Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

22
Apr
Orto fest: Zabranjeno Pušenje
21:00
18€


Zabranjeno Pušenje so nastali leta 1980 v Sarajevu, kot klasični ˝garažni band˝. Leta 1984 je zagrebški Jugoton izdal prvi album ˝Das ist Walter˝, ki je dosegel rekordno prodajo – 100.000 izvodov, čeprav je bila začetna naklada le 3.000 izvodov. Člani skupine so poleg ustvarjanja glasbe realizirali uspešen televizijski humoristični show Top lista nadrealista.

Leta 1985 so izdali album ˝Dok čekaš sabah sa šejtanom˝, dve leti kasneje pa album ˝Pozdrav iz zemlje Safari˝.˝Pišonja i Žuga˝, Hadžija ili bos˝, ˝Fikreta˝ in ˝Dan republike˝ so bili hiti s tega albuma, s katerimi je skupina pristala na samem vrhu jugoslovanskega rocka. Sledil je album ˝ Male priče o velikoj ljubavi˝. Poleti 1997 so izdali album ˝Fildžan viška˝, ki mu je leto kasneje sledil prvi živi koncertni album Zabranjenog pušenja ˝Hapsi sve!˝. Naslednje leto so pripravili album ˝Agent tajne sile˝, leta 2000 pa še album ˝Bog vozi Mercedes˝. Leta 2004 so izdali album ˝Live in St.Luis˝, ki je nastal po koncertiranju skupine po ZDA in Kanadi leta 2002.

Leta 2006 so dokončali ˝soundtrack˝ za sarajevski film ˝Nafaka˝ v režiji Jasmina Durakovića, kmalu zatem pa so na Hrvaškem, v Bih in v Srbiji izdali tudi dolgo pričakovani dvojni CD ˝Hodi da ti čiko nešto da˝. Tokrat se je na njihovem albumu med drugimi gosti pojavil tudi Nenad Veličković,priznani bosansko-hercegovski književnik, katerega tekst najdemo v pesmi ˝Nema više˝. To je bil tudi prvi singl in videospot s tega albuma, ki mu je kasneje sledil še drugi -˝Dobro dvorište˝. Pred kratkim so fantje pripravili še tretji singl oz. videospot, tokrat gre za pesem ˝Džana˝. Videospot je montaža posnetkov iz koncerta, ki se je zgodil 29.11.2007 v beograjskem SKC-ju in so ga mnogi mediji označili za antologijskega.

Leta 2009 so izdali še album >Muzej revolucije< in 2013 >Radovi na cesti<.

Zabranjeno pušenje so bili in ostajajo ena najprepoznavnejših Sarajevskih rock skupin!
http://www.zabranjeno-pusenje.com/