Infoscena priporoča

Ultra Europe 2018 / Festivali

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

2
Aug
Schengenfest 2013
15:00
58€


Festival zvoka, sonca in zabave – Schengenfest 2013. Vedno večji in vedno bolj seksi!

Od petka, 2. 8. do nedelje, 4. 8. 2013, Vinica, Bela krajina

SCHENGENFEST 2013:

KONČNO ZNAN CELOTEN PROGRAM!

Schengenfest 2013

GLAVNI ODER:

SKUNK ANANSIE (VB), PLAVI ORKESTAR (BiH), GENTLEMAN & THE EVOLUTION (Nem), DUBIOZA KOLEKTIV (BiH), TRIGGERFINGER (Be), HLADNO PIVO (Hr), MI2 (Slo), PARTIBREJKERS (Ju), NIET (Slo), PERO LOVŠIN & ŠPANSKI BORCI (Slo), UROŠ PERIĆ & THE BLUENOTE QUARTET & THE PEARLETTES (Slo), DENIS & DENIS (Hr), GUŠTI (Slo), DISKOBAJAGI (BiH), S.A.R.S. (Ju), MANOUCHE (Slo), SAUSAGES (Slo), HAPPY OL’McWEASLE (Slo), LOS EXPLOSIVOS (Meh), FIREFLY (Slo), IMSET (Slo), BOTTOMLINE (Slo), KILL KENNY (Slo) …

ELEKTRONSKI ODER:

PENDULUM DJ SET & VERSE (VB), DAVID MORALES (ZDA), JOACHIM GARRAUD (Fra), ATFC feat. LISA MILLETT (VB), CHRIS LAKE (VB),PETE JORDAN (VB), VANILLAZ (Slo), HEX (Slo), MAGIC JAY (Slo), EXO BELTRAM & FRIENDS (Slo), THEEJAY (Slo), HIGH ON HEELS (VB), BALEARIC ELEGANCE (Slo) …

Schengenfest Vinica 2013

Schengenfest 2013, festival zvoka, sonca in zabave, razkriva celotni program na treh odrih, letos močnem glavnem odru in elektronskem odru, kot tudi na odru na plaži. Že šesto leto zapored bo v najbolj vročem mesecu leta, natančneje od 2. do 4. avgusta 2013, v prekrasnem okolju ob reki Kolpi, na meji s Hrvaško v Vinici, v Krajinskem parku Kolpa, potekal že vsem znani, najbolj seksi glasbeni festival daleč naokoli! Organizator KUD Bela krajina je za letos pripravil zelo bogat nabor glasbenih izvajalcev, ki tako samo potrjuje, da festival vsako leto presega svoje prej zastavljene okvirje.

 

Na velikem odru bomo videli tuje izvajalce SKUNK ANANSIE (VB), PLAVI ORKESTAR (BiH), GENTLEMAN & THE EVOLUTION (Nem), DUBIOZA KOLEKTIV (BiH), TRIGGERFINGER (Be), HLADNO PIVO (Hr), PARTIBREJKERS (Ju), DENIS & DENIS (Hr), DISKOBAJAGI (BiH), S.A.R.S. (Ju) in LOS EXPLOSIVOS (Meh),  domače barve pa bodo zastopali NIET, MI2, PERO LOVŠIN & ŠPANSKI BORCI, UROŠ PERIĆ & THE BLUENOTE QUARTET & THE PEARLETTES, GUŠTI, MANOUCHE, SAUSAGES, HAPPY OL’McWEASLE, FIREFLY, IMSET, BOTTOMLINE in KILL KENNY.

Na letos močno okrepljenem elektronskem odru se obeta vrhunska bera svetovne elektronske scene, nastopajoči pa bodo PENDULUM DJ SET & VERSE (VB), DAVID MORALES (ZDA), JOACHIM GARRAUD (Fra), ATFC feat. LISA MILLETT (VB), CHRIS LAKE (VB),PETE JORDAN (VB), VANILLAZ (Slo), HEX (Slo), MAGIC JAY (Slo), EXO BELTRAM & FRIENDS (Slo), THEEJAY (Slo), HIGH ON HEELS (VB) in BALEARIC ELEGANCE (Slo).

 

Schengenfest je postal močna festivalska znamka v 6 letih svojega obstoja. Spet se obeta tridnevno skrajno uživanje v zastonj kampiranju (in seveda parkingu) v lepo urejenem kampu z wc-ji, tuši, trgovino, prekrasno plažo in seveda ob bogatem glasbenem programu in ostalih zabavnih spremljevalnih aktivnostih. Raje ne seštevajte, koliko bi vas stalo le tridnevno kampiranje, kaj šele koncerti glasbenih skupin na samostojnih koncertih – odpravite se na najbolj nor festival letošnjega poletja – Schengenfest 2013! Kjer so sonce, glasba in sproščena zabava doma in tak je lahko vaš dom 3 dni! Vedno večji, vedno bolj seksi, Schengenfest 2013! Vstopnice so cenejše do vključno 19. 6. 2013!

Organizatorji Schengenfesta so tudi letos poskrbeli, da je program sestavljen iz aktualnih skupin in didžejev, ki imajo letos pomembne obletnice ali nove plošče, ali pa gre za starejše zzasedbe, ki pa imajo zelo pomemben status. V okviru večanja festivala (tudi trije odri bodo večji in bolj dovršeni) so organizatorji vpletli nove glasbene zvrsti: reggae, drum’n'bass, teck house, dubstep in druge, seveda pa so ohranili že preizkušene ko so rock, punk, pop idr. Nabor glasbenikov in njihovo sosledje pa so organizatorji določili v časovnih okvirjih, s katerimi bodo kar se da najbolje zadovoljili okus obiskovalcev, kot tudi logično povezali različne skupine med sabo.

SKUNK ANANSIE

Od sprememb v skupini leta 2009, so Skunk Anansie spet postali močna zasedba na evropski in svetovni ravni. Album iz leta 2010 z naslovom »Wonderlustre« je predstavljal novo poglavje v njihovem zvoku trdih rock rifov, deep funka, frenetičnih bobnov in specifičnega vokala Skin. »Bilo je zelo naravno in neprisiljeno – kot bi se vrnili domov,« je dejala pevka Skin. »Imeli so velikansko fan bazo, ki je kričala po temu, da naredimo kaj novega. Spet smo se vrnili, ker imamo med sabo močno kemijo. Smo zelo ponosni na svoje preteklo delo, poganja pa nas – prihodnost.«

Skupina, katere postava Skin (pevka), Ace (kitara), Cass Lewis (bas kitara) in Mark Richardson (bobni), predstavlja dinamično, alkimistično silo. »Bili smo po celem svetu, igrali s številnimi različnimi glasbeniki, in ko smo se vrnili, smo ugotovili, da imamo nekaj zelo, zelo posebnega,« je dejal Cass.

Leta 2011 so nastopali na številnih evropskih rock festivalih (Download festival, Pukklepop, Rock In Roma, Orange Warsaw Festival …). Istega leta so prejeli nagrado ESKA na Poljskem in prestižno nagrado La Cavalchina za njihov prispevek v italijanski kulturi.

Skupina je nastala leta 1994, ko je Skin srečala Cassa in Acea v Londonu. Poimenovali so se Skunk Anansie, ime pa so povzeli po zahodnoafriški pravljici, ki govori o Anansi, človeku-pajku, in že istega leta so debitirali v londonskem klubu Splash. Že po 12. mesecih obstoja so prejeli nagrado časopisa Kerrang! za Najboljšo novo britansko zasedbo. Takoj za tem se jim je pridružil še bobnar Mark Richardson.

Skunk Anansie so multietnična skupina, ki v svojem zvoku povezuje bogata besedila, metal zvok, punk kitarske rife in nežne balade, s čimer so že od samega začetka prebijali led novega zvoka. Ko so nekoč Skin vprašali, kaj pravi za njihovo glasbo, je dejala v šali: »Smo bolj clit-rock kot Brit-rock.« Leta 1995 so bili tudi na soundtracku za film »Strange Days« (Kathryn Bigelow) s skladbama »Feed« in »Selling Jesus«. Že naslednje leto so spet prejeli nagrado časopisa Kerrang!, tokrat za Najboljši britanski nastop v živo, naslednje leto pa so jih nominirali za Najboljši živi nastop in Najboljšo skupino na MTV Europe Music Awards.

Pred odhodom s scene, so Skunk Anansie izdali multiplatinaste albume »Paranoid And Sunburnt« (1995), »Stoosh« (1996) in »Post Orgasmic Chill« (1999).  Skupina je še bolj posegla v eklektičnost zvoka, s ploščami pa so ustvarili tudi več uspešnic, med njimi »Brazen (Weep)«, »Hedonism (Just Because You Feel Good)«, »Weak« in »Secretly«.

Skunk Anansie so nastopali po celem svetu, s skupinami kot so U2, Aerosmith, Lenny Kravitz in Rammstein, leta 1999 pa so bili med glavnimi nastopajočimi festivalu Glastonbury. Dve leti kasneje pa so najavili svoj odhod s scene. »Pregoreli smo zaradi preveč dela,« je povedala Skin. »Stalno smo bili na turnejah in snemali, živeli smo ločena življenja. Kemija in duh sta pošla.« Podali so se v vode samostojnih karier in dela z različnimi drugimi glasbeniki, po osmih letih pa so spet nastopili skupaj v Londonu na dveh koncertih, ki so ju razprodali v petih minutah. Istega leta so izdali kompilacijo največjih uspešnic »Smashes And Trashes« in se podali na razprodano evropsko turnejo. Ojačani z novim zanosom so spomladi 2010 šli v studio in posneli svoj četrti album, »Wonderlustre«, na njem pa sta singla »My Ugly Boy« in »My Love Will Fall«. Pred kratkim so Skunk Anansie končali s snemanjem svojega petega albuma s svetovno znanim producentom Chrisom Sheldonom (Foo Fighters, Biffy Clyro …), izid pa je predviden v septembru 2013. Že okoli mesec dni pred tem pa jih boste lahko v živo videli na Schengenfestu 2013, kjer boste morda lahko med njihovimi starejšimi uspešnicami tudi premierno slišali skladbe z novega albuma!

GENTLEMAN & THE EVOLUTION

Otto Tilmann aka Gentleman, rojen v Nemčiji leta 1975, je pri 16. letih odkril Jamajko; od takrat jo ima za svoj drugi dom in ustvarjalno okolje. Leta 1999 je izdal prvenec »Trodin On«, ki je zaznamoval začetek nove reggae scene v Nemčiji.

Poznanstva z jamajškimi reggae umetniki so mu omogočila, da so na njegovi drugi veliki plošči  »Journey To Jah« (2002) gostovali ugledni glasbeniki kot so Luciano, Bounty Killer, Capleton, Mikey General, Junior Kelly in Morgan Heritage. Gentleman je z njihovo pomočjo ustvaril svoj prepoznaven glasbeni izraz, ki ga sam imenuje moderni roots in je inovativna mešanica energičnih dancehall in roots ritmov s primesmi sodobnih žanrov, ki ga je z leti le še nadgrajeval. Izkazal se je kot zagovornik miru, strpnosti in spoštovanja drugačnosti, napredka, iskanja višjih idealov in odkrivanja duhovnih vrednot. Pesmi z albuma kot so »Leave Us Alone«, »Dem Gone« in »Runaway«  so postale prave reggae himne.

Gentleman se je prvič predstavil tudi slovenskemu občinstvu na festivalu Soča Reggae Riversplash leta 2003.

Studijski album »Confidence« (2004)  je Gentlemanu zagotovil prodor na  mednarodno reggae sceno in veliko popularnost širokega spektra občinstva. O kvaliteti Gentlemanovih pesmi pričajo tudi številne nominacije in nagrade – tako je bil leta 2004  nominiran v kategoriji »Best New Reggae Artist« na podelitvi nagrad Martin Awards v New Yorku in na podelitvi Reggae Soca Awards v Miamiju,  leta 2005 je kot najboljši nemški izvajalec ponovno prejel nagrado »Echo« in nagrado »Comet« za najboljšega moškega izvajalca.

S tretjim studijskim albumom »Another Intensity« (2007) je Gentleman svoj status mednarodne reggae zvezde samo še utrdil. Znova je obiskal tudi svoje občinstvo v Sloveniji in odigral odmeven koncert v ljubljanskih Križankah.

»Diversity« iz leta 2010 je dozorel vrhunski izdelek v prepoznavnem Gentlemanovem kreativnem slogu in z obilico krasnih melodij, vendar z večjim poudarkom na žanrski pestrosti in raznovrstnost. K sodelovanju je pritegnil generacijsko in geografsko impresiven nabor odličnih producentov, glasbenikov in glasbenic kot sta pevki Tanya Stephens in Cassandra Steen, novi jamajški up Christopher Martin, legenda dancehalla Sugar Minott, Rebellion The Recaller iz Gambije in mnogimi drugimi; med vrhunci je glasbeno srečanje z Gentlemanovima bratoma po duši – Lucianom in Jackom Radicsem.

Album je doživel odličen odziv tako pri kritiki kot pri občinstvu in se zavihtel na 1. mesto nemške lestvice, zelo dobro se je uvrstil tudi na drugih evropskih nacionalnih lestvicah. Že naslednje leto je izdal live verzijo albuma, leta 2012 album »Live Your Life«, letos pa ploščo »New Day Dawn«.

PLAVI ORKESTAR

Plavi orkestar je nastal v Sarajevu v zgodnjih osemdesetih letih, v enem največjih kotlov glasbene kulture v nekdanji skupni državi, kjer so že delovale skupine, kot so Zabranjeno pušenje, Bijelo dugme, Indexi in mnoge druge. Njihova pot se je naslanjala na zelo raznovrstno glasbo, a od leta 1983 naprej, od nastanka, so postali sinonim za skrajno uspešno pop rock zasedbo v celotni tedanji Jugoslaviji. Prvo ploščo »Soldatski bal« (1985) so prodali v zavidljivi nakladi 500.000 primerkov, »Smrt fašizmu« iz leta 1986 pa je bila malo manj uspešna, a še vedno izjemno odzivna. Po treh letih so izdali spet izjemno uspešno ploščo »Sunce na prozoru«, album »Simpatija« pa so izdali že v času vojne na Balkanu.

Zaradi vojne je skupina razpadla, a so navkljub razseljenosti nekaterih članov in okoliščinam, že leta 1998 posneli ploščo »Longplay«, dotlej najbolje prodajano ploščo Plavega orkestra, po enem letu pa še ploščo »Infinity«. Nato skupina dolga leta ni delovala, a njihova glasba je živela naprej in razveseljevala mlado in staro po celotni nekdanji skupni državi. Zato je bil njihov povratek na glasbeno sceno leta 2009 toliko bolj dobrodošel, saj so za vedno ostali živi v spominu in z glasbo. Odtlej imajo za seboj razprodane velike koncerte po mnogih mestih nekdanje Jugoslavije, seveda tudi v Sloveniji, in kjerkoli se pojavijo, naredijo resnično dober glasbeni spektakel, z vso barvitostjo čustev, ki jo skupina nosi v svoji glasbi. Lani so izdali album »Sedam« in z njim nadaljujejo svojo več kot uspešno glasbeno kariero, tudi v Sloveniji. Tokrat jih bodo gostili na odru Schengenfesta, v pravem poletnem festivalskem vzdušju!

DUBIOZA KOLEKTIV

Kdo ne pozna skupine Dubioza Kolektiv. Vsi, ki jih poznajo in spremljajo vedo, da gre za vrhunsko multikulturno in multizvočno zasedbo, ki ima korenine v BiH, pozna pa jih malodane cela Vzhodna Evropa in širše. Balkanska folklora, ska, punk, reggae, hiphop, dub, politična, socialna in osebnostna angažiranost – vse to označuje skupino, ki je ena najbolj zaželenih vsaj v tem delu evropskega kontinenta, prihaja pa naravnost na Schengenfest in če jih letos želite videti in slišati v Sloveniji – več kot dobrodošli! Leta 2011 so bili nominirani tudi za »najboljšo neodvisno ploščo« na IMPALA, svojo glasbeno znanje pa so razvijali med bombardiranji Sarajeva v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Še posebej zato so toliko bolj brezkompromisni, kot tudi sposobni prenesti veselje v srca ljudi, saj so imeli zelo močno šolo borbe proti silam negativnosti. Politično aktivni so na svoj način vplivali na aktiviranje mladih v neposrednem odločanju o oblastnikih, in celo Time Magazine in BBC so jih prepoznali kot »legitimni glas Bosne«. »Wild Wild East« je njihova zadnja plošča, ki so jo izdali leta 2011, letos pa praznujejo že 10. obletnico delovanja, tudi na Schengenfestu 2013, v svoji hiperaktivni maniri po nastopih po Evropi!

URADNA SPLETNA STRAN:

www.dubioza.org

facebook.com/dubioza

TRIGGERFINGER

Skupina, ki jo napovedujejo za letos v Vinici, so sloviti trio Triggerfinger iz Belgije, ki so znani po izjemno energičnih nastopih in občutku za občinstvo. »Najglasnejši bend v Antwerpnu« je trenutno najbolj znan po skladbah »I Follow Rivers« in »All Night Long«, dolga leta pa so se kalili z nastopi v klubih, na koncertnih in festivalskih odrih po celi Evropi, s čimer so izoblikovali svoj specifičen in odličen koncertni zvok. Tudi producent njihovega zadnjega albuma »All This Dancin’ Around« Greg Gordon (Oasis, Wolfmother, Slayer, Soulwax …) je dejal zanje: »Prvič v moji karieri se je zgodilo to, da ko sem odšel iz studia sem dojel, da vse, kar smo posneli dejansko bolje zveni kot sem mislil, da bo.« Fantje so tako posneli album v Sound City Studiu v Los Angelesu, v katerem je Nirvana posnela album »Nevermind«. Po vseh naštetih izkušnjah jih boste lahko prvič v Sloveniji slišali ravno na Schengenfestu 2013 v Beli Krajini!

URADNA SPLETNA STRAN:

http://www.triggerfinger.net/

PARTIBREJKERS

Skupina deluje od leta 1982, prvi nastop so imeli kot predskupina skupine The Fifthies. Leta 1985 so izdali prvenec z naslovom “Partibrejkers I”, kjer so tudi veliki hiti “Večeras”, “1000 godina”, “Ulični hodač” in “Ti moraš biti moja”. Drugo ploščo “Partibrejkers II” so izdali marca 1988, na njej je bilo kar nekaj njihovih sedaj že legendarnih pesmi, kot so: “Put”, “Ja se ne vračam”, “Prsten”, “Mesečeva kći”, in druge. V istem letu je MTV posnela oddajo o skupini. Njihova tretja plošča “Partibrejkers III” je izšla novembra 1989, na njej pa so bili hiti: “Kreni prema meni”, “Zemljotres”, “Hipnotisana gomila” in “Ono što pokušavam”.

Leta 1990 so imeli prvo veliko turnejo. Nastopali so kot predskupina skupine Motorhead, ki je imela turnejo na območju bivše Jugoslavije. Februarja 1992 so bili na njihovem koncertu tudi Emir Kusturica, Johnny Deep in Jim Jarmusch. Istega leta so izdali ploščo v živo z naslovom »Zabava još traje«.

Novembra 1992 leta so bili med prvimi skupinami nekdanje skupne države, ki so nastopile v Sloveniji. Tako občinstvo kot mediji so jih odlično sprejeli. Leta 1994 so s pomočjo številnih glasbenikov posneli album “Kiselo i slatko”, na katerem so pesmi: “Javi se”, “Molitva”, “Ljudi nisu isti”, “Hoču da znam” in druge. Po izdaji tega albuma so si člani skupine privoščili daljši premor.

Skupina je bila leta 1996 obnovljena z mlajšimi člani. Objavili so kompilacijski album “Najbolje od najgoreg”, na katerem sta bili dve novi pesmi: “Ludo i brzo” ter »Rođen loš”. Istočasno je izšla videokaseta “Poslednji dani slobode”, posneta na koncertu leta 1991.

Ploščo “Ledeno doba”, ki je izšla leta 1997 so promovirali z velikim brezplačnim koncertom pod Kalemegdanom, ki so ga poimenovali “Ne padaj pobedniče”. S tem nastopom so obeležili 15. rojstni dan skupine. Leta 1999 so izdali album “San i java”, leta 2002 pa je izšel album “Gramzivost i pohlepa”, ki so ga zaradi odličnega odziva občinstva promovirali kar dve leti. Skupina Partibrejkers je konec leta 2007 izdala album “Sloboda ili ništa”, ki je postregel s primarnim zvokom, o snemanju plošče pa so posneli tudi dokumentarni film.

Leta 2010 so končali z miksanjem najnovejšega živega albuma, ki so ga naslovili “Krš i Lom”. Posnetki z albuma so nastali leta 2009 na koncertu v beograjskem Domu omladine. Svojo uradno 30. obletnico so praznovali leta 2012 v Dvorani Sportova v Beogradu. Za letošnje leto pa so tudi že napovedali novo ploščo z naslovom “Sirotinjsko carstvo”.

NIET

Zdaj že legendarna slovenska punk skupina Niet, katere začetki sežejo v leto 1983, ima status ene najboljših zasedb punk in hard-core scene tistega časa. Kalili so se na Novem rocku leta 1984 in 1985, ter nastopali na večini priznanih koncertnih prizorišč nekdanje Jugoslavije. Služenje vojaškega roka je takrat prekinilo njihovo delovanje, leta 1991 pa je umrl še pevec Primož Habič, kar je sicer povzročilo pravo »Nietmanijo«. Šele 17 let kasneje se je skupina ponovno združila, tokrat z novim pevcem Borutom Maroltom in v skoraj popolni prvotni postavi (Igor Dernovšek (kitara), Aleš Češnovar (bas), Tomaž Bergant (bobni) in Robert Likar (druga kitara)). Isto leto (2008) so tudi zmagoslavno razprodali Križanke, in sledila je dvoletna turneja.

Po preigravanju udarnih uspešnic iz osemdesetih let – kot so »Depresija«, »Vijolice«, »Februar«, »Preveč lep dan za smrt« – so posneli dve novi veliki uspešnici »Bil je maj« in »Vsak dan se kaj lepega začne«. Že decembra pa so Niet presenetili še z »živim« CD-jem in DVD-jem »Niet – Izštekani«. Leta 2009 izdani singel »Čas za revolucijo« je napovedoval izid prve prave avtorske plošče »novih« Nietov, ki je pod naslovom »Trinajst« izšla aprila 2010. S promocijskim koncertom ob izdaji  CD-ja in LP-ja pa so mesec dni kasneje znova napolnili Križanke. Poleti je basista Aleša Češnovarja zamenjal Janez Brezigar, jeseni pa je izšel tretji singel s plošče »Trinajst« – »Ti in jaz in noč in večnost«. Temu so sledili številni koncerti po Sloveniji, leta 2011 pa so posneli še dve novi skladbi; »Just Like a Woman« – ki je del projekta priredb Boba Dylana, na katerem sodelujejo trenutno najmočnejši slovenski izvajalci – ter hard-core skladbo »Nihče ne ve zakaj«.

PERO LOVŠIN & ŠPANSKI BORCI

Glasbeno pot začne s Pankrti, ki jih leta 1977 ustanovita z Gregorjem Tomcem.
Skupina je delovala do leta 1987, še zdaj pa velja za eno najpomembnejših in najvplivnejših skupin nekdanje Jugoslavije. S Pankrti je posnel pet studijskih plošč in eno ploščo v živo. Ob 30. letnici se Pankrti, ki se jim takrat pridruži legendarni kitarist Patti Smith Group in skupine Iggyja Popa, Ivan Kral, vrnejo z zmagovito turnejo Nč se ne premakne in razprodano veliko dvorano ljubljanske hale Tivoli.

Že pri Pankrtih je Pero ustvaril približno polovico tekstov in precej sodeloval kot avtor glasbe, od tu naprej  praktično vse svoje pesmi podpisuje sam. Ko se mu leta 1988 spet zahoče svežega rocka ustanovi Sokole, ki še zlasti po velikem, tudi prodajnem, uspehu drugega albuma »Marija pomagaj« hitro postanejo veliki favoriti domačega občinstva in si mimogrede leta 1993 prislužijo tudi naziv rock skupine leta.

A že istega leta izda Lovšin svoj prvi solo album »Hiša nasprot sonca« in zanj dobi zlato noto za najboljši rock album leta. Hišo gradi s pomočjo članov legendarne zasedbe Buldožer, na turnejo pa se odpravi z mladimi fanti, ki jih takrat nihče ne pozna. Skupaj posnamejo Dolino kraljic s prvim hitom »Najboljši par«, ko pa grejo mladeniči na svoje, si dajo precej ne obetavno ime – Big Foot Mama. Za tretji solo projekt, »Zadnji križarski pohod« izbere producent Magnifico spet same prekaljene muzikontarje in sodelavce – Jani Hace, Ranjo, Iztok Turk, Aldo Ivančič in Pankrt Žiberna. Tokrat zakikirika Zlati petelin.

»Dan odprtih vrat« producira zagrebški mag Denyken. Piše se namreč leto 2000 in zgodi se »Slovenija gre naprej«, ki jo Lovšin napiše med snemanjem videospota za pesem »Noben drug« na karibskem otoku St. Martin. V studiu in potem na turneji, med drugim tudi na prepolnem glavnem trgu v Amsterdamu, sta potem v zasedbi Zavedno in seveda še Vlado Kreslin in Zoran Predin in priča smo ne samo nogometni ampak tudi glasbeni pravljici, ki jo bo težko ponoviti …

»Tečaj romantike«, ki ga posname s producentom Krešom Tomecom iz Cubisma in izvrstnima kitaristoma Sašom Dejanovićem in Igorjem Leonardijem, je do tedaj zagotovo najbolj akustičen poskus Lovšina, da se odpelje nekam drugam. Ko gre nato v »Hudičevem sodu« tudi nekam daleč nazaj se Krešu in Igorju pridruži spet Magnifico, no na zadnjem albumu »Za spremembo«, ki ga je posnel s svojimi Španskimi borci in je izšel jeseni 2012, pa je Lovšin spet tukaj in zdaj. Definitivno pripravljen na »Še en krog«.

HLADNO PIVO

Na Schengenfestu bomo letos priče koncertu odlične hrvaške rockovske zasedbe Hladno pivo. Po treh albumih, ki so zaključili neformalno trilogijo (‘Džinovski’ leta 1993, ‘G.A.D.’ leta 1995 in ‘Desetka’ leta 1997), so se odločili za kakovostni preskok in posneli leta 1999 svoj najbolje producirani album »Pobjeda«. Konec leta 2000 so Hladno pivo z albumom v živo »Istočno od Gajnica« zaokrožili delovanje v minulem tisočletju.

Konec leta 2002 so bili s singlom »Šamar« del velike mednarodne akcije za boj proti družinskemu nasilju, kar je leto kasneje skupini prineslo nagrado Hrvaškega Helsinškega odbora. Album »Šamar« je izšel leta 2003, ki so ga pospremili z veliko poletno uspešnico »Zimmer Frei«. Nato je sledila velika turneja z naslovom »Dođite po šamar« in jesensko nadaljevanje te z naslovom »Okrenite drugi obraz«. S pričujočim albumom so Hladno pivo zasedli večino lestvic za najboljši album leta, kar pa je bilo potrjeno tudi s Porinom in zlatno kooglo.

Spomladi leta 2005 so Hladno pivo krenili na največjo turnejo v karieri z imenom »Runda za sve«. Po 10 koncertih na Hrvaškem, se je kulminacija turneje zgodila v zagrebškem Domu sportova, tokrat v veliki dvorani. Jeseni leta 2006 so objavili avtorizirano biografijo izpod peresa Aleksandra Dragaša z naslovom »Trening za umiranje«. Novo ploščo so izdali leta 2007 z naslovom »Knjiga žalbe«.

Leto 2008 je bilo spet bogato leto za Hladno pivo. Celo leto so se pripravljali za mega koncertni rock spektakel na Jarunu v Zagrebu, kjer so nastopili pred kar 30.000 oboževalci! Leta 2011 so končno objavili še svoj zadnji album z naslovom »Svijet glamura«, skladbe s tega albuma in drugih pa boste lahko v živo slišali na najbolj nori zabavi letošnjega poletja, na Schengenfestu 2013!

MI2

Glasbena skupina Mi2 v nasprotju s prepričanjem večine šteje pet članov, od katerih so štirje rodom iz majhnega podeželskega kraja Rogatca, vzniklega na stičišču Haloz in Kozjanskega, eden pa iz Šmarja pri Jelšah. Danes razpeti na transverzali od Ljubljane do Maribora se na svojih rednih in ustvarjalnih vajah dobivajo v Celju oz. v gorci pri Podčetrtku, v kateri imajo svoje svetišče in kjer je nastalo večino materiala iz šestih samostojnih albumov, ki so jih objavili v svoji dosedanji karieri. Sicer pa sta zasedbo Mi2 v letu 1995 kot duet ustanovila Jernej Dirnbek in Robert Firer Fiki, in jo preko prvoizdane skladbe in istoimenskega albuma (»Črtica«) uspešno predstavila javnosti.

Če se je zasedba Mi2 na slovensko glasbeno sceno prebila s skladbo »Črtica« (1996) in tam utrdila svojo prisotnost s skladbo »Teta Estera« (album »Čudo tehnike« 1999), potem gre seriji uspešnic iz njihovega tretjega albuma (Album leta 2000) zasluga, da so bili fantje prepoznani in sprejeti ne veliki koncertni oder kot čvrsta rokenrol zasedba. To so bile skladbe »Pojdi z menoj v toplice«, »Pa si šla«, »Oda gudeki«, »Ljubezen pod topoli«, »Najrajši sn pa s teboj pil«, s katerimi je bend postal stalni gost open air festivalov, študentskih žurov in petkovega (rockerskega) večera ljudskih veselic. Mi2 odlikujejo energični in duhoviti živi nastopi, sčasoma pa so pridobili tudi potrebno mero uigranosti, glasbenega znanja ter drugih potrebnih veščin, da je obisk njihovih špilov vse prej kot dolgočasen. Čeprav nikoli čisto v ospredju slovenske glasbene stvarnosti, niso ves ta čas stopali niti prav daleč od njega. V letu 2002 Mi2 izdajo »Deček s Sotle«, na katerem se poleg njihove doslej največkrat predvajane skladbe »Samo tebe te imam« nahajata še uspešnici »Odhajaš« in »Ko bil sn še mali pizdun«.  Album »Rokenrol«, ki ga Mi2 izdajo ob 15 letnici svojega delovanja, v letu 2010, predstavlja krono njihovega glasbenega ustvarjanja.

Facebook stran

http://sl-si.facebook.com/mi2band

Youtube kanal

http://www.youtube.com/skupinami2

DENIS & DENIS

Zgodba o skupini Denis & Denis seže v leto 1982, ko sta Marina Perazić in Davor Tolja osnovala zasedbo na Reki. Prvi album “Čuvaj se!” sta posnela leta 1984, na njem pa se nahajajo uspešnice, kot so “Program tvog kompjutera”, “Tek je sedam sati”, “Čuvaj se”, “Dio refrena” in “Telefon”.

Mini LP “Ja sam lažljiva” sta objavila že naslednje leto in na njem sta bila demo posnetka skladb “Soba 23″ in “Noć” iz leta 1982. Leta 1986 sta na MESAMU izvedla skladbo »Oaza snova«, po temu pa se je Marina posvetila solo karieri. Davor Tolja je nadaljeval delo in z Edijem Kraljićem sta leta 1988 izdala album »Budi tu«. Že naslednje leto pa je Davor tudi zapustil skupino.

Letos pa se je skupina spet lotila dela. S skladbo ‘Opasno‘ sta najavila prihajajoči album. Avtorja skladbe sta Davor Tolja (glasba in aranžma) in Alida Šarar (besedilo).

Denis & Denis so konec preteklega leta odigrali nekaj koncertov na Hrvaškem, letos pa so se podali na posebno koncertno turnejo po vseh državah regije – turnejo ob 30. obletnici zasedbe. V Ljubljani smo jih lahko videli in slišali 1. marca 2013 v CUK Kino Šiška, kjer so predstavili tudi njihove legendarne uspešnice.

S.A.R.S.

Sveže amputirana roka Satrianija ali krajše S.A.R.S. je band, ki prihaja iz Beograda in je bil ustanovljen pred sedmimi leti. Glasba skupine S.A.R.S. je svojevrstna kombinacija pop, rock, reggae, hip-hop in blues glasbe, ki se odlično prepleta z elementi tradicionalne srbske folk glasbe.

Njihov najprepoznavnejši hit »Budjav lebac« jih je ponesel med zvezde na območju Balkana, zato zdaj tudi zelo redno koncertirajo po nekdanji Jugoslaviji. Predlani je izšel njihov drugi album »Perspektive«, sprva samo v elektronski obliki, pesmi z albuma pa ste si lahko brezplačno pretočili z MTV portala, kar je izkoristilo preko 70.000 ljudi. Veliko pozornosti je bil deležen tudi prvi angažiran single, video z albuma »To rade«. S.A.R.S. so se zelo uspešno predstavili tudi kot predskupina Elvis Jackson v prepolnih Križankah in so si lani poleti zagotovili vrsto uspešnih festivalih nastopov tako v Sloveniji, kot po celotni ex-YU, med drugim tudi na velikem odru festivala Exit.

Spomladi leta 2013, neposredno pred izidom novega albuma, so prejeli nagrado “MTV Double Platinum Award” za videospot »Perspektiva«, ki je imel več kot 800 predvajanj na omenjeni tv postaji.  23. marca letos so izdali svoj tretji album »Kuća časti«, ki so ga prav tako dali na voljo za zastonjski »download« na spletni strani skupine in spletnih straneh regionalnih MTV tv postaj. Na albumu so med drugim skladbe “Malo mi je falilo”, “Ti, ti, ti”, “Mir u svetu” in “Bojana”. O njihovi priljubljenosti pričajo tudi večmilijonski ogledi njihovih videospotov na Youtubu!

Povezave:

http://www.sars.rs/

http://www.facebook.com/pages/SARS/81702
https://twitter.com/sars_bend
http://www.myspace.com/sars_bend

GUŠTI

Gušti (rojen Miha Guštin, 14. junija 1971) je slovenski glasbenik. Glasbeno aktiven od malih nog, je širši javnosti poznan predvsem po številnih uspešnicah, ki jih je spisal za slovensko rock skupino Big Foot Mama, v sodelovanju s pevko Polono Kasal ali kot samostojni izvajalec. Njegove najbolj znane skladbe “Led s severa”, “Nisem več s tabo”, “Vedno zame”, “Mine leto”, “Fenomen”, “Garbage (hip hop med nogami)”, “Makova polja”, “Črn tulipan”, “Občutek” ter “Mala nimfomanka”, so pustile izjemno močan pečat v širšem glasbenem prostoru. Gušti občasno piše skladbe za druge izvajalce, ustvarjal pa je tudi glasbo za gledališče, televizijo in film …

Po krajšem kreativnem premoru, se je v prvi polovici leta 2011 na radijske postaje vrnil z novima singloma “Sjene” in “Igra”, ki ju izvaja pevka Ema Gagro. Oktobra 2011 v glasbeno orbito lansira svoj tretji samostojni album »Naša stvar«, ki ga je soustvarjal producent Zmago Šmon – Zed, na snemanju pa je sodelovala glasbena ekipa, ki Guštija spremlja na nastopih. Album, ki izide pod okriljem ZKP RTVS, logično nadaljuje dosedanje Guštijevo glasbeno ustvarjanje, glasbeno pa se nekoliko oddaljuje od mehkega popa, ki je zaznamoval njegovi prejšnji dve plošči, ter se pomika proti tršim, bolj pogumnim zvokom.

SAUSAGES

Ljubljana, november 1992. Čule, Buco in Gaspardi skupaj s prvim pevcem skupine Bernardom Velkaverhom in kitaristom Zlatkom Cvetanovskim ustanovijo band z imenom Sausage Time. Kmalu se preimenujejo v Sausages.

Bandu se leta 1995 pridruži razvpiti pevec Goran Breščanski. Z Goranom imajo Sausages v treh letih preko 200 koncertov, igrajo po vsej Sloveniji. Redno jih spremlja pihalna sekcija-(Gašper Gradišek, Jakob Krall, Boris Dimkaroski) s katero posnamejo prvenec z enostavnim naslovom „Sausages“. Konec leta 1998 podpišejo pogodbo z založbo Dallas Records in čez nekaj mesecev izdajo že omenjeni album. Leta 1999 jim podelijo zlatega petelina za debitante leta. Kmalu nastane trši in bolj kitarski album „To mi deli“, ki rodi dva hita, naslovnega „To mi deli“ in angažiranega „Poglej se v oči“.

Januarja 2001 Goran Breščanski najavi svoj odhod iz skupine, mesec dni za tem zapusti skupino tudi Marko Paunovič. Ko maja 2002 zapusti band še kitarist Peter Dekleva in se vrne k svojemu matičnemu bandu Srečni mladini, je med klobasarji zazijala praznina. Izguba tega izvrstnega in ustvarjalnega kitarista, ki je album „Dolga pot“ zapečatil z izrazito rockersko nekonvencionalnimi aranžmaji, je krepko vplivala na glasbeni razvoj Sausages.

Oktobra 2006 zapusti band Primož Romšak. Krmilo po šestih letih ponovno prevzame razvpiti Goran Breščanski.

… Po vrnitvi Blaža Črnivca k matičnemu bendu (Rok’n'Band) se po štirih letih pavze marca 2012 vrne Helmut Frangeš-Maco. Z njim na frontni črti so Sausages zopet na poti iskanja svojega prabistva. Prvinskega, pekočega in emocionalno nabitega rock’n'rolla, je v letu 2013 prinesel novi album, s katerega lahko na radjskih postajah slišite že prvi single „Dej pel“, s katerim so se v zvoku še bolj vrnili svojemu primarnemu rock’n'roll poslanstvu, seveda z zvočno nadgradnjo, ki pritiče dolgemu delu na plošči. Album po dolgih letih predstavlja posebno prelomnico za skupino, ki se je podala v nove glasbene in koncertne zmage.

Spletna stran:

www.sausages.si

UROŠ PERIĆ & THE BLUENOTE QUARTET & THE PEARLETTES

Uroš Perić je slovenski glasbenik, ki je postal znan po svojih odličnih interpretacijah skladb iz zlate dobe bluesa, soula ter jazza. Med glasbeniki, ki so nanj najbolj vplivali, je prav gotovo legendarni Ray Charles. Uroš Perić je s svojimi nastopi do zdaj razgrel občinstvo že na treh kontinentih – v Evropi, v ZDA in tudi že v Afriki.

Snemal in nastopal je s številnimi jazzovskimi orkestri doma in po svetu (Big Band RTV Slovenija, Big Band RTV Beograd, Big Band Swingtime iz Frankfurta, Big band RTV Romunije, The Groove Orchestra, HGZ Big band Zagreb, All European Jazz Star Big band in drugimi) in sodeloval z uveljavljenimi glasbeniki kot so Duško Gojković, Oto Pestner, Sheila Raye Charles, Ron Adwaters, Primož Grašič, Mia Žnidarič, Dada Kladenik, Caroline Mhlanga, J. C. Dook, Nuška Drašček, Lew Green, Jeff Green, Kai Henry Peterson, Tony Lorenzo, Peter Petrel, Bernard Smity-Smith, Joyce Lyle, Tony Horowitz in Rick Cotton.

Jeseni 2006 je pri nemški založbi Click Records izšla njegova prva samostojna zgoščenka »Inspired by the genius«. Od takrat je pri domačih in tujih založbah posnel številne zgoščenke.

Uroš Perić je aktiven tudi kot skladatelj. Napisal je številne skladbe, med katerimi jih je veliko posnel na zgoščenkah in jih redno izvaja na svojih koncertih. Leta 2007 je Uroš Perić postal član zveze Old Jazz Union v Nemčiji. Njegove skladbe redno izhajajo na letnih kompilacijah zveze. V aprilu 2009 je na tekmovanju » The International Songwriting Competition (ISC) v ZDA zasedel s svojo skladbo U.P. Down Blues v kategoriji Bluesa visoko drugo mesto.

Med večjimi projekti v zadnjih letih naj omenimo projekt Elvis meets Ray, na katerem je Uroš Perić nastopil ob spremljavi Big banda RTV Slovenija v vlogi Raya Charlesa ob Otu Pestnerju in Sheili Raye Charles v ljubljanskih Križankah v letu 2009, projekt Uroš Perić & friends v novembru 2010 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, na katerem je Uroš Perić nastopil ob spremljavi Big banda RTV Slovenija z godali in zapel v duetu z desetimi vokalisti ter samostojne koncerte Uroša Perića v ljubljanskih Križankah junija 2011 ter maja 2012. Uroš Perić je tudi prvi slovenski pevec, ki je nastopil na prestižnem jazz festivalu v Montreuxu v Švici, na French Quarter Festivalu (FQF) v New Orleansu in na Sweet Auburn Jazz festivalu v Atlanti.

MANOUCHE

Kolektiv Manouche goji zanimanje do glasbenega izročila 30-ih in 50-ih. Iz njega črpa motive značilne za to obdobje ter jih na svojevrsten način vključuje v koncertni repertoar, začinjen s primesmi elektronike, čeprav so vseeno v ospredju inštrumenti kot so kitara, bas, trobenta, harmonika in vokali, pravita idejni vodji Robert Pikl in Marco Grabber.

Skladbi ”Kje si Lubi?” in ”Bi šla naprej?” sta postali uspešnici na večini slovenskih radijskih postaj. Z obema videospotoma so tudi zasedli prvo mesto na lestvici Domačica v sklopu  MTV Adria.

Poleg omenjenih dveh bend dopolnjujejo še trije stalni člani: Petra Trobec (Sestre Trobec) na vokalu in harmoniki, Krešimir Tomec (Cubismo) na el.basu in Luka Ipavec (Magnifico) na trobenti ter spremljevalnem vokalu.

Pred kratkim je skupina izdala svoj tretji singel »Med zvezde in nazaj«, ki so ga premierno uprizorili na letošnjih Viktorjih v sodelovanju z Branko Djurićem-Djurom.

Vedno sva si želela narediti projekt posvečen Django Reinhardtu, pa vendar v malce drugačni maniri,” pravita idejni vodji glasbene skupine Manouche Robert Pikl in Marco Grabber. Posneli smo kup kitar, trobent, basovskih linij in raznovrstnih instrumentov ter vse združili v igrivo celoto s pridihom moderne elektronike.”

PENDULUM DJ SET & VERSE

Pendulum so drum’n'bass zasedba, ki je nastala leta 2002 v Perthu v Avstraliji. Ustanovili so jo Rob Swire, Gareth McGrillen in Paul Harding. Leta 2005 so izdali svoj pri album »Hold Your Colour«, ki je bil odlično sprejet tako v Avstraliji, kot tudi v Veliki Britaniji. Plošča je celo postala ena najbolje prodajanih v zvrsti drum’n'bassa. Sodelovali so tudi z zasedbo Freesytlers pri singlu “Fasten Your Seatbelt«.

Ustvarili so številne remikse drugih zasedb, najbolj znan je remiks skladbe »Voodoo People« The Prodigy. Po temu, ko so pripravljali svoj tretji album, so ga končno izdali leta 2010 z naslovom »Immersion«. Ob izidi je bil takoj izstreljen na prvo mesto lestvice albumov v Veliki Britaniji.

Skupina je nadaljevala z rasprodanima turnejama v Angliji in veliko turnejo po Evropi in Avstraliji. V začetku leta 2011 so se napotili v Severno Ameriko, kjer so nastopili kot posebni gostje z Linkin Park na njihovi turneji. Po temu so sledili še veliki nastopi v Evropi in v Avstraliji.

Konec leta 2011 so si privoščili zaslužen počitek, med drugimi pa sta DJ El Hornet in MC Verse nadaljevala s širjenjem zavesti o zasedbi po vsem svetu z nastopi v okviru Pendulum DJ Setov. V okviru tega bomo videli na letošnjem Schengenfestu tudi Pendulum DJ Set & Verse, saj nastopa v tej različici po vsem svetu, od Južne Afrike, Kanade, ZDA, Evrope, do Azije in Rusije.

DAVID MORALES

David Morales je že prava legenda na svetovni dance sceni, ki prihaja iz Brooklyna v New Yorku, v skoraj 30 letih dela pa se je izkazal kot vrhunski didžej, producent in remikser.

Leta 1993 je izdal debitantski album “The Program” skupaj z The Bad Yard Club, na njem pa se nahaja že legendarna skladba “In de Ghetto”. V letih 1996 do 1988 je bil kar trikrat nominiran za grammyja, zadnje leto pa ga je dejansko prejel za “remikserja” leta. Istega leta je izdal “Needin’ U” pod imenom The Face, s katerim je posegel po prvih mestih lestvic po celem svetu.

Leta 2005 je izdal svoj drugi album z naslovom “Two Worlds Collide”, s prvim singlom “How Would U Feel” pa je dosegel velikanski uspeh. Remiksiral in produciral je okoli 500 različnih izdaj, za izvajalce kot so Mariah Carey, Britney Spears, Michael Jackson, Janet Jackson, Eric Clapton, Pet Shop Boys, U2, Whitney Houston in Jamiroquai, če omenimo le nekatere.

Pojavil se je v ševilnih tv oddajah in doumentarnih filmih na BBC, MTV, Music Plus, BET in Tokyo TV. Sicer je tudi lastnih Def Mix Productions založbe s svojo managerko in partnerko Judy Weinstein, v okviru katere so izdali plošče za artiste kot so Frankie Knuckles, Satoshi Tomiie in Hector Romero.

Nastopal je malodane po celem svetu in še vedno je rezidentni didžej ibiškega kluba Patcha. Če naštejemo samo uspešnice nekaj zadnjih let: “How Would U Feel ’06″ (2006) z Leo-Lorien, “You Just Don’t Love Me” (2011) z Jonathanom Mendelsohnom, “Holiday” (2011) s Polino, “Golden Era” (2012) z Róisín Murphy, “Stay” (2012) s Polino, “Planet Called Love” (2012) z Ultra Nate in letošnjo”7 Days” s Tamro Keenan.

JOACHIM GARRAUD

Po sedemletnem študiju klavirja in klaviatur na glasbenem konservatoiju, se je odločil za elektronsko glasbo. Skupaj z Laurentom Garnierjem je začel svojo kariero v pariškem klubu The Boy, ki je prvi predstavil in populariziral fenomen tehcno glasbe v Francijo. Nato se je uspešno lotil glasbene produkcije za radio Maxximum, najbolj znano francosko dance radijsko postajo.

Kot dejanski produkcijski pionir številnih podzvrsti, je ustvaril svoj snemalni studio sredi Pariza, kjer je lahko remiksiral, komponiral in produciral za svetovno znana imena kot so David Guetta, Jean-Michel Jarre, Paul Johnson, Deep Dish, David Bowie, OMD, Kylie Minogue, Mylène Farmer, Cassius, Ceronne, Moby, Robbie Rivera in številne druge.

Joachim je svoji dolgoletni bogati karieri v vseh možnih pojavnostih kot elektronski producent, remikser, komponist in didžej razvil tudi povsem nov koncept, ko je kombiniral didžejanje z glasbeno improvizacijo, in tako ustvaril poseben koncertni dogodek, unikatne nastope v živo, s katerimi se je predstavil skoraj po celem svetu.

www.joachimgarraud.com
www.facebook.com/joachimgarraud

ATFC feat. LISA MILLETT

ATFC, aka Aydin the Funki Chile, je eden najbolj popularnih house didžejev in producentov v Angliji s prelomu tisočletja. Preboj na številne lestvice je dosegel leta 1999 s singlom “In and Out of My Life”. Kot pravi umetnik “mashupa” je navdušil z “mešanico” skladb “Right Here, Right Now” Fatboy Slima in vokali iz skladbe “In and Out of My Life” Adeve.

Tudi izdaja “Bad Habit” (2000) je požela velikanski uspeh. Njegov naslednji izid pri založbi Defected “Sleep Talk” (2001) je prav tako postal zelo popularen. Na tej točki je ustanovil svojo založbo, OnePhatDeeva, v okviru katere je izdal številne izdelke, začenši z “Erotik” (2002).

Brez promocijske podpore nekdanje založbe so bile kasnejše izdaje manj opažene, a še vedno izjemno kakovostne, v tem času pa se je Hasirci zapisal kot vrhunski didžej, odslej pod imenom ATFC. Eno najboljših let zanj je bilo leto 2008, ko je izdal prvo delo za Toolroom Records, vodilno britansko house založbo z naslovom “Ya Killin Me” in ko je miksal album “Defected in the House: Miami 08”.

nt to one man’s ability to both devastate dance-floors with his explosive, peak-time sets and deliver sickeningly slick productions at an awe-inspiring rate.

This heavyweight of House was born to Anglo-Turkish parents who immediately named him Aydin Hasirci; Ottoman Turkish for “He who blends 2 records skilfully, is a purveyor of slammin’ yet soulful house music whilst simultaneously being a master at whipping up a delicious Spaghetti Carbonara”. Longwinded yes, aspirational most certainly but also quite a burden to lay on a newborn baby. Happily though the young Aydin blossomed into exactly what his parents had prophesised and now occupies a unique position within the occasionally rich and often beautiful world of dance music.

“I’ve been playing Aydin’s tracks for a long time and he never disappoints! He’s constantly evolving and giving sure fire dance floor anthems as well as crossover hits. On top of that, he’s a nice bloke too!”
Roger Sanchez

The complications surrounding the young Aydin’s name didn’t end here though. Deciding he needed a more instantly recognisable moniker to carry him through what was destined to be a lengthy embrace of the 4/4 beat, the juggernaught known as Aydin the Funki Chile – or more succinctly ATFC – was set into motion.

Several years, some children, a shed-load of singles and more than a few adoring fans later – 80% of which are, naturally, female – ATFC is one of those rare things within the dance music community; an established, successful name the mention of which doesn’t have the haters screaming ‘Sell out!’ from the rooftops or start to maliciously plot his downfall. Three UK Top 40 hits, Beatport and Traxsource No.1’s and Pete Tong describing one of your tracks as “verging on genius” do not come without substance to back-up the unquestionable style, although the last in this list can allegedly be encouraged with a few glasses of Babysham and a back massage. In fact, the Radio 1 selector must have been heavy plied with both these luxuries, as in January ’09 ATFC was handed the keys to world’s biggest stage with his very own essential mix, resulting in raised fists and weak knees around the world.

Don’t think for one second however that he’s just some kind of studio geek, locked away from the outside world, listening to the same four bars of music thousands of times before spewing forth an eruption of magma-hot house music. Ok, he is like that, but he’s also pretty comfortable behind the digital ones and twos, belting out tunes to thousands of smiling faces and stomping feet. In his time he’s rocked Global Gathering UK, Dance Valley, Holland, Zoukfest, Kuala Lumpur and Summadayze Australia, not to mention regularly dropping bombs at Pacha, Ibiza; no mean feat when you consider the airspace above Ibiza Town is deemed a no-fly-zone for all but the most dashing pilots.

It’s not just big tunes and big stages he dabbles in however. He’s also got his dirty mitts on some of the biggest names in the industry. Ever heard of P Diddy, Missy Elliot, Bootsy Collins, Simply Red, Faithless or Dido? Well ATFC’s taken each one of them, flipped them upside down, shaken them all about and smothered them in his lovely housey drool, delivering killer remixes that would make Ted Bundy proud. As far as his own releases go, by title at least ATFC reveals a love of text shorthand (‘Tell U Y’ and ‘Giv Me Luv’), an addiction to phone sex (‘I Called U (The Conversation)’) and the two word’s no one want to hear when they start dating a Brazilian supermodel (‘It’s Over’). Happily in house music, titles mean a lot less than tunes, and all these tracks and plenty more besides have taken up space in all the top house jocks’ wallets and ripped many a happy – although now partially deaf – clubber’s eardrums to shreds.

“Anyone who maintains a profile at the level and length of time Aydin has is truly world class. He has an ability to adapt his style, to stay relevant without compromising his sound. A true house don!”
Mark Knight, Toolroom.

Recently, ATFC even had his own dedicated compilation to play around with. ATFC In The House London ’10 showed what happens when you let a master craftsman loose in the studio for an extended period of time. Once the fag butts, empty pizza boxes and piles of German Jazz literature were cleared, what remained was a hearty dish of house-music loveliness, packed with more bangers than a sausage factory on firework night. Sprinkle this explosive mix with three consecutive nominations as Beatport’s House Artist of the Year and you begin to see just how phat this deeva really is.

It’s important to remember that while the mere presence of ATFC leaves many breathless (he blames it on the spinach), he is just a man, and not an entire football club as many would think. A man with a bad habit of taking you out for the night of your life, forcing you to dance the night away, getting you all sweaty and then jetting off to do exactly the same with a complete stranger the next day.

LISA MILLETT

Lisa je v dveh desetletjih sodelovala z mnogimi dance didžeji in producenti, med njmi Paulom Oakenfoldom, Frankiejem Knucklesom, DJ Spenom, Jamiejem Lewisom, Juanom Kiddom in mnogimi drugimi.

Lisa je odraščala pod vplivi klasične glasbe, jazza, roots in soul glasbe in progresivnega rocka. Začela je z zasedbo Soul Station, medtem pa se je izbraževala v londonski The Royal Academy of Music. Nekega dne se je odločila za dance glasbo, ko je začela sodelovati s skupino Evolution.

Ustvarila je impresiven kolaž skladb, v katerem se nahajajo skladbe »Bad Habit«, »Soul Heaven«, »It’s Alright«, »Don’t Bring Me Down« in zadnjo »Now You’re Gone«. Sama obožuje »freestyle« nastope, za katere se je v 20 letih resnično izpopolnila. Nekatere od zadnjih izdaj, pri katerih je sodelovala, so »Dear Friend« z Loftsoul, »I’m Independent« z Madam F in »Speak To Me« ter «Cool Lovin’«, oba z DJ Dealerjem. Druge nove pesmi so  »Say Yes« z Danism & Michaelom Greyem, »Dollar$« Dariom D’Attisom in »Now You’re Gone« z Juanom Kiddom.

CHRIS LAKE

V zadnjih šestih letih je škotski producent in DJ Chrris Lake prepotoval svet s svojiim vrhunskimi didžej seti. S crossover uspešnicami kot so ‘Changes’, ‘La Tromba’, ‘Only One’, ‘Sundown’ in ‘If You Knew’, kot tudi s svojimi globljimi in temnejšimi elektronskimi skladbami, je Chris postal znan kot »šampijon kreativne svobode«.

Po podpisu pogodbe z založbo Ultra Records iz New Yorka, je izdal uspešna singla ‘Black Thong’ v sodelovanju s producentom Michael Woods) in ‘Ohh Shhh.’

Chris bo letošnje leto preživel večinoma na svetovni turneji, poleg tega pa bo izdal nova dela kot producent in podpiral druge s svojo založbo Rising Music.

PETE JORDAN

Pete je človek mnogih talentov – je zelo spoštovan didžej, ki je ves čas na poti. Ustvaril je novi brand s Spectrumom 48k, je producent, novinar in nasplošno deloholik.

Kot didžej je nastopal v mnogih svetovno znanih klubih in na festivalih, podpiral pa je tudi nastope The Prodigy, Dizze Rascal in Deadmaus5. S svojim »Spectrum« nastopom je postal eden vodilnih v svetu s svojo multižanrsko underground glasbo, v okviru tega pa organizira velike dogodke v Londonu in Birminghamu, kot tudi številne nastope po vsem svetu.

http://www.facebook.com/pages/Pete-Jordan/293742377208

http://www.petejordan.co.uk

Festival, ki se je v petih letih razvil v največji kamping pop rock festival v Sloveniji, bo tudi letos postregel z odlično bero nastopajočih, kot tudi še bogatejšim spremljevalnim programom kot prejšnja leta. Tudi lanski Schengenfest je potrdil, da lahko lahko ponudi najboljše ljubiteljem različnih glasbenih zvrsti, od popa, rocka, elektronike in drugih. Temu primerno se iz leta v leto veča tudi prizorišče (in seveda odri), saj je lani zabeležil obisk že okoli 23.000 obiskovalcev v treh dneh. Kaiser Chiefs (spomin na izjemno sproščen festival so ponesli tudi na grandiozni zaključek olimpijskih iger v Londonu že čez nekaj dni), Parov Stelar, Leningrad Cowboys, izbor mnogih najboljših domačih in »domačih« izvajalcev so ga lani postavili še nekaj stopničk višje od prejšnjih let. Zvest svoji lokaciji v prekrasnem okolju Krajinskega parka Kolpa v Beli krajini, ohranja svoje primarno sporočilo, ki ga v sebi nosi že vsa leta obstoja – festival zvoka, sonca in zabave! Letos v še večji meri in s številnimi domačimi in tujimi vrhunskimi izvajalci.

Pretekli festivali so se vtisnili v spomin številnih glasbenikov, obiskovalcev in medijev, ki so ga označili za nekaj najbolj svežega v festivalskem smislu v Sloveniji, lani pa je še enkrat presegel ne le samega sebe. Neverjetno dobro vzdušje, kvaliteten glasbeni in ostali program ter prijaznost Belokranjcev, pripomorejo k temu, da se na festivalu počutijo odlično prav vsi. Seveda je k temu pripomogla tudi odlična organizacija kot tudi podpora medijev, seveda lokalne skupnosti in Krajinskega parka Kolpa. Organizator KUD Bela krajina pravi, da se vsako leto naučijo nekaj novega in v novem letu odpravljajo napake ter poskušajo še bolj ustreči v razvajanju obiskovalcev, saj jim je interes, da festival postane še bolj prepoznaven in dovršen za vse. Tako so tudi lani postregli z bogato spremljevalno animacijo, v obliki svojevrstnega zabaviščnega parka, ki je bil postavljen za vse mlade in mlade po srcu, z organizacijo športnih iger, gledaliških predstav, raznih delavnic in dogajanja na plaži: z didžeji, stand up komiki in mnogi drugi. Namen festivala je dobra volja, oziroma kot pravijo organizatorji: to je festival zvoka, sonca in zabave. In vedite, da nas čakajo še številne odlične skupine in didžeji, kot tudi ostali program! Spremljajte nas!

Več o Schengenfestu na:

http://www.schengenfest.si

Facebook:

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10152142767840153.915053.117130755152&type=3

Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.

Predprodajna mesta:
TIC Bela krajina, bencinski servisi Petrola, blagajna Križank, Kompasove poslovalnice, LPP, Collegium, Alpetour, poslovalnice Big Banga, e-Študentski servisi, kioski 3DVA, blagajna Hale Tivoli …

Internetna prodaja: www.eventim.si in www.koncerti.net

Telefonska prodaja vstopnic: 01 42 05 000