Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

10
Dec
Lydia Lunch
21:00
15€, rezervacija 13€


New Yorka si ne znamo predstavljati brez Louja Reeda, Andya Warhola, Patti Smith, Johna Zorna, Thurstona Moora, Jima Thirwella, Michaela Gire, Jima Jarmuscha. Tudi brez Lydie Lunch ne.

Čeprav zadnja leta živi na naši strani velike luže, v Španiji, njen bogat ustvarjalni opus ostaja prepojen z njujorškim smogom, odplakami in podzemljem. Po skoraj štiridesetih letih aktivnega ustvarjanja in angažiranega nastopanja ostaja brez dlake na jeziku. Brezkompromisna, tako v umetniškem nastopu kot v političnem sporočilu. Črna underground diva ne prenese prevlade. Je neomajana v kritiki potrošništva, korporacij, nadzora, represije, dogme. Je neprilagojena. Zavrača pravila svetovnega reda. Bruha gnev in bolečino, sproža nelagodje. Je institucija zase. Sodi med najizstopajoče (ženske) obraze ameriškega alternativnega rocka. Glasbenica, pevka, poetesa, igralka, artistka govorjene besede, vsestranska umetnica. Do danes je natrosila nepregledno vrsto sodelovanj in projektov – ob nepreglednem spisku, s kom vse je sodelovala, zaboli glava.

Zadnja leta je Lydia Lunch postala redna gostja naših odrov. Po koncertu leta 2009, ko nas je odpihnila v Kinu Šiška s projektom Big Sexy Noise, ki ga tvori s člani londonskih Gallon Drunk, in po letošnjem gostovanju na Sajeti na Sotočju se vrača k nam. Tokrat s projektom Retrovirus. Ne več punca, še zmeraj pa divja, nam s preverjeno ekipo glasbenikov prinaša izbor iz svoje prve dekade in pol ustvarjanja, med leti 1976 in 1991, iz tistih let, ko se je nepolnoletnega dekleta izkalila kot zrela avtorica in performerka. Ko je Lydia Lunch pritisnila pečat na New York. S projektom Retrovirus je zaobjela godbo svojih prvih nowavovskih skupin Teenage Jesus and the Jerks in 8 Eyed Spy, solo albumov Queen of Siam in 13.13 in projekta Shotgun Wedding z Rowlandom S. Howardom – pa vse do danes, kot dodaja propagandist.

Njeno spremljevalno zasedbo tvorijo prekaljeni mački. Za bobni je Bob Bert – prvi bobnar Sonic Youth in član vrste skupin, brez katerih ne bi bil New York New York: Pussy Galore, Chrome Cranks, Boss Hog, Knoxville Girls. Pravšnji za trd in militanten minimalističen ritem. Na basu je Tim Dahl, kompozitor in profesionalni glasbenik, ki se je dokazal v sodelovanjih z Archiejem Sheppom, Eugenom Chadbournom, Johnom Zornom, Marcom Ribotom, Elliotom Sharpom, Tatsuya Yoshida. Na kitari pa Weasel Walter, drugi vražiček v projektu Retrovirus in še ena vsestranska faca ameriškega glasbenega podtalja. Nekateri se ga spomnete še kot člana kultne punk jazz/no wave/brutal prog banda The Flying Luttenbachers iz paketa Skin Graft, pot nadaljuje kot izzivalni improvizator v različnih projektih. Eden med njimi je tudi Putan Club, drugi nemilosrdni projekt z Lydio Lunch, ki ne prihaja obujati mladost in staro slavo. Retrovirus je v prvi vrsti živ projekt; razlogov, da je Lydia Lunch še bolj besna kot doslej, pa je na pretek.

Za ustrezno muziko bo pred, med in po koncertu skrbel jahač plošč BIGor.

Vstopnina: 13 € z rezervacijo, 15 € na dan koncerta
Ob prevzemu rezerviranih kart prinesite s seboj potrditveni mail!

FB EVENT