Infoscena priporoča

Ultra Europe 2018 / Festivali

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

28
Nov
Nouvelle Vague
21:00
30€, predprodaja 25 - 30€


NOUVELLE VAGUE (fr: ‘novi val’) je bossa nova – kar tudi pomeni ‘novi val’ – glasbeni kolektiv, ki ga je l.2004 ustanovil francoski glasbenik Marc Collin.

Marc se je zadeve lotil tako, da je različnim (mladim) pevkam predvajal skladbe iz (alter)-pop-rock zgodovine, ki jih niso poznale, in jih prosil, naj jih zapojejo. Njihove izvedbe oz. priredbe zato odlikuje nepredvidljivost in unikatnost. Koncept je bil očitno zelo uspešen!
Marcova obsedenost z najmanjšimi podrobnostmi pri produkciji in izvedbi na vseh štirih studijskih albumih (‘Nouvelle Vague’, ‘Bande à Part’, ’3′ in ‘Couleurs sur Paris’) jim je zagotovila neprestano koncertiranje po vsem svetu. Njihov nastop je manifestacija izčiščene estetike in glasbenega mojstrstva v žanru, v katerem jim ni para.

Nouvelle Vague oz. ‘novi val’ – ta definicija se hkrati nanaša na njihovo ‘francoskost’ in ‘arty’ podobo (francoski novi val, zgodovinsko filmsko gibanje iz šestdesetih), na vir njihovih pesmi (vse so priredbe punkovskih, post-punkovskih in novovalovskih skladb), in na njihovo uporabo bossa-nova aranžmajev.Med bivšimi in sedanjimi člani Nouvelle Vague ter sodelavci je vrsta francoskih glasbenikov, ki so si ustvarili svoje kariere in so zdaj del ‘Renoveau de la chanson Française’ (prenova francoskega šansona): Camille Dalmais, Phoebe Killdeer, Mélanie Pain, Marina Céleste in Gerald Toto. Na trenutni evropski turneji bosta pevsko vlogo prevzeli Mélanie Pain in Liset Alea. Obe sta tudi samostojni umetnici. Mélanie poje z Nouvelle Vague že od prvega albuma, medtem ko se jim je Liset pridružila pred dvema letoma in v nastope vnesla kubansko čutnost.

Novost, ki so je v skupini zelo veseli, je tudi Zula, ‘senčna plesalka’, vodja plesalcev v priznanem pariškem kabaretu Le Crazy Horse, kar nedvomno zagotavlja ‘žgečkljivo’ predstavo. Ženskost, kreativnost, drznost – Le Crazy Horse je najbolj avantgarden pariški kabaret, je tempelj sublimne ženstvenosti in najslavnejše nočno zbirališče v Parizu, znano po vrvenju zvezdnikov na gala večerih…Nouvelle Vague, ki na tej turneji igrajo šest novih skladb, se v Slovenijo (in v Kino Šiška) vračajo po poltretjem letu, ko so odigrali enega najbolj pričakovanih in evforičnih koncertov pri nas.