Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

14
Mar
Riverside
20:00
18€ predprodaja, 20€ na dan dogodka, 14,40€ d-š-u


Poljski prog rock veljaki Riverside se vračajo v Ljubljano kot trio, s prvim novim albumom po prezgodnji smrti ustanovnega člana. Z odlično septembrsko izdajo skupina potrjuje, da je kljub spremenjeni notranji dinamiki še vedno izjemna zvočna sila, ki povsem upravičeno spada med žanrske velikane. V Šiški se ji bodo pridružili nizozemski progresivci Lesoir.

Čeprav po nenadni smrti ustanovnega člana in dolgoletnega prijatelja Piotra Grudzińskega preostali člani niso vedeli, kako oziroma če sploh nadaljevati, so se odločili dokazati tako sebi kot poslušalcem, da se skupna pot Riverside še ni končala. Novo poglavje so kot trio začeli snemati decembra 2017, slabo leto pozneje pa so izdali Wasteland, “čudovito mrakoben testament posledicam tragedije, ki ohranja tako rekoč vse, zaradi česar Riverside veljajo za posebne” (Metal Injection).

 

 

Sedmi album zasedbe se tragične tematike loti na ozadju post-apokaliptičnih prizorov, navdahnjenih z gradivi, kot je roman Cesta Cormaca McCarthyja, ob tem pa ohranja značilno presunljivo lepoto bendovih kompozicij, podčrtanih z metalsko težo. Plošča na nek način tako deluje ne kot naslednik predhodnika, temveč kot nadaljevanje izjemnega drugega albuma Second Life Syndrome, ki velja za eno najboljših prog rock izdaj vseh časov. Riverside so vsekakor še vedno zasedba, ki je ljubitelji progresivnih zvokov ne smete zamuditi.

LESOIR

Nizozemska zasedba Lesoir je dobro znana med evropskimi ljubitelji prog rock, uspeh pa je našla tudi na Kitajskem. Leta 2010 ustanovljena skupina črpa vplive iz zasedb, kot so Anathema, Porcupine Tree, Steven Wilson in The Gathering, med drugim pa je nastopila s Karnivool, The Gentle Storm, Delain, Evergrey, The Pineapple Thief in Within Temptation. Njen zadnji album Latitude je produciral John Cornfield, ki je med drugim zakoličil zvok zasedbe Muse na albumu Absolution.