Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

19
Dec
Laibach
22:00
24,90€, predprodaja 19,90€


Po prepolnih koncertih v ljubljanskih Križankah, v Škofji Loki in Kamniku, nato polnih gledaliških dvoranah v Novem mestu in v Mariboru, so Laibach kar dvakrat razprodali dvorano SNG Nova Gorica, dan za tem pa so navdušili s prav posebnim nastopom v Ljubljani v okviru cikla Kurzschluss, kjer sta kot posebna gosta nastopila Anja Rupel in Peter Benko (Silence).

V okviru turneje po slovenskih gledališčih »Napravimo to deželo spet sproščeno«, se bodo 13. decembra ustavili v Lendavi (ob 20.00, GKD Lendava), 19. decembra pa v SLG Celje ob 19.30. Ker pa je ta koncert že razprodan, pa so na voljo vstopnice za dodatni koncert ob 22.00 istega dne. Laibach se trenutno mudijo na zadnjem delu letošnje turneje ob izidu plošče »Spectre« v Nemčiji, Švici in Avstriji, ki jo bodo naslednje leto nadaljevali, prav tako v Sloveniji aprila in maja 2015.

Foto: Miro Majcen

Posebnost slovenske turneje je tudi dejstvo, da skupina nastopa predvsem v gledaliških dvoranah s sedeži. Zakaj tako? Zato, da ljudje lahko sedijo in meditirajo, ko se okoli njih ruši svet. Seveda pa lahko tudi vstanejo in pri koncertu sodelujejo, če začutijo klic. Laibach je v tem smislu nadvse demokratičen.     V teh mizernih časih, ko je narava tudi v Sloveniji napovedala vojno človeški malomarnosti in oholosti, neusmiljena ekonomija pa duše sili v migracijo, Laibach poziva k odgovornosti, poziva k dostojanstvu in pameti, predvsem pa kliče k sproščenosti. Naj temni oblaki ne obvisijo nad nami kot svinčene uteži. Če ni alternative, nastavimo hudiču še drugo lice. Laibach bo poskrbel, da udarci ne bodo zastonj boleli in da bo kazen vsaj grenkosladka. Zato vsi k spovedi, dokler ta možnost še obstaja!

Pred kratkim pa je Laibach nastopil na poljskem festivalu SoundEdit ’14 ob tudi slovitih Karlu Bartosu (Kraftwerk), Johnu Caleu, Howie B.-ju in Patricku Wolfu. Medtem so v Rusiji prepovedali dva njihova koncerta v Moskvi in St. Petersburgu zaradi »čaščenja hudiča« s predelavo skladbe »Sympathy for the Devil« skupine Rolling Stones, za katero je bila inspiracija knjiga »Mojster in Margareta« ravno ruskega avtorja Mihaila Bulgakova.

Laibach so pred turnejo po glavnih mestih Slovenije objavili še tretji videospot za single z album »Spectre«, tokrat za skladbo »Bossanova«. Videospot so posneli na letošnjem razprodanem koncertu v ljubljanskih Križankah v okviru predstavitve omenjenega albuma. Videspot je režiral Tomislav Gangl, na prizorišču v lasti tevtonskih vitezov, na katerem so Laibach prvič nastopili leta 1982 v okviru festivala Novi rock. Z videospotom »Bossanova« tako Laibach napovedujejo omenjeno turnejo pod sloganom »Naredimo to deželo spet sproščeno«, kot tudi nadaljevanje evropske turneje »Spectre« po Evropi.