Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

29
Mar
Piano Day Ljubljana: Greg Haines + Bowrain
20:00
8€ predprodaja, 10€ na dan dogodka, 20€ piano paket


Osrednji dogodek letošnjega Piano Day Ljubljana bo nastop angleškega pianista in zvočnega ustvarjalca mlajše generacije, Grega Hainesa, varovanca založbe Denovali. Za njegove koncerte pravijo, da so več kot le emocionalne seanse raznolike glasbe – so fascinantni virtuozni performansi, v katerih Haines zvoke klavirja spaja s setom analognih elektronskih naprav. Klavirski večer bo s svojim solo nastopom uvedel Bowrain.

Po uspešni izvedbi lanskega dogodka se Kino Šiška znova pridružuje projektu Piano Day, ki so ga ob pobudi Nilsa Frahma z nastopi po svetu med drugim podprli tudi izvajalci, kot so Olafur Arnalds, Chet Faker, Four Tet in številni drugi.

Dela minimalističnih skladateljev, kot so Steve Reich, Gavin Bryars, Philip Glass in Arvo Pärt, že od nekdaj predstavljajo subtilen vpliv na delovanje Grega Hainesa. Pri ustvarjanju zadnjega albuma Where We Were, ki je izšel l. 2013 za založbo Denovali, pa je Haines zakorakal v povsem novo območje vplivov. Izginili so za prejšnja dela tako značilni godalni vložki, nadomestile pa so jih posamezne sledi sintesajzerjev, ki so s snemanjem in predvajanjem na analognih trakovih dobile samosvoj zvok.  Igranje klavirja se je tako preobrazilo in odtujilo, da je deloma komaj prepoznati njegov prvotni zvok, umirjeni trenutki pa so položeni v ritmične posnetke, ki se približujejo playlistam klubskih krajin. Dubovski eksperimenti velikanov, kot so King Tubby, Lee Perry in kasneje Rhythm & Sound, kot tudi ikonično delo Tonyja Allena ter drugih afriških skladateljev, so močno vplivali na Gregovo aktualno delo, sferični zvočni svetovi zgodnjih Tangerine Dream in glasba Klausa Schulzeja pa so se, oboroženi z arzenalom zaprašenih studijskih igračk, prebili v ospredje. Album sta skupaj z Nilsom Frahmom posnela in producirala v Frahmovem berlinskem studiu Durton.

Vsestranski in dejaven glasbenik Greg Haines je poleg številnih sodelovanj s koreografi (Meg Stuart, Ina Christel Johannessen in David Dawson) ter glasbeniki (Nils Frahm, Peter Broderick – z njim sta za založbo Erased Tapes izdala album Greg Gives Peter Space!) tudi član umetniško-improvizacijskih zasedb The Alvaret Ensemble in The Group.

POSEBNA PONUDBA – PIANO PAKET

Z nakupom vstopnice “Piano paket” si zagotovite vstop tudi na koncert Hauschka 20. aprila 2017. Vstopnica Piano paket bo na voljo do vključno 28. marca 2017. Kupite jo lahko na tej povezavi.