebej označeni. Na dan dogodka bo vstopnice možno prevzeti od 11:30 do nekaj minut pred zaprtjem oziroma do zapolnitve prizorišča. Obiskovalci bodo na prodajnih mestih vstopnice kupili in se nato z vstopnico pomaknili pred glavna vhoda na prizorišče. Vhod na prizorišče jim bodo ob izpolnjevanju vseh potrebnih pogojev omogočili varnostniki.