Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

15
Apr
Orto fest: Niet, Svinjske tačke
21:00
9€ predprodaja, 12€ na dan dogodka


NIET se vrača v Ljubljano

19. aprila bodo Nieti v ljubljanskem Ortu odigrali koncert ob zaključku šestmesečne klubske turneje po Sloveniji, na kateri promovirajo lani jeseni izdani CD “V bližini ljudi”. Oba doslej izdana singla z nove plošče sta naletela na odličen odziv. “Mislila sva, da na bo uspelo” je bila med drugim “Popevka tedna” na Valu 202, skladba “Ogledalo” pa je več tednov kraljevala na vrhu oddaje Točka in resno kandidira za spot leta. Tretji singl z naslovno pesmijo “V bližini ljudi” bo kot spot na TV premierno predvajan v naslednjih dneh, na facebooku pa je že doživel odličen odziv.

Na koncertu v Ortu poleg novih skladb seveda ne bo manjkalo starejših uspešnic – Depresije, Lepega dne za smrt, Vijolic, Ruskega vohuna… Kot zanimivost, nastop Nietov na Ortofestu se bo zgodil točno 31 let po ljubljanskem koncertu z britanskim punk bendom Angelic Upstarts. Posnetki s tega nastopa so skupaj s tistimi iz Trsta, ki se je zgodil dan kasneje, leta 1995 izšli na CD-ju Niet Live z znamenitim nagovorom Igorja Vidmarja – “Il Disco e Finito – Punk Comincia”.

Na odru Ortobara se bodo Nietom kot gostje pridružili  fantje iz ankaranskega punk benda Svinjske tačke. Izbira ni naključna; nove skladbe so namreč nastale prav v prostorih ekipe Pankaran.

www.niet.si

https://www.facebook.com/nietofficial/

 

NIET, Slovenija

Slovenska (nekdaj jugoslovanska) punk skupina Niet je bila ustanovljena konec leta 1983. S hitrimi  in melodičnimi skladbami, mračnimi osebno-izpovednimi besedili glavnega avtorja Igorja Dernovška in karizmatičnim frontmanom Primožem Habičem se  hitro  uveljavi kot ena najboljših zasedb tedaj zelo močne ljubljanske hard-core punk scene, pri čemer pa v nasprotju z ostalimi skupinami kmalu ubere samosvojo pot. Aprila leta 1984 Nieti posnamejo  svoj prvi hit ‘Depresija’, ki  mu poletiti sledili še dve alter-uspešnici, ‘Perspektive’ in ‘Ritem človeštva’. Po zmagovitem nastopu na tedaj največjem slovenskem rock festivalu novih skupin Novi Rock, so Niet prebijejo med glavna imena slovenske glasbene scene. Septembra 1984 v zgolj 200 izvodih izide njihova legendarna kaseta Srečna mladina, ki postane v naslednjih letih zagotovo največkrat presneta kaseta v zgodovini slovenske glasbe. Konec tega leta Niet posnamejo skladbo ‘Lep dan za smrt’, ki postane njihova največja uspešnica in ena najboljh prepoznavnih skladb slovenskega rocka v zgodovini.

Na začetku leta 1985 je skupina na turneji po Franciji, kamor se še enkrat vrne z dvema nastopoma v Parizu. Na domači sceni igrajo na številnih nastopih in festivalih po Jugoslaviji ter z nekaterim velikimi svetovnimi punk imeni, med drugim z Angelic Upstarts, Youth Brigade… Spomladi tega leta so Niet izbrani v finale tedaj največjega festivala mladih jugoslovanskih skupin – Yurm v Zagrebu, septembra pa vrnejo na Novi rock – tokrat že kot gostje. Iz leta 1985 prihajata tudi dve veliki uspešnici Nietov, ‘Vijolice’ in ‘Februar’.

Marca 1986 morajo Niet zaradi odhodov na tedaj obvezno služenje vojske začasno prekiniti kariero. Po dveh letih so  za nekaj mesecev znova združijo, in tedaj nastanejo zadnji posnetki s pevcem Primožem Habičem.

Maja 1991 Primož umre zaradi prevelikega odmerka heroina, po njegovi smrti pa se v redaj že samostojni Sloveniji med mladimi začne prava Nietomanija. Priložnost naposled izkoristijo tudi založbe in začnejo izdajati številne CD-je  s studijskimi  in živimi posnetki. Priredbe vseh 23 do tedaj posnetih skladb  izidejo tudi na CD-ju 23 različnih znanih skupin iz Slovenije, pa tudi drugih republik nekdanje Jugoslavije pod naslovom To niso Niet!.

Ko je kazalo, da Nietov ne bo na odru nikoli več, se skupina v začetku leta 2008 vrne z novim pevcem Borutom Maroltom in v skoraj popolni prvotni postavi. Maja 2008  prirediijo veličasten vrnitveni koncert pred 3000 ljudmi v razprodanih ljubljanskih Križankah. Sledi slovenska turneja ter dve novi veliki uspešnici ‘Bil je maj’ in ‘Vsak dan se kaj lepega začne’. Decembra istega leta  Nieti presenetijo s kritiško izjmeno pohvaljenim živim CD in DVD-jem Niet – Izštekani, na katerem ‘unpluged’ verzije skladb nadgradijo z godalnim kvartetom in klavirjem.

Leta 2009 izdani singel Čas za revolucijo napovede izid prve „prave“ plošče Nietov, ki pod naslovom Trinajst izide aprila 2010. Album doseže 2. mesto na uradni lestvici prodaje plošč v Sloveniji, številne uspešnice (Dekle izza zamreženega okna, Beli prah, Ti in jaz in noč in večnost, Tujca…) pa prva mesta na lestvicah singlov. Promocijski koncert ob izdaji CD-ja in LP-ja maja 2010 znova napolni Križanke, obenem pa prinese tudi slovo originalnega basista Aleša Češnovarja.

Jeseni 2011 se skupina loti novega velikega izziva – punk musicala Rokovnjači. Ta, v veliki meri zaradi glasbe, na Tednu slovenske drame, dobi nagrado za najboljšo predstavo festivala po izboru strokovne žirije.

Leta 2014 začnejo Nieti delo na novi plošči. Prvi single Mislila sva, da nama bo uspelo je izšel junija 2015, plošča z naslovom V bližini ljudi pa je izšla v začetku septembra. Producentsko taktirko je od legendarnega Buldožerja Boruta Činča, ki je bil producent od samega začetka delovanja skupine in v veliki meri zaslužen za zvok Nietov, prevzel Žare Pak.

Skoraj istočasno, konec julija, je pri švedski založbi Ne records izšla tudi vinilka Srečna mladina, na kateri je znova oživela legendarna kaseta iz leta 1984.

 

SVINJSKE TAČKE

Smo glasbena skupina iz pAnkarana. Skupina je nastala v drugi polovici 90 let. Skupina Svinjske Tačke ni bila ustanovljena z namenom javnega nastopanja (koncertiranja), kar ni tudi danes namen skupine. Glasba je le eden izmed razlogov druženja. K ustvarjanju »glasbe«, »umetnosti«, »sporočila« nas vodi tako imenovana ljubezen do teh….družina, delo, opazovanje okolice, družba, drugačnost, nepravičnost, notranji nemir (psihoza, nevroza), želja po boljšem jutri…anarhizem… Razlog, da smo prikorakali iz zaklonišča 10. januarja 2009 je Pomol Valdoltra, Ankaran. Od tedaj skušamo pustiti sporočila tudi širši javnosti, morda z idealističnimi mislimi…ampak vsaj dobro namernimi. Ambicije, prohibicije, nekomu nekaj odkrito, iskreno povedati je postal razlog za nastop.

»Zakaj igrat, če lahko iskreno nastopaš«

Opredelitev zvrsti naše glasbe prepuščamo občutkom posameznika…

Nimamo želje ne občutkov o opredelitvi naše glasbe/glasbene zvrsti če pa imate mešane občutke in stereotipne potrebe, pa bi nas resnično želeli opredeliti, vam zaupamo zvrst: HARDSENTIŠKAOPANK

Ustvarjamo/igramo avtorsko glasbo. Vsi člani skupine Svinjske Tačke smo ljubiteljski-neprofesionalni glasbeniki (služba, družina, otroci,….. glasba ). Glasba je naša ljubezen-strast-način izražanja, za ljubezen ne želimo plačila….nismo prodajalci ljubezni…

VIDEO:

http://svinjske-tacke.com/?page_id=27

FOTO:

https://www.facebook.com/svinjske.tacke/photos_albums

http://svinjske-tacke.com/?page_id=69

SPLETNI PR:

http://www.svinjske-tacke.com

https://www.facebook.com/svinjske.tacke

https://twitter.com/SvinjskeTacke

GLASBA:

https://svinjsketacke.bandcamp.com/track/ne-me-jebat

Vstopnina : 9 € (v predprodaji), 12 € (na dan)