Infoscena priporoča

Ultra Europe 2018 / Festivali

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

21
Nov
Kreator
18:30
32€, predprodaja 29€


Thrash in death metal z roko v roki letošnjo jesen rušita klube po Evropi. Nemški veterani Kreator bodo 21. novembra ponovno obiskali Ljubljano, tokrat v navezi s prvaki death metala Morbid Angel.

Ubijalski komplet dopolnjujejo death metal egiptologi Nile in thrasherski nadobudneži Fueled By Fire.

Nemčija ima svojo sveto trojico thrash metala, katere del je seveda zasedba Kreator. Ta pod vodstvom Milleta Petrozze v skoraj treh desetletjih ni poznala počitka, tako koncertnega kot kreativnega. Kreator so spontani, celo primitivni thrash metal pripeljali v perfekcijo že s ploščo Coma Of Souls leta 1990. Vrhunec je bil dosežen. Kam sedaj? Kreator je ustvarjalna pot vodila od nekonvencionalne progresive na Renewal preko neo thrash sloga do spogledovanja z gothicom na albumu Endorama. Revolucija se je zgodila leta 2001, ko so Kreator ponovno prisegli thrash metalu s ploščo Violent Revolution, ki se je brez najmanjšega sramu lahko postavila ob bok opevani Coma Of Souls. Mille in ekipa so ostajali pri svojem – thrash metalu iz ulic delavskega mesta Essen. Enemy Of God in Hordes Of Chaos sta nadaljevala zapuščino Violent Revolution, aktualni Phantom Antichrist pa bi bilo krivično imenovati karkoli manj kot tretji vrhunec v bogati diskografiji Kreator.

Konec osemdestih, ko je bil death metal še malo nebogljeno dete, je za njegove prve korake poskrbela četverica bandov iz Floride. Med njimi so bili Morbid Angel, band, ki je pod prisego samemu Satanu iz najglobjega undergrounda v svet ponesel pristen death metal zvok, ki še dandanes služi za vpliv in zgled marsikateri nastajajoči death metal zasedbi. Zlo in njegov gospodar se preko Morbid Angel manifestirata v mnogih oblikah – od počasnih, zloveščih, skorajda baladnih hvalnicah gospodarju zla, preko rifovsko in ritmično nabitih death metal klasik, ki ohranijo v pogonu sleherno metal zabavo, do kontroverzne aktualne plošče Illud Divinum Insanus. Too extreme? Za občutljiva ušesa brez dvoma.

Tudi Nile frontman Karl Sanders je nemalokrat stal v prvi vrsti na Morbid Angel koncertu. Mož je prisegel death metalu in ga popeljal v stari Egipt, katerega je preučeval že njegov oče. Plovba po Nilu z omenjenim death metal triom je polna tehnične death metal dovršenosti, brutalnosti, presenečenj in skrivnosti. Nile so si upravičeno priborili ugled in spoštovanje s skoraj dva desetletja dolgim ustvarjanjem death metala na najvišji ravni. Tega so ovekovečili na sedmih albumih, zadnji, At The Gate Of Sethu, pa je ponoven dokaz, da je Nile zasedba, katere ustvarjalna pot se je pravzaprav šele dobro začela.

Na koncertu v Cvetličarni se bomo ogrevali s thrash metalom. Za to bodo poskrbeli kalifornijski latinosi Fueled By Fire. Zasedba predstavlja nekaj najboljšega, kar je prinesel že nekaj let trajajoči thrash metal revival. Recept je preprost: igrajmo se leto 1986! V belih supergah, oprijetih kavbojkah in jaknah z našitki v razposajeni thrash metal noriji vrtimo glavo do nezavesti. Nič ne de, če ob tem zadanete prijatelja, oder, šank ali steno dvorane.

Cene vstopnic: 29€ predprodaja, 32€ na dan koncerta

Predprodajna mesta: Eventim, On Parole