Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

7
Oct
Samo Šalamon Basseless Trio
20:00
10€, 12€ na dan dogodka


PAUL McCANDLESS (Oregon) – oboa, bas klarinet, soprano saksofon
SAMO ŠALAMON – kitara
ROBERTO DANI – bobni

GOSTA VEČERA: Boštjan Gombač – piščali, klarinet, Igor Matkovič – trobenta

O PROJEKTU:

Bassless je projekt mednarodno priznanega jazz kitarista in skladatelja Sama Šalamona, ki vključuje nekatere izmed trenutno najboljših jazz glasbenikov na svetu. Zasedbo vodi mariborski kitarist SAMO ŠALAMON (SLOVENIJA), ki ga je leta 2008 prestižna revija Guitar Player razglasila za enega izmed 10 najbolj vročih kitaristov na svetu, hkrati pa je bila njegova prva plošča Ornethology uvrščena med 1001 najboljših plošč v zgodovini jazz glasbe (Penguin Guide to Jazz). Na pihalih je eden najbolj pomembnih pihalcev v zgodovini jazza, ustanovni član zasedbe Oregon in dobitnik nagrade Grammy, PAUL McCANDLESS (ZDA). Zasedbo zaključuje eden najbolj iskanih evropskih bobnarjev, ROBERTO DANI (ITALIJA). Zasedba bo predstavila nove in stare kompozicije Sama Šalamona, ki so mešanica komponirane in improvizirane glasbe. Trio predstavlja zadnji dve plošči Sama Šalamona, ki sta izšli v letu 2015 – SAMO SALAMON BASSLESS TRIO feat. PAUL McCANDLESS & ROBERTO DANI: Little River (Samo Records, 2015) in SAMO SALAMON BASSLESS TRIO feat. JULIAN ARGUELLES & JOHN HOLLENBECK: Unity (Samo Salamon, 2015).

NEKAJ KRITIK:
»Zaradi njegovega nemirnega in hrabro kreativnega duha ter brezhibnega muziciranja kot skladatelj in kitarist je Šalamon eden izmed najbolj izjemnih jazz glasbenikov, ki izvirajo iz evropske jazz scene.« (Hrayr Attarian, AllAboutJazz, ZDA, 2014)

»Slovenski kitarist Samo Šalamon je eden najbolj vsestranskih in inovativnih jazz glasbenikov dandanes.«(AllAboutJazz, ZDA, 2014)

»Salamon je resnično kreativen glasbenik, ki nenehno raziskuje meje in globino svojega instrumenta.« (Jazz Views, VB, 2014)

»Šalamon je prekleto dober kitarist.« (Audio Karma, ZDA, 2015)

»Avanturistični kitarist, ki ves čas išče nove načine izražanja preko svojega instrumenta v novih kontekstih, ki širijo njegov zvok in kompozicije.« (Jakob Baekgaard, AllAboutJazz , ZDA, 2014)

»Eden od najbolj zanimivih kitaristov v modernem jazzu, ki nenehne širi meje moderne glasbe.« (AllAboutJazz,ZDA, 2013)

“Samo Salamon ni ne vpadljiv ali navaden, ampak enostavno briljanten.” (Edward Blanco, EJazzNews, ZDA, 2011)

“Tako kot njegovi sodobniki Kurt Rosenwinkel in Ben Monder, Salamon utira pot novim standardom jazz kitare, ki je dostopna in hkrati presega vse meje.” (John Barron, Jazz Word, ZDA, 2011)

»Eden najvplivnejših kitaristov našega časa, kar je za glasbenika njegove starosti zares izjemen uspeh.« (Jure Potokar, Pogledi, Slovenija, januar 2011)

“Eden najboljših mladih kitaristov v Evropi.” (Dan Bilawsky, AllAboutJazz, ZDA, 2011)

»Salamonova glasba spreminja okvirje modernega kitarskega tria, pri čemer gre za enega najbolj zanimivih kitaristov v Evropi.« (Jakob Baekgaard, Geiger, Danska, januar 2011)

SAMO ŠALAMON – kitara (SLOVENIJA)

Samo Šalamon je »eden najbolj talentiranih mladih kitaristov in skladateljev na današnji jazz sceni« (Allmusic.com, ZDA). Do sedaj je posnel 19 albumov kot vodja za svetovno priznane založbe Fresh Sound New Talent, Steeplechase Records in Splasch Records in igral ter snemal s svetovnimi zvezdami jazza, kot so John Scofield, Tim Berne, Paul McCandless, Mark Turner, Michel Godard, John Hollenbeck, Drew Gress, Nguyen Le, Tony Malaby, Mark Helias, Tom Rainey, Dave Binney, Josh Roseman, John Hebert, Donny McCaslin, Dominique Pifarely, Gerald Cleaver, Bruno Chevillon, Loren Stillman, John O’Gallagher, Julian Arguelles, Carlo DeRosa, Tyshawn Sorey, Matt Brewer, Alex Machacek, Manu Codjia, Mikkel Ploug, Luciano Biondini, Jim Mullen, Rudi Mahall, Sabir Mateen, Fareed Haque, Rudy Linka, Paolino Dalla Porta, Ares Tavolazzi, Roberto Dani, Joris Teepe, Bruno Cesselli, Zlatko Kaucic, Salvatore Maiore, Kyle Gregory, Emanuele Cisi, Gianluca Petrella, Dejan Terzic, Wilbert de Joode in drugi.

Prestižna angleška založba Penguin Books (Brian Morton & Richard Cook: The Penguin Jazz Guide – The History of the Music in the 1001 Best Albums (Penguin Books, 2011) je leta 2011 ploščo Sama Šalamona z naslovom Ornethology uvrstila med 1001 najboljših plošč v zgodovini jazz glasbe ob bok velikanom jazza, kot so Miles Davis, Thelonious Monk, John Coltrane, Duke Ellington, Herbie Hancock, Chick Corea, Charlie Parker in drugi. Samo Šalamon je edini slovenski glasbenik, ki mu je to uspelo!

PAUL McCANDLESS – soprano saksofon, bas klarinet, oboa (ZDA)

Paul McCandless je eden najbolj pomembnih pihalcev v zgodovini jazz in improvizirane glasbe. Je ustanovitelj in že 40 let član legendarne jazz skupine Oregon (skupaj z Ralph Townerjem in Glen Mooreom). Sicer se nahaja na več kot 250 CDjih glasbenikov, kot so Jaco Pastorius, Carla Bley, Wynton Marsalis, Lyle Mays, Pat Metheny, Mark Isham, Steve Reich, Al Jarreau, Bruce Hornsby, Art Lande, Tony Furtado, the String Cheese Incident, Nguyen Le, Proteus 7 and Fred Simon. Leta 1996 je tudi prejel Grammy nagrado s skupino Béla Fleck and the Flecktones, leta 2001 pa bil nominiran za dve Grammy nagradi s skupino Oregon.

ROBERTO DANI – bobni (ITALIJA)

Je eden najaktivnejših in najbolj iskanih evropskih bobnarjev, ki je do sedaj posnel 5 albumov pod svojim imenom in sodeloval na več kot 80 različnih albumih. Hkrati pa je igral s svetovnimi jazz zvezdami in še sodeluje z glasbeniki kot so Dave Liebman, Louis Sclavis, Al di Meola, Michel Godard, Kenny Wheeler, Vincent Courtois, Ralph Alessi, Lee Konitz, Tim Berne, Ben Monder, Ravi Coltrane, Stefano Battaglia, Hal Crook, Mika Pohjola, George Garzone, Luciano Biondini, Norma Winstone, Drew Gress, Mick Goodrick, Erik Friedlander…

Trio promovira novo ploščo SAMO SALAMON BASSLESS TRIO feat. PAUL McCANDLESS & ROBERTO DANI: Little River (Samo Records, 2015), ki je izšla februarja 2015 in prejela same fantastične kritike.

NEKAJ KRITIK NOVE PLOŠČE LITTLE RIVER:
»Samo Salamon je razvil svoj lasten slog in z vsako ploščo dodaja in lušči nove plasti svojega zvoka. Je kor slikar, ki raziskuje nove barve instrumenta in obuja znane motive. Little River je še en neverjeten dosežek v njegovem širokem opusu.« (AllAboutJazz, ZDA, 2015)

»Atmosferično, lirično in lebdeče.« (Jazz Breakfast, VB, 2015)

»Gre za še en sijajni Šalamonov dosežek, v katerem se je izkazal ne le kot premišljeni strunar in domiselni skladatelj, marveč tudi kot dobro obveščen in discipliniran poslušalec, ki soglasbenikom odpira prostor, jih spodbuja, usmerja in vešče dopolnjuje.« (Radio Student, Slovenija, 2015)

»Šalamonov pretanjeni občutek za skladbo kot zaokroženo celoto in enakopravno sodelovanje glasbenikov, dobimo nekoliko umirjen, a še zmeraj raznolik plošček.« (Mladina, Slovenija, 2015)

»To je glasba, ki lebdi s prelepo a tudi nemirno spokojnostjo, skozi katero včasih zarežejo strele in grom. Zelo posebna in očarljiva osebnost te plošče! « (Bird is the Worm, ZDA, 2015)

»Glasbeniki razširijo svoja krila in letijo na svoji lastni fantaziji!« (SK JAZZ, Slovaška, 2015)

»Zaupanje, občutek in potrpežljivost so glavne vrline teh glasbenikov.« (AllAboutJazz, ZDA, 2015)

»Bog je resnično arbiter mnogih dobrih stvari in zato ni slučaj, da sta se združila Samo Salamon in g, McCandless .«(JazzDaGama, ZDA, 2015)

»Salamon je prekleto dober kitarist in ta album obsega vse od rock fusiona do skoraj ambientalnega/minimalističnega materiala .« (Audio Karma, ZDA, 2015)

“Trio najde prostor za reflektivne trenutke in globoko poetično noto.” (Italia AllAboutJazz, Italija, 2015)

Facebook dogodek>