Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

15
May
Nils Petter Molvær
15:00
22€, predprodaja 18€


V sodelovanju z Branetom Rončelom znova pozdravljamo velikega nordijskega raziskovalca zvočnih polj med jazzom in elektroniko, ki se po petih letih v Šiško vrača z novim albumom Switch, osveženim spremljevalnim bendom in osupljivo vizualno predstavo!

Zasedba:

Nils Petter Molvaer (trobenta)
Geir Sundstol (električna kitara, pedal steel kitara)
Jo Berger Myhre (bas)
Erland Dahlen (bobni)

Nils Petter Molvær (NPM), norveški trobentač, skladatelj in producent, združuje različne glasbene sloge – jazz, ambient, house, elektro in break ritme, kot tudi elemente hip hopa ter rock in pop glasbe – vse to pa z lahkoto pretaplja v prepričljive in izjemno intenzivne zvočne krajine.

Molvær, ki je se rodil leta 1960 na malem norveškem otoku Sula, se je zahvaljujoč očetu glasbeniku že zgodaj srečal z jazzom. Igral je v šolskih zasedbah in lokalnih klubih, nato pa leta 1979 zapustil Sulo, ko je šel študirat na glasbeni konservatorij v Trondheim. Tam je razvil svoj edinstveni slog in si ustvarjal ime kot eden obetavnih mladih norveških talentov.

Njegovo zanimanje tako za akustično kot elektronsko glasbo se kaže v lahkotnosti, s katero poleg sodobnega jazza obvladuje konvencije popa, rocka in funka. Na podlagi te edinstvene senzibilnosti se je v Oslu hitro znašel med iskanimi glasbeniki. Po kratkem sodelovanju z norveškim jazz kombom Masqualero se je seznanil z Manfredom Eicherjem, ki ga je vpeljal v svojo zasedbo glasbenikov in ga vključil v studijska sodelovanja z glasbeniki pod okriljem ECM, kot je Robyn Schulkowsky.

Molvær je leta 1997 posnel svoj debitantski album »Khmer«, na katerem prevladuje do tedaj neznana kombinacija improvizacije in hipnotično vrtečih se beatov. Odzivi javnosti in medijev so bili neverjetni, zanj je prejel tudi nemško nagrado glasbenih kritikov in norveškega grammyja. Založba ECM je prvič v svoji zgodovini iz kakršnega koli albuma izdala tudi več singlov. Na podlagi uspeha tega albuma je izšel še »Khmer: The Remixes« z remixi posnetkov The Herbaliser, Mental Overdrive in Rockers Hi-Fi.

Kolo življenja dela polne kroge. Kot za navadne smrtnike to velja tudi za glasbenike. In novi album norveškega trobentača Nilsa Pettra Molvaerja »Switch« zapira krog, ki se je dolgo vrtel. Molvær je sredi osemdesetih zbujal pozornost z norveškima pionirjema jazza Jonom Christensenom in Arildom Andersenom v skupni zasedbi Masqualero, desetletje pozneje se je posvečal svoji zasebni Khmer, s katero so polagali temelje zdaj že tipični norveški simbiozi jazza in elektronske glasbe. Od tedaj je oral ledino v neštetih projektih, pred nedavnim s hipnotičnim ambientalnim albumom “1/1” (2013) v duetu z berlinskim producentom elektronike Moritzom von Oswaldom.
Molvær na vsakem albumu poišče nov glasbeni in pripovedni pristop, a vsa njegova dela kot vodilo preveva iskanje optimalnega ravnovesja med sintetičnim in organskim. Novi album »Switch« zaznamuje nov vrhunec v njegovem neprekinjenem iskanju. Genialni ikonoklast ponovno hkrati deluje v dveh svetovih in na več časovnih ravninah. Njegov kompleksni zvok, naj bo generiran elektronsko ali sestavljen iz akustično razdelanih zvočnih svetov, ki zvenijo presenetljivo elektronsko, ga umešča v prihodnost urbane globalizacije, hkrati pa se sam z zvokom slide kitare in improvizacij s pridihom etna umika v malo vas daleč stran od življenja velemesta.

Molvær je v novo zasedbo združil pedal steel kitarista Geira Sundstola, pianista Mortena Qvenilda in bobnarja Erlanda Dahlena, osrednje mesto pa je pripadlo slide kitari. »Od samega začetka sem vedel, da bom uporabil slide kitaro,« z navdušenjem komentira trobentač. »Sam sem bil skoraj na tem, da jo kupim od znanega norveškega kitarista Stiana Carstensena, pa se je vse obrnilo drugače. Geira Sundstola, ki je eden najbolj iskanih norveških glasbenikov, poznam že vrsto let. Z velikim navdušenjem se nam je pridružil pri tem projektu. Ko je začel igrati, me je s svojim zvokom takoj očaral in vedel sem, da ta album moramo posneti. Na tej plošči se ne posvečam toliko iskanju svojih lastnih pomislekov kot pri prejšnjih albumih. Bolj me zanima iskanje pravega načina, da predstaviš določene stvari. Ta plošča je bolj umirjena. Morda s starostjo postajam zrelejši.«

Nils Petter Molvær je naredil velik korak naprej v iskanju svoje osebnosti iz preteklosti in se z novo energijo napotil v prihodnost. Album Switch izide 28. marca 2014, temu pa bo takoj sledila evropska turneja. Na isti dan ekskluzivno pri založbi Okeh ponovno izide tudi velik del Molværjevih preteklih izdaj – Recoloured, NP3, Streamer, ER, Remakes in Re-Vision.