Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

14
Jul
Pivo in cvetje 2016
14:00
vstop prost


Pivo in cvetje 2016 – tudi letos več kot 60 glasbenih dogodkov

Letošnji festival Pivo in cvetje, sicer največji glasbeni in turistični dogodek v Sloveniji, bo od četrtka, 14., do nedelje, 17. julija, na tradicionalnih in že dodobra uveljavljenih lokacijah v Laškem. Dvainpetdeseti festival ponovno prinaša pestro glasbeno dogajanje za vse generacije in vse glasbene okuse. Letos še več osredotočenosti na zelene tehnologije in trajnostno ravnanje. V ospredju bogata ponudba domače kulinarike in unikatnih vrst piva, cena vrčka bo 2 evra. Festivalska rdeča nit – slovenska identiteta.

Organizator in glavni pokrovitelj festivala Pivovarna Laško tudi letos skrbno načrtuje že dvainpetdeseti festival Pivo in cvetje. Po lanskem rekordnem letu v vseh pogledih letos ambicije niso nič manjše.

Ob res bogatem glasbenem programu, vrsti aktivnosti in zanimivostih etnografskega ter hortikulturnega programa, športu in zabavi, bo letos za goste kar nekaj spodbudnih sprememb. Nadgrajena bo kulinarična ponudba, ki jo organizatorji v sodelovanju s ponudniki želijo v večji meri oblikovati v skladu z značilnostmi lokalne oz. slovenske kuhinje. Organizatorji bodo gostom ponudili bogat nabor tradicionalnih in unikatnih vrst piva, cena letošnjega festivalskega vrčka pa bo 2 evra.

Zelena barva prevladuje
Več poudarka na festivalu bo namenjeno tudi ohranjanju našega okolja. Do sedaj edinemu »zelenemu« odru Club na občinskem dvorišču, ki je v celoti opremljen z LED tehnologijo, bodo z varčno energijo opremljeni tudi ostali odri. Organizatorji v duhu družbene odgovornosti napovedujejo še nekatere novosti, a o tem več v naslednjih sporočilih.

Edini festival, ki daje poudarek kulturni in zgodovinski dediščini lokalnega okolja
Bogat nabor zanimivosti iz zgodovine, lokalne kulture in hortikulture je posebnost festivala Pivo in cvetje, ki daje festivalu poseben ton in spretno prepleta nekdanje lokalno življenje s sedanjostjo. Program ustvarja preko tisoč članov različnih kulturnih, hortikulturnih, športnih in drugih društev v Laškem in okolici. Tudi letos bo to festivalsko dogajanje še posebej bogato na zaključni dan, v nedeljo, ko bodo festivalski gostje priča čisto pravi ohceti po starih šegah, izvrstni paradi pivarskih starodobnikov ter prikazu nekdanjega življenja v kraju.

Letos še več slovenske identitete
Glasbeni program zadnjih let odlikuje prepoznavna strategija, usmerjena v razumevanje raznolikosti festivalske publike. Ta prihaja iz različnih krajev Slovenije in tujine, Hrvaške, Srbije, Italije, Avstrije, Nemčije, Velike Britanije; njen starostni razpon se zajema več generacij, od malčkov do zrelih ljubiteljev glasbe. Glasbeni program je tako najbolj pester med vsemi slovenskimi festivali, saj ponuja mnoge glasbene zvrsti, od popa do rocka, latino ritmov, muzikala in elektronske plesne glasbe, do narodnozabavne in glasbe za otroke. V letošnjem letu bodo latino ritmi s poudarkom na brazilskih, saj organizatorjem ni ušlo niti dejstvo, da se le 19 dni po zaključku festivala pričnejo 31. poletne olimpijske igre moderne dobe v Riu de Janeiru.

Tudi letošnji glasbeni program ponuja mednarodno dimenzijo s prepoznavnimi tujimi imeni, ob tem pa je usmerjen v gradnjo prepoznavnosti slovenske glasbene identitete skozi vse glasbene zvrsti. Organizatorji so se potrudili, da dogajanja na odrih pričnejo in zaključijo domači izvajalci, program na največjem odru Zlatorog pa bodo odprli Tabuji, ki so z novim albumom tudi gostje prve festivalske tiskovne konference.

Na največjem odru Zlatorog bodo v uvodnem dnevu nastopili še: Voodoo Vegas iz Velike Britanije, Siddharta in eden največjih ameriških kitaristov vseh časov Joe Satriani, ki bo prav v Laškem praznoval svoj šestdeseti rojstni dan. Pravijo, da se seznam njegovih učencev bere kot enciklopedija rocka. V petek bodo obiskovalce na odru Zlatorog razveseljevali Jinx, Happy Ol`McWeasel, švedska skupina Mando Diao, ki jo poznamo predvsem po svetovnem hitu Dance with Somebody, in Big Foot Mama. V soboto organizatorji obljubljajo Leteče potepuhe, štiričlansko skupino Jay Wud, imenovano po pevcu iz Libanona, ki živi v Dubaju, pred dvema letoma prav v Laškem ponovno združene Šank Rock in posebno presenečenje, ki bo ekskluzivna posebnost med vsemi evropskimi glasbenimi festivali.

Na odru Jubilejnik, ki je namenjen narodno-zabavni in popularni glasbi, bodo v četrtek nastopili Gadi in Jan Plestenjak, vmes bo na tem odru tudi tradicionalna otvoritev festivala; v petek sledijo Igor in Zlati zvoki ter legendarni Fantje s Praprotna, letošnja evrovizijska ManuElla in regionalna glasbena zvezda Gibonni. V soboto ne zamudite odrske predstave Back to Black, ki ohranja spomin na Amy Winehouse, tej pa bosta sledila še ansambel Franca Miheliča in že aktivna mlada mamica Manca Špik.

Oder Club na občinskem dvorišču glasbenim ljubiteljem ponuja vpogled v svetovne in domače glasbene posebnosti. V četrtek zato ne zamudite Pliš 5 z Juretom Zrnecem, vroče zabave z zasedbo Leni Kravac ter brazilske skupine Emersound. V petek bodo dogajanje odprli Patetico, sledila bo kolumbijska zasedba Skampida, pa Balkan Boys ter makedonski kitarski virtuoz Vlatko Stefanovski s svojim triom. V soboto boste prisluhnili eni najprijetnejših novitet v slovenskem glasbenem prostoru – skupini Jardier, mednarodni zasedbi Las Cuerdas, pa vedno zabavnim Orlekom in brazilski glasbeni atrakciji Pequena Morte.

Na odru Malt, kjer kraljujejo didžeji, bodo vsak večer za plesne ritme najprej poskrbeli najobetavnejši slovenski didžejevski mladi upi, nato pa bodo vajeti prevzeli že prekaljeni mački. V četrtek bo tako nastopil Jack Eye Jones iz Londona; v petek organizatorji napovedujejo prav posebno presenečenje, ki redno gostuje na žurerski Ibizi, v soboto pa bo nastopil že znani Monom.

Kulturnem centru Laško bomo v četrtek slišali dunajski tolkalni ansambel Louie`s Cage Percussion; v petek bo tradicionalna predstava muzikala Broadway I Love; v soboto pa sledita Trium in Oktet9.

Na letošnjem festivalu Pivo in cvetje se tako ponovno obeta preko 60 vrhunskih glasbenih dogodkov. Ne gre namreč pozabiti na nastope pihalnih skupin in drugih popestritev etnografskega ter kulturnega programa.Posebno doživetje festivala ostaja sobotni ognjemet ob 22. uri in spremljajoči audio vizualni spektakel ob Savinji, ki velja za vrhunec dogajanja. Kot vsako leto bodo organizatorji v Laško povabili tudi številne domače vrhunske športnike, ki tekmujejo z njihovo podporo in pomočjo.