Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

25
Mar
Partibrejkers
20:00
18€ predprodaja, 20€ na dan dogodka


Carji beograjskega rokenrola z novim albumom Sirotinjsko carstvo končno prihajajo v Šiško!

Pet let po izidu live plošče Krš i lom in osem let po izidu studijskega albuma Sloboda ili ništa so rok ikonePartibrejkers pod etiketo založbe Odličan hrčak izdali nov odličen album Sirotinjsko carstvo.

FB event>

»V teh letih in po toliko časa, ki smo ga preživeli kotaleč se po balkanskem jarku, je dobro, da še imamo kaj povedati, in prav res smo vse povedali s tem albumom,« je izjavil Zoran Kostić Cane pred več kot letom dni. Tedaj je seveda pustil veliko nedorečenega z namenom, da bi imela publika ob poslušanju nove plate priložnost slišati, kaj so z njo želeli povedati.

Bogato biografijo benda Partibrejkers je težko strniti v nekaj stavkov, da se ne bi izgubila dejstva, ki jih mlajši fani o njih še ne vedo. Od njihovega prvega nastopa v Dadovu leta 1982 domača rok scena ni več ista. Svojo zgodbo so začeli pripovedovati intenzivno, z jasnimi besedili, ostrimi melodijami in iskrenim uporniškim slogom, s katerim se je poistovetilo veliko število mladih v 80-ih. Njihovi demo posnetki pesmi Hiljadu godina in Večeras so postali himne mladine tedanje Jugoslavije. Rojevali so se hiti, odigrali so nešteto koncertov, na neki točki v karieri so v zagrebu celo odigrali pet koncertov v treh dneh.

Partibrejkers spadajo med redke bende, ki so s svojim glasbenim aktivizmom poskušali spremeniti svet. Ob razpadu Jugoslavije so člani Ekatarine Velike, Električnega orgazma in Partibrejkersev formirali ad hoc bend Rimtutituki, v okviru katerega so posneli cinično protivojno pesem Slušaj ‘vamo. Rimtutituki so nastopili tudi na Dunaju na protivojnem in antirasističnem festivalu. To je bil edinstven angažma, o katerem se govori še danes.

V vojnih letih je bil rokenrol prezrt, a obstanek Partibrejkersev je bil neizbežen. Bend je nadaljeval z delom leta 1996 in kljub predahu naredil zgodovinsko pomembno stvar – s povratniškim koncertom v Novem Sadu in razprodanim nastopom na Tašmajdanu v Beogradu so v vélikem slogu vrnili rokenrol v ti dve mesti. Partibrejkers so po tem nastopali širom po prostoru bivše Juge, kot tudi v Nemčiji, Veliki Britaniji in Kanadi. S koncertom v prepolni Hali sportova marca 2012 so Partibrejkers obeležili tri dekade svojega obstoja in dokazali, da so tudi po toliko letih sposobni premakniti uspavane množice in da njihova glasba ni odraz le enega obdobja zgodovine.

Beograjska založba LOM je leta 2010 objavila monografijo skupine Partibrejkers z naslovom Srce kuca tu je. V monografiji so na 166 straneh zbrana besedila vseh pesmi iz njihove bogate diskografije, intervjuji z Zoranom Kostićem – Canetom in Nebojšo Antonijevićem – Antonom, kot tudi več kot 200 fotografij.