Infoscena priporoča

Ultra Europe 2018 / Festivali

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

5
Oct
Popečitelji
22:00
8€, do 23h 6€


“Nije dobro Bijelo dugme, nije dobra Katarina. Šta je dobro, šta nam treba…” Ne, v Gala halo ne prihaja Disciplina, ampak mlajši rodovi srbske alter-glasbene scene.

POPEČITELJI (Srbija)

NEŽNI DALIBOR (Srbija)

A spet ne (več) tako mladi. Ministri zvoka in energije Popečitelji so z letošnjim novim albumom prebili vsa pričakovanja. Po letih nekoliko mlajšo zasedbo Nežni Dalibor pa poznamo iz paketa izpred let, ko smo spoznali “novo srbsko sceno” z Repetitor, Petrol, Stuttgart Online, Žene Kese. Vročica aktualne nove muzike iz Srbije nas čaka v soboto, 5. oktobra, na odru Gale.

Instrumentalni trio Popečitelji tvorita brata Furunović, kitarist Saša in basist Goran, ter bobnar Rade Vulić, ki so se po bombardiranju leta 1999 preselili v Srbijo, v Kragujevac in Kraljevo. Za prvenec Ko radi?(2004) so iskali producenta in so našli Kojo iz Discipline, ki se je dobro ujel v kuhinjo funka, punka, folka, psihedelije, transa. Ker za drugo ploščo Horizonti (2008) niso našli producenta, so ga posneli v lastni režiji. Takšni praksi so ostali zvesti tudi pri letošnjem, tretjem albumu Sijalica. S poudarkom, da tokrat niso nikogar iskali: “Važno nam je bilo, da vsak korak ustvarjanja plošče naredimo sami.” In spražili so album, ob katerem je srbski rock kritiki zastal dih. “Prištinska trojka iz Kragujevca in Kraljeva je v tretjem krogu presegla vsa pričakovanja,” je bil izliv v oceni na Popboksa, ki je bila zaključena z dilemo: “Bi izmišljeni trio Tony Oldaipo Allen/John Anthony Frusciante/Thomas Jenkinson Squarpusher lahko bolje odigral? Težko!” Preverite v živo kandidate za najboljšo srbsko rock plato v letu 2013.

Po prebojnem prvencu Sredstva i veštine (2008), ki je ostal zabeležen kot dokument prebuditve neke “nove srbske scene”, je drugi trio večera Nežni Dalibor leta 2011 objavil aktualni album Normalan život. Z njim je iz Vranja v Beograd preseljena trojka, v sestavi kitarist in pevec Ivica Marković, basist in pevec Ljubomir Vučković in bobnar Branimir Bogdanović, zarezala globoko naprej in pokazala zorenje svojega rockovskega izraza. Koncert obeta srečanje z novimi pesmimi skupine.

Ministri zvoka in energije Popečitelji in vrli alter-rockerji (hm, da niso mogoče indie?) Nežni Dalibor obljubljajo osvežitev ušes.

After: brat & sestra

Vstopnina: 6 € pred 23:00, 8 € kasneje

FB EVENT