Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

31
Mar
Lisa Hannigan
20:00
12€ early bird, 14€ redna predprodaja, 16€ na dan dogodka


Edinstvena irska kantavtorica Lisa Hannigan, nekdanji misteriozni spremljevalni angelski glas Damiena Ricea, končno prihaja v Slovenijo! Po prvencu Sea Sew, ki ji je med drugim navrgel kandidaturo za nagrado mercury, in čislanem albumu Passenger je lansko leto v sodelovanju s kitaristom The National Aaronom Dessnerjem posnela novi album At Swim, ki ga bo v živo predstavila s celotnim spremljevalnim bendom.

Liso Hannigan smo najprej opazili kot nekoliko skrivnostno pojavo, ki je s svojim angelskim glasom ubrano pela ob zvezdniškem folk rockerju Damienu Riceu. Skupaj sta nastopala sedem let, a šele z njenim samostojnim prvencem Sea Sew leta 2008 se je javnost zavedela celotnega razpona njenih sposobnosti. Radosten samoizdan kalejdoskop ljubezenskih pesmi, žalostink, mornarskih napevov in zvončkov, z naslovnico, ki jo je glasbenica ročno izvezla, se je izkazal za neverjetno uspešnico – na Irskem je bil nominiran za nagrado choice, v Veliki Britaniji pa za mercury. Navdušen odziv je Hannigan dal samozavest za raziskovanje globljih, temačnejših čustev. Leta 2011 izdan Passenger se je osredotočil na bolečino odhoda in občutek odmaknjenosti zaradi življenja v stalnem gibanju. Medtem ko se Sea Saw prijetno pozibava na valovih, bi lahko rekli, da Passenger raziskuje podtone strasti in srčne bolečine pod gladino.

Po vrnitvi z dvoletne turneje albuma Passenger in začetku ustvarjanja novega studijskega izdelka v novem domu je Hannigan izkusila odtujenost, lastno londonskemu megapolisu. Navajena preigravanja glasbenih idej s kolegi se je znašla v začaranem krogu, ki ga je na srečo prekinilo sporočilo Aarona Dessnerja, kitarista zasedbe The National: “Hej, če bi kdaj želela sodelovati …” Odgovor se je ponujal sam po sebi in po nekaj mesecih idejnih viharjenj je nastopilo snemanje. Od izida avgusta 2016 je album naletel na odobravanje tako kritikov kot obiskovalcev koncertov – Guardian je pohvalil “osupljivo lepe pesmi s tiho silnimi podtoni”The Telegraph pa je ploščo opisal kot “pretanjeno in prosojno, a nabito s čustvi”, glas Hannigan pa označil za “neverjetno glasbilo, ki z mehkobo in intimnostjo črpa tako iz opere kot iz folka”.