Infoscena priporoča

Novoletna umešana jajca / Gala hala

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

4
Jun
Oliver Dragojević
21:00
29€


Oliver Dragojević se te dni nahaja na ameriški turneji s svojo spremljevalno skupino Dupini.

Med drugim so pred kratkim nastopili v Clevelandu, kjer jih je v razprodanem avditoriju poslušal igralec Peter Dinklage, najbolj znan po svoji vlogi priljubljenega Tyrona Lannisterja v seriji Igra prestolov. 46-letni igralec je Oliverjevo glasbo spoznal med snemanjem popularne serije v Dubrovniku, saj pravi, da sta Dubrovnik in Split postali njegov drugi dom. “Nocoj sem tukaj kot eden od vas, ki ceni in ima rad Oliverja, zato koncerta nisem smel zamuditi,” je povedal ob prihodu v dvorano.

Zaradi povpraševanja dodatne vstopnice v Križankah

Oliver po povratku iz ZDA prihaja v četrtek, 4.junija, prvič pred ljubljansko občinstvo v spremstvu splitske dive Doris Dragović. Zaradi velikega povpraševanja, na voljo je ostalo le še nekaj več kot 80 vstopnic, so organizatorji sprostili dodatni kontigent sedišč.

Od danes je tako na voljo še:

24 sedežev lokacija kip levo in desno po ceni 42 €/VSTOPNICA

32 sedežev lokacija stolp levo in desno po ceni 35 €/SEDEŽ.

vstopnice lahko kupite na prodajnih mestih sistema EVENTIM

Zaradi omejenih kapacitet dodatnih sedežev v Križankah ne bo.

Prodajna mesta sistema Eventim Si: Hiše vstopnic (Tivoli Ljubljana, Citypark Ljubljana, Kino Šiška Ljubljana, Križanke Ljubljana, Mestni trg Ljubljana, Hiša Športa Ljubljana, Europark Maribor, Citycenter Celje,); klicni center: 1977 in 01 420 5000 Pooblaščena prodajna mesta: Petrol, Pošta Slovenije, Big Bang, (K) kiosk, Kompas, 3DVA Trafika, Europark Maribor, Mercator Hipermarket, M holidays, KC Svet Knjige, Palma Travel Agency in Alpetour, spletni nakup: WWW.EVENTIM.SI

Oliver Dragojević


Biografija

Običajno je dovolj povedati Oliver, pa vsi vedo, da gre za Dragojevića, dalmatinskega baladerja, ki zadnje desetletje doživlja renesano svoje popularnosti. »Hrvaški Elton John« je verjetno najbolj znan vokal Zahodnega Balkana. Njegove večne uspešnice kot Galeb i ja, Nadalina, Vjeruj u ljubav, Anđele moj, Skadalina, Oprosti mi pape ali Cesarica, ki jo je kot avtor podpisal njegov dober prijatelj Gibonni, so glasbena kulisa vsaj dveh generacij, ki poletne počitnice preživljajo na Jadranu. Oliver in morje sta nerazdružljivo povezana, tako kot je splitski glasbenik nerazdružljivo povezan s svojo glasbeno kariero, ki traja že več petdeset let.

Letos mineva točno štirideset let od izdaje njegove prve plošče Ljubavna pesma, ki jo je leto prej napovedala zmaga na Splitskem festivalu z navihano naslovljeno Ća će mi Copacabana. Oliver, ki je ime dobil po Oliverju Twistu, se je rodil v Veli luki na Korčuli, obiskoval srednjo glasbeno šolo v Splitu, iz katere so ga, po urbani legendi, izključili, ker je namesto klavirskih partitur raje vadil akorde italijanski šlagerjev. »Resnica je nekoliko drugačna. Ja, res so me izkljčili, a predvsem zato, ker sem raje pel kot igral klavir.« Leta 1967 je prvič nastopil na Splitskem festivalu in bil tako razočaran nad svojim nastopom, da se je umaknil za štiri leta … v tujino, »kot glasbeni gastarbeiter (sezonski delavec), ki je užival v Mehiki, na Švedskem in v Nemčiji in ko sem se končno vrnil domov, so mi ponudili skladbo Ća će mi Copacabana, s katero sem se vnovič prijavil na Splitski festival – in zmagal!« Od takrat njegova popularnost ni nikoli zbledela. Pravzaprav se zdi, da zadnjih petnajst let njegova popularnost samo še raste.

»Hrvaški Elton« je svojega Bernia Taupina našel v Zdenku Runjiću, ki mu je do smrti spisal več kot 200 pesmi. Dolga leta sta bila nezaustavljiv tandem, gostobesedni in ektrovertirani zvednik  in sramežljivi avtor z izjemnim posluhom za melodiko. Oliver še danes priznava, da Runjića pogreša, čeprav je še več skladb posnel izpod avtorskim peresa mnogih drugih skladateljev. Koliko skladb? Več kot tisoč! Če ga vprašate ali se mu kdaj zgodi, da svoje skladbe na radiu ne spozna, se vsakič namuzne. »Se je že zgodilo, da sem koga vprašal, kdaj sem to skladbo posnel in odgovor je bil: ‘pa saj to nisi ti!« Oliver ima dober smisel za humor, je strasten jadralec, ki poleti tri mesece preživi na barki s svojo ženo Vesno in v prostem času igralec snookerja, bilijardu podobne igre.

A koncertiranje je ob jadralnih počitnicah z družini še vedno njegova najljubše opravilo. Pravzaprav je v njem tako dober, da je nastopil v nekaterih najbolj znanih prizoriščih po metropolah sveta: samostojne koncerte je imel v Carnegie Hallu (New York), Royal Albert Hall (London), l’Olympii (Pariz), Opera House (Sydney) in še kje.

Kljub obsežni diskografiji se razveseli vsakega novega albuma. »Snemanje plošče je kot spoznavanje zanimive osebe. Od nje lahko slišiš marsikaj zanimivega. Vsak album prinaša nove pesmi, nove verze in melodije, je kot filmski scenarij, ki mu slediš in če ti uspe povedati zgodbo, ti je uspelo.« In nastopanje v Plečnikovem avditoriju? »Križanke so eno mojih najljubših prizorišč. Zvok je tam vedno odličen.«

diskografija

albumi:

1975 – Ljubavna Pjesma

1976 – Našoj Ljubavi Je Kraj

1977 – Malinkonija

1978 – Poeta

1979 – Vjeruj U Ljubav

1980 – Oliver 5

1981 – Jubavi, Jubavi

1981 – Đelozija

1982 – Karoca

1984 – Evo Mene Među Moje

1985 – Svoju Zvizdu Slidin

1986 – Za Sva Vrimena

1987 – Oliver

1987 – Pionirsko Kolo

1988 – Svirajte Noćas Za Moju Dušu

1990 – Jedina

1992 – Teško Mi Je Putovati

1994 – Neka Nova Svitanja

1995 – Vrime

1997 – Duša Mi Je More

2000 – Dvi, Tri Riči

2002 – Trag U Beskraju

2005 – Vridilo Je

2010 – Samo da je tu

2013 – Tišina mora

 

koncertni albumi:

1989 – Oliver u HNK

1996 – Oliver u Lisinskom

2001 – Oliver u Areni

2004 – Oliver in concert

2006 – A l’Olympia

 

kompilacije:

1994 – Sve Najbolje

1998 – Štorija Vol. 01

1998 – Štorija Vol. 02

1998 – Štorija Vol. 03

1998 – Štorija Vol. 04

1998 – Štorija Vol. 05

2003 – Vjeruj U Ljubav

 

7-inčni singli:

1974 – Anđela

1974 – Ča će mi Copacabana

1975 – Volim te ludo

1976 – Prva ljubav

1976 – Split ’76

1977 – Ako izgubim tebe

1977 – Nedostaješ mi ti

1977 – Malinkonija

1977 – Majko, da li znaš

1978 – Oprosti mi, pape

1979 – Budi tu

1979 – Danijela

1979 – Vjeruj u ljubav

1983 – Moje prvo pijanstvo