Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

16
Sep
Prismojeni profesorji Bluesa
20:00
17€ early bird


Prismojeni profesorji Bluesa bodo v petek, 16. septembra 2016 nastopili v ljubljanskih Križankah.

Povezava do skladb na portalu Youtube

Prismojeni profesorji bluesa spadajo med glasbene skupine, ki so se že pred izidom prvega albuma izstrelile v najvišji, prvo ligo slovenske glasbene scene. To med drugim dokazuje tudi dvesto štiridest odigranih koncertov v lanskem letu. Njihov prvi album Family so izdali v začetku letošnjega leta in na promocijskem dogodku ob izidu albuma napolnili Kino Šiška. Zato je logičen naslednji korak nastop v Križankah.

Križankah bodo Prismojeni profesorji bluesa odigrali pretežno nov program, ne bodo pa manjkale tudi starejše skladbe. Koncert se bo tudi snemal in že isto jesen lahko pričakujemo nov, koncertni album, ki bo izšel pod okriljem založbe Dallas Records. Ko bo vse to narejeno, se bodo Prismojeni profesorji bluesa odpravili na turnejo v Združene države Amerike.

Prismojeni profesorji bluesa so fenomen v slovenskem glasbenem prostoru. Tako povprečen poslušalec kot tudi poznavalec, bi takemu bandu napovedal težko prihodnost, a oni dokazujejo drugače. Enormna količina koncertov in razprodani klubi in dvorane, pa to le še potrjujejo. Sedaj so na vrsti Križanke in priložnost za vse, ki jim blues in dobra glasba nekaj pomenita v življenju, da sodelujejo pri tej lepi zgodbi in s svojo udeležbo na koncertu prispevajo svoj kamenček v mozaiku tega enkratnega dogodka.

 

 

Kratka zgodovina skupine Prismojeni profesorji bluesa:

Začetki Prismojenih profesorjev bluesa segajo v leto 2009, ko je Julijan Erič, mladi blues rock kitarist in vokalist spoznal basista Miho Ribariča in ga povabil na jam session. Julijan in njegov gimnazijski prijatelj, bobnar Zlatko Djogič sta že prej igrala skupaj v nekaj bendih, sedaj pa sta iskala glasbenike za skupno igranje in improviziranje. Po prvem skupnem srečanju, je minilo skoraj pol leta, da so Julijan, Miha in Zlatko začeli redno igrati in vaditi skupaj. Takrat se jim je pridružil Julijanov brat Miha Erič, ki je bil kljub svojim mladim letom na dobri poti, da postane virtuoz na ustni harmoniki. Miha je z Julijanom igral kot gost že v prejšnjih zasedbah. Navdihnjeni nad glasbo Jimija Hendrixa in starih črnskih blues izvajalcev so počasi začeli ustvarjati svoje skladbe. Njihovo glavno orodje je bila improvizacija na lastne skladbe in priredbe, kar se v igranju pozna še danes.  Prvi koncert so imeli konec leta 2009 na manjšem festivalu. Čeprav še niso imeli čisto narejenega repertoarja je bil koncert sprejet z navdušenjem in dobili so nove priložnosti za igranje. Urili so se v slogu, koncertirali kolikor je bilo pač mogoče in si počasi utirali pot. Skoraj na vsakem koncertu so poželi navdušenje, saj v Sloveniji takrat ni bilo veliko take glasbe, posebnost pa je dodajal Miha z izjemno energičnim igranjem ustne harmonike. Vmes je za nekaj mesecev druženje prekinila Zlatkova bolezen, zbolel je namreč za klopnim meningitisom. Po Zlatkovem okrevanju so začeli intenzivno vaditi in igrati. Oba, orgličar Miha in bobnar Zlatko sta začela pisati besedila ter peti. To je bila pomembna novost. Če je prej imel vlogo vokalista samo kitarist Julijan, sta zdaj bend obogatila še dva zelo specifična vokalista.

Ime The Đipsiz so zamenjali s Prismojeni Profesorji bluesa, kar je bil prej samo slogan za koncert na Akademiji za Likovno umetnost, je sedaj postalo prvo ime. Vse bolj in bolj se je začel risati njihov prepoznavni slog, ki je bil nekakšna eklektična posledica različnih vplivov. Julijan je izšel iz tradicije bluesa in rocka 60h let, njegov brat Miha iz bluesa in countryja, Miha Ribarič iz funka, rapa in metala, Zlatko pa iz soula in rokenrola. Ko pa združijo moči nastane čarobna glasba. Ritem in energija, ki jo ustvarijo je tako intenzivna, da se dotakne poslušalca in ga prevzame. Sami večkrat pravijo, da je njihova glasba trans, nekakšna meditacija, ki se zgodi skozi pozorno poslušanje in improvizacijo. Glasbo večkrat dinamično dvignejo do vrhunca in ko imaš občutek, da se ne da več nikamor, znajo dvigniti energijo še višje. Od leta 2013 do danes so igrali praktično na vseh lokacijah v Sloveniji, nekaj malega na Hrvaškem in v Pragi na Češkem. Število njihovih fanov strmo narašča in kdor jih sliši prvič ga prevzame polnost zvoka. Leta 2016 so posneli prvi album z naslovom Family. K sodelovanju na albumu so povabili Boruta Činča, klaviaturista znane jugoslovanske skupine Buldožer. Album ima 12 skladb, vsaka je zvokovno in stilsko drugačna, kar je posebnost tega albuma. Činč je zaigral hammond orgle na 6 skladbah in album tudi produciral. Izdal ga je Zavod Orbita, ki so ga Prismojeni Profesorji ustanovili z vsestransko umetnico mag. Natalijo Šepul. Album je bil sprejet z navdušenjem…

******

 

Več informacij:
www.facebook.com/dallas.si
www.facebook.com/Mars.Koncerti
https://www.facebook.com/mars.koncerti.9
www.facebook.com/DallasMusicShopSlovenia

Twitter: https://twitter.com/DallasRecordsSI