Infoscena priporoča

Ultra Europe 2018 / Festivali

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

18
Oct
Pero Lovšin
20:00
20€, predprodaja 17€


Po devetih solo albumih, devetih albumih, ki so nastali za časa Pankrtov in Sokolov, vrsti pomembnih glasbenih nagrad in dveh letih premora se Pero Lovšin vrača z novim albumom, s katerim zahteva, poziva in kliče spremembo.

Peter Lovšin se pripravlja na izid novega studijskega albuma, ki je nastajal pod produkcijsko taktirko Lovšina in Milana Sajeta. Posnel ga je v Glasbenem ateljeju v Črnomlju in Studiu Rebulus v Ločah, zmiksal pa v Stuttgartu. Na albumu je tokrat sodeloval s svojo prekaljeno koncertno ekipo Španskih borcev, ki je poskrbela za še bolj rokersko – punkerski zvok, Pero pa je kljub temu še vedno ostal zvest svojim klasičnim kitarskim prijemom in trdim melodijam.

Po devetih solo albumih, devetih albumih, ki so nastali za časa Pankrtov in Sokolov, vrsti pomembnih glasbenih nagrad in dveh letih premora se Pero Lovšin vrača z novim albumom, s katerim zahteva, poziva in kliče spremembo. Album Za spremembo, na katerem bo deset skladb in dve bonus skladbi, je spet oster, udaren in aktualen, tako da kakšen od „sentišev“, kot jim reče Pero sam, služi bolj za začimbo v divjih okusih rokenrola, ki jih zna Lovšin predstaviti na tako svojski način, da že leta ostaja slovenski rokerski favorit.

Tudi na tem albumu Lovšin mojstrsko podira pravila besednih zvez, erotiko povezuje s politiko, tako da je slednje niti ne omenja. Lomi rutino svoje generacije, ki je po njegovem ravno ta, da „enostavno obupa nad zabavo“, in svoje tekste ter misli polaga v usta novih generacij, s katerimi soglasno prepeva na koncertih.

Pero Lovšin

Niso samo Španski borci tisti, s katerimi je Pero sodeloval v procesu nastajanja albuma, čeprav so, tako Pero, „rasli skupaj že od začetka tisočletja naprej,“ in zato tudi „bili zmožni narediti tako zelo kitarski album“. Milan Saje, priznani nemški producent zavednih belokranjskih korenin, je albumu dal kompaktnost, profesionalnost in izkušnje, sijajen mlad umetnik Natan Esku je skupaj z Berglo d.o.o. poskrbel za njegovo vizualno podobo, mlado podjetje Ziggi, znano po svojih navihanih  papirčkih in podpori angažirani glasbeni kulturi pa je postalo pravi medijsko artistični center Perotovih operacij.

„Absolutno gre za trši album,“ pravi takole mimogrede, svojih tekstov pa ne razlaga, saj „smo tukaj zato, da tekste pišemo in ne razlagamo“. Pero Lovšin se torej vrača naprej h koreninam in na novem albumu  vleče vzporednice med časom, ko si je celotna Jugoslavija „brila bradu i brkove, da liči na Pankrte“ ter časom, ki ga živimo danes in v katerem smo dopustili, da „se tako totalno jebe ena država, kjer je bila demokracija rojena“. V obeh obdobjih je prišlo do „dost mamo“ momentov v glavah ljudi, to se, pravi Pero, „čuti v ljudeh“. Po Rdečem albumu je Za spremembo torej najbolj socialno in družbeno naravnan album, ki bo preko trdo-mehkih poigravanj besed in glasbe, dal obdobju, v katerem živimo primerno glasbeno podlago.

Za spremembo torej naprej h koreninam. S Perotom Lovšinom.