Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

7
May
Škisova tržnica 2014


Na glavnem odru Škisove tržnice skupina Lačni Franci in mnogi drugi.

O projektu

Škisova tržnica je projekt Zveze študentskih klubov Slovenije (Zveza ŠKIS), ki v Ljubljani poteka že 17. leto. Gre za enodnevno prireditev na prostem za mlade, ki jo Zveza ŠKIS v sodelovanju z sedeminpetdesetimi lokalnimi študentskimi klubi pripravi v začetku meseca maja. Prireditev je dobila ime po raznovrstnih stojnicah študentskih klubov, ki predstavljajo projekte in lokalne posebnosti svojih krajev. Klubi se predstavljajo še z domačo obrtjo, kulturnimi in turističnimi značilnostmi, domačo kulinariko in običaji ter na ta način poskrbijo za pravo doživetje naše Slovenije na enem mestu.

Projekt Škisova tržnica je razdeljen na dva dela, in sicer popoldanski ter večerni del. Kulturni del je namenjen predstavitvi študentskih klubov, ki ustvarijo raznovrstno »tržnico« slovenskih narečij, običajev ter hkrati homogenost majhnega slovenskega naroda. Poleg predstavitve klubov poteka tudi bogat animacijski in kulturni program tako na glavnem odru kot tudi na celotnem prireditvenem prostoru.

V večernem delu je glavno dogajanje zastavljeno na dveh odrih. Na glavnem odru Škisove tržnice, ki je namenjen koncertni glasbi, se predstavljajo tako mlade še neuveljavljene glasbene skupine, ob vrhuncu večera pa organizator poskrbi za zabavo ob glasbi nacionalno in tudi mednarodno znanih glasbenih skupin. Na malem odru se mladi zabavajo ob aktualni elektronski glasbi DJ-jev in drugih svetovno znanih izvajalcev.

S sproščenim vzdušjem je Škisova tržnica postala prepoznavna tudi kot prireditev, kjer se vedno sklepajo nova poznanstva, rojevajo nove ideje in kjer nikoli ne zmanjka iskrivih nasmehov na obrazih prisotnih. Pomembnost prireditve se kaže tudi v medsebojnem povezovanju študentskih klubov in regij ter v obisku mnogih županov in drugih pomembnih osebnosti, ki na ta dan pridejo v Ljubljano.

Ključne značilnosti Škisove tržnice:

-       največja enodnevna prireditev za mlade na prostem v Sloveniji (20.000 obiskovalcev),

-       prva slovenska eko prireditev, kjer se odpadki sproti ločujejo, odvažajo in reciklirajo, hkrati pa se mlade osvešča o skrbi za okolje,

-       prireditev z unikatnim kulturnim konceptom promocije slovenske kulture in kulinarike med mladimi,

-       prireditev z mednarodno razsežnostjo, saj se predstavi več kot 20 držav sveta,

Lokacija prireditve je Letno telovadišče Narodni dom Ilirija, z začetkom 7. maja 2014 ob 12:00.

škisova tržnica 2014

Eko prireditev

Škisova tržnica je največja prireditev za mlade, ki deluje v skladu z ekološkim konceptom, saj se na kraju dogodkov smeti sproti pobirajo, se stiskajo in so pripravljene na reciklažo. Z zeleno eko prireditvijo želimo osvestiti vse tiste, ki še ne ločujejo in pospravljajo odpadkov, da je to pomemben doprinos naravi, hkrati pa verjetno eden izmed najcenejših in najenostavnejših možnosti ne škodovati okolju. Vsekakor pa z eko prireditvijo opozarjamo tudi na družbeno odgovornost. Za doseganje ciljev se je potrebno žrtvovati in sicer predvsem lastni interesi, da se uresničijo skupni. Skupen interes vseh je čisto in varno okolje. Škisova tržnica bo v sodelovanju s Podjetjem Snaga d.o.o. ter podjetjem Eko plus d.o.o. tako poskrbela za čisto okolje in ohranjala že večletno dobro prakso. Vsekakor pa rdeča nit tudi simbolizira pobeg iz vsakdanje betonske rutine mestnega vrveža in ponuja prijetno osvežitev v zelenem okolju tega istega mesta.

Program

Prizorišče študentskih klubov

Dnevni program

Dnevni program bo obsegal predstavitev klubov in animacijo obiskovalcev, kar bo vključevalo:

  • predstavitve klubov na stojnicah,
  • uradno slovesno otvoritev,
  • sprejem gostov na regijskih otočkih in na Mednarodnem otočku,
  • spremljevalni program na celotnem prizorišču in
  • program na glavnem odru.

Popoldanski program na glavnem odru

Popoldanski program se bo na glavnem odru odvijal od 12:00 do 18:00. V tem času se bodo na njem zvrstili uradna otvoritev Škisove tržnice 2014 s častnimi gosti, različni glasbeni nastopi ter nagradne igre. Program na glavnem odru tradicionalno sooblikujejo tudi klubi. Dnevni program bodo povezovali in zabavno obogatili napovedovalci.

Otvoritev

Uradna otvoritev Škisove tržnice 2014 se bo pričela ob 12.15. Prireditev bodo otvorili predsednik Zveze ŠKIS Jaka Bassanese, Minister za izobraževanje, kulturo in šport, dr. Jernej Pikalo ter župan Mestne občine Ljubljan, Zoran Jankovič. Program bodo popestrili klubi z zanimivo točko. Po otvoritvi bo v VIP prostoru pripravljen sprejem za ministra, župane in ostale goste ter predstavnike klubov.

Spremljevalni program na celotnem prizorišču

Spremljevalni program se bo odvijal na celotnem prireditvenem prostoru. V okviru le-tega se bodo predstavljali Zveza študentskih klubov Slovenije, Študentska organizacija Univerze v Ljubljani, Študentska organizacija Slovenije, Študentska organizacije Univerze v Mariboru in Študentska organizacija Univerze na Primorskem ter številne druge organizacije za mlade. Vsaka od naštetih študentskih  organizacij   bo  poskrbela  za   aktivno  udejstvovanje  pri  nagradnih  igrah  v  njihovih kotičkih.

Mednarodni otoček

V projektu sodelujejo študentje iz evropskih držav, ki se bodo, tako kot klubi, na prizorišču predstavljali na inovativen način. Letos se bo v okviru mednarodnega otočka predstavilo 19 držav. Predstavile se bodo Hrvaška, Italija, Francija, Grčija, Češka, Madžarska, Poljska, Avstrija, Nemčija, Španija, Srbija, Nizozemska in Latvija, Mehika, Turčija, Kitajska, Južna Koreja, Indija in Pakistan, poleg tega pa so obisk napovedali tudi slovenski študenti iz sosednje Avstrije – Gradca in Koroške.

S projektom Mednarodni otoček  želimo pripomoči k širitvi medkulturnega dialoga izven naših meja.

 

Večerni program

V več kot sedmih urah večernega programa, s pričetkom ob 18.00, se bo na koncertnem odru zvrstilo devet kakovostnih glasbenih skupin. Večerni program na glavnem odru bodo otvorile obetavne mlade glasbene skupine Keep it simple, Anavrin, The Capitols, Katarina mala, Zlatko in Optimisti, Muff, Lačni Franc, Klingande, S.A.R.S., Queen real tribute.

Prireditev se bo zaključila 8. maja 2014 ob 02.00 uri zjutraj.

Predviden program glasbenih točk:

Čas:Nastopajoči:
18.00-18.30Keep it simple
18.40-19.10Anavrin
19.20-19.50The Capitols
20.00-20.30Katarina mala
20.40-21.10Zlatko in Optimisti
21.20-21.50Muff
22.00-22.30Lačni Franc
22.40-23.25Klingande
23.55-00.40S.A.R.S.
00.50-01-50Queen Real Tribute

 

Mali oder

Večerni program

Večerni del na malem odru je namenjen ljubiteljem elektronske glasbe, za katerega je letošnje leto poskrbel K4. Na elektronskem odru bodo nastopili: Bownr, Trdee in Midair, Felis Catus in Žak Pižon, Yuriy, Aney F, Aneuria, Nitz & Vid Vai, RootsInSession, Danaja.

 

4.    OPIS PRIZORIŠČA

Prizorišče Glavni oder – Klubsko prizorišče

Prizorišče je tudi letos postavljeno na Letnem telovadišču Narodni dom Ilirija, ki lahko sprejme večtisočglavo množico. Glavni oder bo dimenzije 14×12 metrov s strešno konstrukcijo.

Prizorišče Mali oder – Spremljevalni program in mali oder

Spremljevalni program na malem odru bo potekal na manjšem prizorišču neposredno za glavnim vhodom prireditve, kjer bo postavljem manjši oder dimenzij 10×6 metrov s strešno konstrukcijo.

Sanitarije

Na samem prizorišču je postavljenih 43 kemičnih stranišč, tri WC kabine za invalide, tri WC kabine z umivalnikom ter štiri WC kabine v parku Tivoli. Stranišča se sproti vzdržujejo.

Stojnice

Na prizorišču je od 12:00 do 18:30 postavljenih 100 stojnic, 9 jurčkov za gostinstvo ter dva šotora z gostinsko ponudbo. Vsak izmed klubov se predstavlja na eni izmed stojnic, na 22 stojnicah pa se predstavljajo mladi iz ostalih držav sveta. Poleg tega je tu približno 43 stojnic za pokrovitelje in partnerje, ter stojnica za infotočko.

Varovanje

Za varovanje prireditve skrbi družba za varovanje Alfa varovanje in zaščita d.o.o.. Pred prireditvijo smo skrbno pripravili načrt varovanja in poskrbeli za maksimalne varnostne ukrepe. Prireditev bo tako varovalo 82 varnostnikov in 15 dodatno najetih rediteljev.

Vzpostavili smo tudi dialog s Policijsko postajo Center, s katero smo imeli obravnavo 24. aprila in kjer nam zagotavljajo pomoč pri vzdrževanju reda in preprečevanju ogrožanja javnega reda in miru s 7 policisti. Dodatno bomo tudi letos ob železniški progi iz strani parka Tivoli v celotni dolžini od Celovške ceste do podhoda z železniško progo povlekli usmerjevalni trak, ob njem razporedili varnostnike in s tem preprečili dostop obiskovalcev do železniške proge. Poleg prireditvenega prostora bodo varnostniki nadzorovali tudi pločnika ob Tivolski in Celovški cesti, podhod pod železniško progo in parkirišče ob bazenu. Pločnik ob prizorišču s strani Tivolske ceste bomo zaprli, s čemer bo preprečena možnost brezglavega in nevarnega prehajanja tivolske ceste.

 

 

 

 

Požarno stražo bo zagotavljalo GD Ljubljana s 5. gasilci, kamionom cisterno in terenskim vozilom, zvečer pa se jim pridruži še en gasilec. Vozila bodo parkirana od servisnega vhoda v smeri glavnega vhoda na pločniku tako, da imajo zagotovljeno prosto intervencijsko pot. Od 11.30 ure do 2. ure zjutraj bo prisotno eno reševalno vozilo z zdravnikom in dvema zdravstvenima tehnikoma, od 20. ure dalje do zaključka prireditve pa bo zdravstveno oskrbo zagotavljalo še eno reševalno vozilo s 4 zdravstvenimi tehniki in zdravnikom. Pred samo prireditvijo bodo za še dodatno varnost poskrbeli v Društvu Stigma, ki bodo okoli prizorišča odstranili uporabljene igle, ki jih odvržejo odvisniki od drog.

Slovenske železnice so na prošnjo organizatorja uredile poostren varnostni nadzor nad železniško progo v bližini prizorišča, in sicer bodo strojevodje vlakov, ki bodo v času prireditve vozili po glavni progi št. 50 Ljubljana-Sežana- d.m., oddajali s sireno vlečnih vozil večkrat en dolgi pisk (signalni znak »Pazi«).

Vhodi za obiskovalce

Za obiskovalce  so na voljo trije vhodi. Glavni vhod je na parkirišču pred bazenom Ilirija, kjer bodo s pomočjo usmerjevalnih ograj narejeni lijaki, kar bo omogočilo lažji pregled obiskovalcev. Drugi vhod bo s strani parka Tivoli, tretji pa pri podhodu pod Tivolsko cesto. Za lažji prehod bomo postavili stopnice na glavno prizorišče zaradi lažjega prehoda. Prav tasko pa se bo preprečeval vnos steklovine in nevarnih predmetov na prireditveni prostor.

Vstopnice

Letošnja Škisova tržnica bo prinesla tudi nekaj sprememb, in sicer bodo obiskovalcem na voljo vstopnice po enotni ceni 2 EUR, ki jih bodo lahko dobili pred glavnim vhodom dogodka. Jaka Bassanese, predsednik Zveze ŠKIS: »Zaradi bistvenega upada proračunskih sredstev v zadnjih letih, naraščajočih organizacijskih stroškov ter zmanjšanja vložka sponzorskih sredstev zaradi težke finančne situacije partnerskih podjetij smo letos primorani uvesti spremembo, in sicer enotno vstopnino v vrednosti 2 EUR. Zavedamo se, da bo sprememba negativno vplivala na študente, ampak v primerjavi s podobnimi plačljivimi dogodki, gre še vedno za minimalni prispevek za dogodek, ki nudi enkratno kulinarično doživetje ter vrhunski večerni koncert. Del le-tega bomo namenili v dobrodelne namene, in sicer za študentko Nino, ki potrebuje psa sprehajalca.«

Zbirališča odpadkov

Letos bo na prizorišču poskrbljeno za ločeno zbiranje odpadkov, s čimer bomo nadaljevali tradicijo prve večje prireditve, ki se je spopadla s takšnim ekološkim projektom. Na prizorišču bo okoli 50 zbirnih središč in 2 večji zbirališč, kjer bodo ločene posode za plastiko in organske odpadke.