Infoscena priporoča

Ultra Europe 2018 / Festivali

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

25
Jan
Nula Kelvina
21:00
10€, predprodaja 8€


Svoj drugi albumski pečat bo skupina hladnega imena in razgretih glav udarila v Kinu Šiška na predstavitvenem koncertu albuma »Drenov grič«!

Dobro leto dni po prvencu so Kelvini ustvarili novih 12 pesmi, ki po svoje nadaljujejo z gradnjo prepoznavnega izraza skupine.

Prizorišče:Komuna

Nula Kelvina je slabi dve leti stara skupina, ki je pred dnevi izdala svoj drugi album. Ustanovila sta jo klaviaturist in pevec Marko Boh ter basist in pihalec Klemen Kotar, ki sta k sodelovanju povabila bobnarja Jureta Rozmana. V zadnjem letu je trio prerastel v kvartet. Takoj po izdaji prvenca »Možgani na paši« se je skupini pridružil še kitarist in producent Gašper Kržmanc.

Člani so sicer vsak zase že dlje časa prisotni v slovenskem glasbenem prostoru s številnimi projekti predvsem na polju popa, rocka, jazza in šansona. Ta mnogovrstnost glasbenega okusa in izkušenj ključno vpliva na njihovo ustvarjanje.

Glasbena javnost je prvi album dobro sprejela, saj je na radijskih valovih dokaj pogosto slišati skoraj vseh 10 skladb. Kar nekaj (Možgani na paši,Kdo ve, Nisem še vrgel, Pupa, Škripnu lep) jih je zasedlo vrhove radijskih lestvic. Koncerti skupine ki so pogosto precej teatrsko obarvani, so prav tako naleteli na dober odziv.

Svoj drugi albumski pečat bo skupina hladnega imena in razgretih glav udarila v kinu Šiška v petek 25.1.2013. Album so poimenovali »Drenov grič« po kraju, kjer stoji njihov studio in glavni štab. Dobro leto dni po prvencu so Kelvini ustvarili novih 12 pesmi, ki po svoje nadaljujejo z gradnjo prepoznavnega izraza skupine. Ta temelji na bolj ali manj provokativnih besedilih, ki publiko zabavajo z zgodbami skozi katere Nula Kelvina komentirajo, problematizirajo in karikirajo grenko-sladke smisle in nesmisle sedanjega prostora in časa. Glasba skuša biti močno melodična in stilsko raznovrstna.

Vendar pa, če so se Nula Kelvina na prvencu sprehajali po širokem žanrskem polju popularne glasbe, je Drenov grič v tem pogledu bistveno bolj homogen saj se pretežno naslanja na rock’n'roll predvsem po zaslugi močne in vodilne kitare, bluesovskega pristopa in agresivne ritmične podlage. V vižah se skriva nemalo citatov glasbe in zvoka poznih 60 let, zabeljene pa so tudi z občasnimi izleti v etno melos. Pri tem jim pomaga harmonikar Janez Dovč. Kot se spodobi, bomo v Kinu Šiška slišali njega in druge goste, med njimi tudi kontroverznega gengsta reperja Smaal Tokk, s katerim skupina vodi paralelni projekt udarnih aktualističnih singlov (Smaal Tokka za predsednika, Dejlejmo wuatruake, Apokalipsa).

Nula Kelvina se vsakič potrudi za svojevrstno grafično podobo. Če so bile na prvem albumu to stilizirane možganske ovce na predalpskem pašniku in skupinska fotografija članov skupine in lorda Kelvina v akustičnem fizikalnem laboratoriju, je Drenov grič oblikovalsko parafraza legendarnega albuma še bolj legendarne angleške skupine, ki je usodno zaznamovala svetovno popularno glasbo. Na Drenovem griču pri Vrhniki tako avti vozijo po levi in mimo studija se sprehodi neznano dekle v modrem mini krilu, prav kakor pred davnimi 45 leti…..

Novi album je torej paša za možgane, ušesa in oči ali če končamo s stihi uvodne pesmi: Prisluhni! Glava pade naj nazaj, ne da tuhtala bi »kaj, kako, zakaj«.